by Camelia Gheorghiu | Publicat pe 18 mai 2023

Cu toții ne dorim e o gândire eficientă și echilibrată. Este unul dintre pilonii esențiali succesului personal și a unei vieți armonioase și pragmatice.

De unde ne inspirăm să o cultivăm?  Din multe surse, teorii, chiar și din…natură.

Așa cum natura are propriile sale elemente esențiale, sub formă de pământ, foc, aer și apă, utile pentru a menține viața într-un mod echilibrat și eficient, la fel, gândirea umană are propriile sale elemente esențiale, pe care le putem asocia  cu modelul oferit de mediul natural.

 Deci, haideți sa ne jucăm un pic cu metaforele și să le analizăm pe rând :

 

  1.  Pământ: Adevărata măiestrie nu constă în a realiza lucruri dificile, ci în a stăpâni elementele de bază

 

Care este cel mai bun și complet mod de a dezvolta o înțelegere adevărată a unui lucru? Să învățăm cât mai multe despre un subiect? Cel mai probabil că nu. Realitatea ne demonstrează că cea mai bună strategie pentru a dezvolta o înțelegere profundă a unui subiect este să stăpânim elementele de bază. Ele alcătuiesc nucleul oricărei expertize – la fel cum elementul Pământ reprezintă fundamentul solid de sub picioarele noastre.

Adesea, o persoană care dorește să devină expert va încerca să stăpânească cât mai multe teorii sau și să afle cât  mai multe informații și cât mai complexe, într-un anumit timp prestabilit. Totuși, aceasta nu  pare a fi cea mai bună strategie. Adevărații experți sunt preocupați de perfecționarea continuă și constantă a noțiunilor de bază.

Așadar, atunci când ne confruntăm cu o sarcină dificilă, nu ar fi bine să ne aruncăm imediat cu capul înainte. Mai întâi, am putea să luăm în considerare elementele de bază ale sarcinii și, astfel, să putem gestiona cu succes fiecare element.

Pentru a găsi adevărata esență a unei probleme, ne-ar ajuta să privim în primul rând la ceea ce putem vedea și apoi să identificăm ceea ce lipsește.

Cu mult timp în urmă, oamenii s-au uitat la păsări, lilieci și insecte și au concluzionat: “Bătaia aripilor trebuie să fie secretul zborului!” Concluzia a fost spulberată de apariția avionului. Doar că atunci când încercăm să înțelegem un fenomen, concluzionăm adesea pe baza a ceea ce pare cea mai evidentă  explicație.

Pentru a ajunge la fondul unei probleme, trebuie să descoperim esența ei, care este adesea ascunsă în spatele altor detalii irelevante. Din nou, ne amintim de elementul Pământ, deoarece esența unei probleme este miezul sau fundația acesteia. Astfel, pentru a găsi esența unei chestiuni sau a unei probleme, e bine să ne uităm doar la ceea ce putem vedea. Acest lucru înseamnă să ignorăm în mod intenționat ceea ce ne-am putea aștepta să vedem sau am fost învățați să vedem.

Adesea, așteptările noastre stau în calea descoperirii esenței unui adevăr, a unei probleme, deoarece nu punem suficient la îndoială ceea ce alții ne-au spus că ar trebui să observăm.

Există și o altă modalitate de a găsi esența problemei: să ne concentrăm asupra a ceea ce lipsește. Astăzi, când ne uităm la fotografii vechi, le descriem că fiind “alb-negru”, deoarece acestea sunt singurele (non)culori prezente. Cu toate acestea, înainte de inventarea filmului color, astfel de fotografii monocrome erau cunoscute pur și simplu ca „fotografii”.  A fost nevoie de niște minți ascuțite, care să inventeze filmul color în 1903 și astfel lucrurile să evolueze.

 

  1.  Focul: Trebuie să trecem printr-un eșec înainte de a putea progresa cu adevărat

 

Cu toții avem zile proaste. Cu toate acestea, ceea ce îi deosebește pe oamenii cu rezultate remarcabile de restul lumii, nu este absența zilelor proaste, ci modul în care aceștia le tratează și le valorifică.

Mai exact, lecția pe care ei ne-o dau este: ori de câte ori facem o greșeală, trebuie să ne asigurăm că ne facem timp să reflectăm asupra ei.

Realizările noastre sunt în bună măsură construite pe baza lecțiilor pe care le-am învățat, iar greșelile sunt baza celor mai eficiente lecții. Sigur, nu ne place să facem greșeli, la fel cum nu ne place să ne ardem. Ustură și doare foarte tare. Elementul Foc întruchipează acest adevăr inconfortabil. Trebuie să ne acceptăm greșelile pentru a învăța mai bine cum să facem lucrurile să meargă și să progresăm.

