by Camelia Gheorghiu | Publicat pe 26 februarie 2025

Într-o lume în care liderii sunt adesea percepuți că fiind invulnerabili, realitatea adusă în prim-plan de specialiștii care lucrează îndeaproape cu cei de la vârful organizațiilor, oferă o perspectivă diferită, expunând latura lor emoționala vulnerabilă.

În contrast puternic cu credința larg răspândită că liderii sunt cumva protejați de efectele dăunătoare ale abuzului emoțional, este crucial să recunoaștem că, de fapt, nu sunt imuni la astfel de experiențe dăunătoare. Presiunile neobosite cu care se confruntă, așteptările nerealiste puse asupra lor și natura izolatoare a luării deciziilor pot favoriza colectiv un mediu care este pregătit pentru manipulare și abuz emoțional. Cu toții suntem conștienți de exemplele din viața reală și de mecanismele complicate prin care abuzul emoțional se poate manifesta la cele mai înalte niveluri ale conducerii executive.

Într-un interviu acordat recent, Madi Rădulescu expune din vasta sa experiență de coach această realitate precum și soluția pe care o consideră a fi cea mai potrivită în acest sens: coaching-ul executiv.

Prin coaching, liderii înțeleg să-și clarifice dacă sunt în paradigme de abuz în cadru profesional, să distingă între stresul de zi cu zi, inerent și o situație certă de abuz, care nerezolvată, duce la o relații toxice și de aici tot ansamblu consecințelor care se resimt în zona de sănătate emoțională și fizică.

Reflecția, care servește ca o componentă fundamentală a procesului de coaching, oferă clienților acele momente de „AHA”, care îi împuternicesc să înțeleagă propriile mecanisme de coping în fața stresului sau a abuzului, permițându-le astfel să construiască, folosind resursele personale, strategii proactive și abilități de comunicare asertive care pot transforma eficient circumstanțele negative în cadre hrănitoare și sănătoase atât pentru muncă, cât și pentru interacțiune interpersonală.

Coachingul este susținut astfel ca o soluție eficace pentru liderii care se confruntă cu astfel de dificultăți. Prin programe de coaching, aceștia pot dezvolta abilități de reziliență, pot învăța să recunoască și să gestioneze abuzul emoțional și pot construi strategii eficiente pentru a-și proteja bunăstarea mentală.

Este un apel la conștientizare și acțiune, subliniind că, indiferent de poziție, sănătatea mentală trebuie să rămână o prioritate.

Vă invităm să vizionați interviul în întregime, pentru o perspectivă de ansamblu:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *