Ieri a avut loc al 3-a eveniment aniversar MMM Consulting, din seria “ MMM – 20 de ani de Leadership”, având tema: “ Leadership dincolo de rol, Mentor& Coach”.
Prilej de bucurie și de împărtășit experiențe ale unor proiecte de succes derulate alături de clienții noștri și de aflat idei, metodologii și tehnici actuale care fac din coaching și mentoring instrumente veritabile de performanță și de relaționare constructivă.
Unul dintre clienți MMM, CEZ Romania a fost prezent în acest eveniment, prin intermediul lui Cătălin Călinoiu, Director Regional de Vânzări, care ne-a împărtășit cu mândrie ce rezultate extraordinare a avut într-un proiect de team coaching, derulat cu sprijinul nostru.
Iată câteva dintre ideile sale, pe care le-a transformat în principii pragmatice de leadership:
❂ Ca lider, e important în primul rând să iți formezi o identitate, pentru că oamenii să te urmeze. Identitate creată prin modul în care relaționezi cu ei și le câștigi încrederea. Treptat, practicând tot ceea ce îi îndrumi să facă și apoi, vei constata că iți vor urma exemplul.
❂ Un lider al cărui stil de leadership respectă principiile coaching-ului ( “coaching-style”) este un lider care la rândul lui formează lideri. Pentru viitorul companiei și pentru a menține o cultură de leadership, bazată pe asumare, ownership, relații constructive și performanță.
❂ Team-coaching-ul ca proces s-a dovedit în compania lor un succes din mai multe puncte de vedere: performanță crescută, crearea unui nou scop de echipă și descoperirea oamenilor ca valori în sine, cu abilități și talente diferite, dar care puse împreună au un efect sinergic. De asemeni este o oportunitate de dezvoltare personală și de susținere reciprocă.
❂ Team-coaching-ul este foarte benefic nu doar echipei ci si liderului. Ofera un mod foarte eficient de a se vedea pe el ca lider, prin ochii echipei și de a face apoi transformările necesare pentru a deveni cel mai potrivit lider pentru echipa sa.
La aceste idei a contribuit în mod complementar, Doru Curteanu, Trainer și Coach MMM Consulting, cel care a lucrat îndeaproape în procesul de team coaching alături de Cătălin, la CEZ și a punctat următoarele aspecte:
❂ Leadership-ul bazat pe coaching se dovedește a fi din ce în ce mai eficient în companii, pentru a ține oameni împreună, conectați pe scopuri comune, ceea ce pentru generațiile actuale reprezintă un mod de fi și de funcționa în societate. Scopurile vizează atât performanța necesară sustenabilității companiilor cât și apartenența la ceva mai mare decât ei care îi reprezintă cu totul și îi motivează intrinsec. Se crează astfel o cultură organizațională, formată din oameni cu atitudine interioară de coaching, adică de respect autentic față de membrii echipei și de susținere în a valoriza și dezvolta la maxim potențialul fiecăruia.
❂ Liderii actuali sunt lideri VUCA și nu se referă Doru doar la mediul VUCA, context în care suntem de câțiva ani buni ci la un acronim creat și adaptat perfect lor:
V – Viziune
U – Înțelegere (Understanding)
C – Claritate
A – Agilitate
Ne-a explicat apoi în detaliu cum arată un proces de team coaching și care sunt beneficile oferite companiilor, liderilor și specialiștilor, membrilor acestor echipe. Și a subliniat din nou un principiu valabil în coaching-ul individual și de grup, în egală măsură: ciclurile de invățare și experimentare sunt urmate de cicluri de reflecție utile pentru analiză, vedere de ansamblu ajustare după caz și celebrare a succeselor obținute în fiecare etapă din tot acest proces lung dar generator de multe satisfacții.
Diana Voicu, gazda și facilitatorul evenimentului, Senior Trainer, Coach și Mentor în cadrul MMM Consulting ne-a expus apoi din vasta sa experiență de lucru, analize de piață, trenduri, rezultate și direcții de urmat în mentoring. Desi o metodă cunoscută și folosita din timpuri străvechi, mentoratul este din ce în ce mai folosit în companii, numai în ultimii 5 ani s-a dublat utilizarea lui iar rezultatele susțin din ce în ce mai mult creșterea acestui procent.
S-a transformat în timp și s-a rafinat că metoda de susținere a dezvoltării oamenilor, iar astăzi mentoratul este privit că o abilitate de leadership autentic.
Mentoratul, susține Diana, este și rămâne o metode foarte bună de a dezvolta roluri strategice în companii, de a realiza planuri de succesiune și de a susține managerii în orice poziție ierarhică și la orice nivel de experiență.
Ce aduce nou mentoratul în ultimii ani?
Mai multă atenție pe mentee și mai puțină pe mentor, întrucât nevoile de dezvoltare și de perfecționare a mentee-ului sunt esențiale, mai multă structură și echilibrare corectă între abilități și experiență, în așa fel încât fiecare în acest proces să aibă beneficiu maxim. Plus multe alte idei utile, interesante, actuale și ușor de asimilat, pe care vă invităm să urmăriți în secțiunea de mai jos:
Prezentarea din cadrul evenimentului o puteti vizualiza si aici.