Așadar, atunci când facem o greșeală, ar ajuta să înțelegem ce am greșit și apoi să ne întrebăm de ce a fost greșit. Cu fiecare greșeală pe care o identificăm și o investigăm, vom avea o perspectivă mai bună asupra modului în care să abordăm problemele viitoare. Așadar, înainte de a considera o idee inutilă sau un eșec, ar trebui să ne gândim dacă ideea respectivă ar putea fi folosită într-un mod pe care nu ni l-am imaginat încă.

Cei mai mulți oameni se tem de eșec. Ei cred că, eșuând, nu vor reuși niciodată – o perspectivă care îi oprește pe mulți  să încerce lucruri noi.

Pentru a fi inovatori, trebuie să acceptăm că putem să facem greșeli. Eșecul ne poate oferi informații atât de utile încât nu ar trebui evitat, ci, dimpotrivă, acceptat. Elementul Foc ne reamintește acest lucru și o schimbare de mindset în a reconsidera ce este „inconfortabil” în „confortabil” , sau cel puțin „acceptabil”, pentru a reuși cu adevărat.

Deși o astfel de gândire este destul de neconvențională, există mai multe modalități de a o integra practic. Orice am face nou, nu ar trebui să ne setăm că vom reuși din prima. Gândind astfel, ne vom simți liberi să mergem înainte pur și simplu și să încercăm idei noi, cu mai multa îndrăzneală.

Un alt aspect important aici: O idee nu ar indicat sa fie abordată ca fiind sigur 100% “corectă” din start.  Atunci când ne scriem ideile fără să ne pese dacă sunt corecte sau greșite, gândurile noastre vor curge mai ușor, vor fi mai clare și cele mai multe cazuri, mai expresive și mai valoroase.

În anumite situații și marje de risc estimate realist, am putea testa potențiale probleme, pentru a “forța” greșelile, iar apoi să le remediem. La fel cum se fac testele de durabilitate pentru mașini, în caz de accident. Ducându-ne ideile la extrem, putem descoperi defecte ascunse.

Așadar, data viitoare când te confrunți cu o sarcină dificilă, nu te lăsă paralizat de frică. Încearcă și dacă eșuezi, ajustează și mergi mai departe, încearcă din nou și în cele din urmă vei reuși.

 

  1.  Aerul: Forțează-te să pui întrebări, chiar și atunci când s-ar putea să știi deja răspunsul

 

Copiii pun o mulțime de întrebări. Cu toate acestea, ca părinți, deseori suntem copleșiți de propriile noastre probleme și, prin urmare, ne deranjează această curiozitate exagerată,  în special nesfârșitele “De ce?-uri”. Evident, greșim dacă ne enervăm sau îi repezim. A pune constant întrebări este crucial pentru a dezvolta cea mai eficientă mentalitate. Ca și  elementul Aer, a pune întrebări acționează ca o gură de aer proaspăt, deschizând calea către informații din ce în ce mai profunde.

Pune-te în poziția unui profesor. Atunci când ai înțeles în mod adecvat un anumit subiect sau soluția la o problemă, gândește-te cum ai preda apoi subiectul respectiv altcuiva.

De exemplu, ai putea pregăti o prelegere – poate pentru un coleg sau un prieten – și, pe măsură ce îți aduni gândurile, încearcă să faci subiectul cât mai clar posibil.

În acest proces, s-ar putea să te gândești la întrebări pe care poate nu le-ai avut înainte. În plus, faptul că trebuie să explici un subiect în detaliu unei alte persoane te poate ajuta să identifici lacunele din propriile tale cunoștințe.

După ce ți-ai creat prelegerea, evaluează-ți munca prin alcătuirea unui examen pe subiect. Ce întrebări ai pune? Și, mai important, ai fi în măsură să răspunzi apoi cu exactitate la aceste întrebări, pe baza conținutului prelegerii tale?

Adoptă o atitudine de a fi în permanență curios. Atunci când ești curios în legătură cu un subiect, nu te împotmoli încercând să absorbi toate faptele deodată. În schimb, pune întrebări. Întreabă-te în mod regulat “Ce-ar fi dacă…?” și găsește un răspuns care să îți satisfacă curiozitatea.

Pentru a găsi soluțiile potrivite, pune întrebările potrivite.

A pune întrebări bune este o abilitate neprețuită. Dar ce înseamnă o „întrebare bună ”? Întrebările ar trebui să fie în primul rând eficiente; ele ar trebui să îți implice mintea în moduri care să conducă la noi perspective și soluții.

