DEZVOLTAREA STRATEGICA A ECHIPEI - TEAM COACHING
Context:
Viitorul organizatiilor este colaborativ. Munca hibrida, digitalizarea, provocarile provenite din mediul extern, schimbarea de generatii, cer echipelor o conectare si o solidaritate mult mai profunda in jurul unor scopuri cu care sa se identifice puternic. Noul stil de lucru, nevoile si aspiratiile de viata ale fiecarui membru al echipei, este nevoie sa se alinieze cu cerintele si aspiratiile companiilor. Fiecare lider are ca responsabilitate principala dezvoltarea echipei lui si coagularea acesteia in jurul unui scop comun, fiecare membru avand responsabilitatea personala de a se dezvolta si de a contribui.
A duce in mod regulat echipa intr-un spatiu de reflectie, de revizuire a modului de lucru, de reconectare la obiective si scopuri si de consolidare a increderii, devine o practica ce va face diferenta intre echipe solide si performante si grupuri de lucru vremelnice.
Procesele de team coaching asigura prin complexitatea lor o varietate de abordari si de metode de dezvoltare strategica a echipelor. Aceste aspecte sunt facilitate de conversatii de echipa, combinate cu sesiuni de team building sau de revizuire strategica a scopurilor pe termen lung si a metodelor de lucru.
Ce dobandesc participantii:
- Participantii devin familiari cu echipa , multumita unei mai bune intelegeri a modului in care functioneaza fiecare dintre membrii sai si a preferintelor lor de lucru.
- Dezvoltarea unor bune practici adaptate echipelor performante
- Intelegerea si rezolvarea provocarilor ce tin de performanta colectiva, in interventii legate de dezvoltarea echipelor, implementarea strategiei si a diverselor proiecte.
- Sustinerea echipelor in cadrul procesului transformational de schimbare.
- Identificarea nevoilor de dezvoltare ale echipei si ale managerului.
- Constientizarea proceselor ce conduc la eficienta si performanta.
- Cresterea angajamentului echipei referitor la obiectivele colective, multumita unei mai bune intelegeri in cadrul echipei si a feedback-ului constructiv
- Exprimarea deschisa a perspectivelor si alinierea perceptiilor in legatura cu realitatea curenta
- Gandirea si designul unui scop comun si a unor etape viitoare care sa arate evolutia si succesul acestei echipe
- Consolidarea relatiilor pe baza de incredere si definirea unor principii si valori comune
- Deprinderea unor principii de leadership actuale
Structura programului
Modul 1
- Teamboosting – unde sta puterea unei echipe
- Scop, metoda, relatii
- Definirea scopului
- DE CE –ul comun
Modul 2
- Being together
- Cine suntem, dintr-o alta perspectiva – ce a contributiilor la echipa
- Valori comune
Modul 3
- Working together
- Cum dezvoltam sinergia?
- Despre colaborare.
Modul 4
- Moving forward together
- Dezvoltarea gandirii strategice in echipa
- Ce ne propunem pentru urmatorii ani?
Modul 5
- Dezvoltarea unor discipline de echipa performante
- Dezvoltarea rezilientei de echipa
Modul 6
- Echipa in trecut, prezent si in viitor
- Gandirea pasilor urmatori
- Lectiile desprinse
Metode lucru
Profilul performantei colective Teambooster:
- Beneficii: instrumentul ofera o imagine colectiva si pornind de la o abordare stiintifica cream posibilitatea unui ”pas in spate” pentru a aprecia modul de lucru colectiv si discutii obiective asupra ariilor de progres comun.
- Rezultate asteptate: inside-out è analiza si discutarea modului de lucru actual si a celui dorit, nevoia de colaborare transversala suplimentara sau de creare de sinergie, modalitatea de gandire a viitorului Studioului si atragerea de proiecte prin felul in care echipa, in ansamblul sau lucreaza in acest sens. Se face mai usor distinctia intre perceptie si realitate, se pot dezbate perceptii diferite fara atasament. Ce inseamna nivelul urmator pentru aceasta echipa?
- INCEPE CU DE CE, Simon Sinek, carte integrata in proces, oferita cadou pentru a deschide apetitul catre o abordare orientata catre scop comun si valori.
- Sesiunile de lucru:
- 6 sesiuni de o zi sau jumatate de zi, design-ul de proiect se va realiza in functie de situatia concreta a echipei, impreuna cu clientul
- Intalnire preliminara de cunoastere si colectare a informatiilor.
Numar de participanti
6-20, daca workshop-ul este online