O întrebare ineficientă este una care poate fi evidentă sau vag formulată și care nu duce la nici o acțiune. O întrebare de genul “Ce m-ar face un om mai bun? ” , nesusținută de alte întrebări, este prea generală pentru a oferi un răspuns care să te conducă de fapt pe calea spre a fi mai bun.

La fel ca elementul Aer, o întrebare eficientă ar trebui să ofere claritate și concentrare. “Cum pot să-mi gestionez mai bine timpul?” sau “Cum pot să înțeleg mai bine acest subiect?” sunt întrebări care ajung la miezul problemei. Dar pentru asta, uneori înseamnă să pui la îndoială propriile întrebări.

Poate fi o întrebare cu un scop mai filozofic: “Care este motivul pentru care fac ce fac acum ?” O întrebare foarte bună. Înainte de a începe un proiect, întreabă-te de ce ești interesat să îl faci și stabilește ce speri să obții de pe urma acestuia.

 

  1.  Apa: Ideile nu izvorăsc dintr-un vid, ci sunt generate de idei anterioare

 

În desenele animate, un personaj are o super idee și pac, un bec se aprinde deasupra capului său. Deși aceasta este o metaforă populară și vizuală, este departe de a fi realistă…

Asta pentru că fiecare idee are propria sa istorie. Ideile “noi” nu vin de nicăieri; mai degrabă, ele sunt pur și simplu construcții si variații ale unor idei existente. La fel ca elementul Apă, ideile curg din trecut înspre prezent.

Ori de câte ori încerci să dezvolți o idee, ar trebui să te uiți în istorie. Făcând acest lucru, vei descoperi că ideile mărețe rareori se aprind ca acel bec din desene animate, ci se nasc după un lung proces de încercări și erori. Odată ce accepți acest lucru, îți vei lăsa gândurile să curgă ca apa și îți vei atinge obiectivele mai rapid.

Ideile și soluțiile noi trebuie privite ca un început, nu ca un sfârșit.

Cei mai eficienți gânditori sunt cei care exploatează continuu idei noi pentru a se inspira.

Invenția becului a fost doar o soluție pentru a aduce lumină artificială în încăperile întunecate. Cu toate acestea, această idee a generat zeci de alte idei: încălzitoarele electrice, televizorul, chiar și computerele.

Gândindu-se la bec nu ca la un produs final, ci ca la un punct de plecare pentru noi idei, un strop de inspirație s-a transformat într-o avalanșă de noi idei și descoperiri.

Elementul Apă poate fi o sursă de inspirație pentru a-ți lăsa ideile să curgă. Nu bloca acest proces creativ! În schimb, menține fluxul de idei  si vezi fiecare soluție ca pe un punct de trecere spre alte destinații, pe cursul râului, ca metafora pentru evoluția personală.

Întrebarea utilă aici este nu este dacă o idee va duce la alte idei, deoarece toate ideile funcționează pe acest principiu. Adevărata întrebare este cum să găsești aceste noi idei. Așadar, întreabă-te: “Ce urmează?” și apoi fă primul pas pentru a aborda următoarea provocare.

 

  1.  Pentru a pune în aplicare cele patru elemente ale gândirii, trebuie să fii dispus să te schimbi

 

Care este definiția nebuniei? Cineva a spus odată că înseamnă să faci același lucru din nou și din nou și să te aștepți la rezultate diferite de fiecare dată.

Așadar, dacă nu ești mulțumit de modul în care evoluează viața ta, schimbă ceva. Ideile de mai sus ți-au arătat ce poți face pentru a face o schimbare pozitivă. Primul lucru care ajuta in acest proces este să fii dispus să te schimbi. Oamenii se gândesc adesea la schimbare ca fiind prea dificilă sau prea complicată. Ei cred că este mai bine să continue pe aceeași cale, spunându-și: “Cu siguranță, dacă voi continua, lucrurile se vor îmbunătăți“.

Dar acest lucru nu este adevărat. Singura modalitate de a-ți îmbunătăți viața este să o schimbi. Acum că ești înarmat cu elementele gândirii eficiente, ai instrumentele necesare pentru a te schimba.

Totuși, nu este suficient să faci acest lucru doar o singură dată. Pentru a te transforma, trebuie să fii pregătit să te schimbi și să evoluezi în mod constant. Întotdeauna este loc de îmbunătățire.

Cele cinci elemente te pot ajuta pe drumul tău: Pământul  centrează ideile, Focul inspiră încredere, Aerul limpezește gândurile, Apa ajută ideile să curgă si sa fie sursa de inspirație iar elementul final – Schimbarea – conduce totul spre succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *