Luna aceasta MMM Consulting a început seria de evenimente de networking, dezbatere și învățare prin care ne dorim să celebrăm cei 20 de ani de activitate, ani în care am creat sisteme și structuri de învățare, coaching, mentorat, dezvoltarea liderilor și a companiilor din România si nu numai.
Una dintre preocupările noastre este să încurajăm partenerii noștri să meargă dincolo de abordarea clasică a dezvoltării de leaderhsip și, uitându-se dincolo de rol, să cultive mentalitatea de leadership la toate nivelurile, crescând astfel autonomic, încrederea în sine, responsabilitatea pentru dezvoltare și colaborare în echipă adică, ceea ce de multe ori este atribuit unor oameni cu calități native de leadership. Noi credem că toate acestea se formează, se încurajează și pot crea sustenabilitate.
Ce mentalitate și abilități au oamenii cei mai carismatici care pare că pot motiva oricând și pe oricine? Ce valori au și cum fac ei zi de zi performanță individuală? Cum îți conduci propria viață – profesională și personală – astfel încât să poți avea viziune, plan și rezultate pe măsura investițiilor de timp, bani și energie?
La o parte din aceste întrebări am încercat să răspundem la primul eveniment aniversar din 11 octombrie: ”Leadership, dincolo de rol”.
Fondatorul MMM, Madi Rădulescu și o parte din colegi din echipă de coach-i și facilitatori au purtat o discuție aplicată despre nevoia de dezvoltare a leadershipului la orice nivel și dincolo de orice rol.
Dezbaterea a avut-o că invitată pe DANIELA ALEXANDRU, HRD la Magna Exteriors Craiova, unul din partenerii și beneficiarii serviciilor MMM, cu care am discutat despre modul în care se abordează provocările actuale de leadership în companie.
Discuția cu invitata acestui eveniment a scos la iveală câteva aspecte foarte importante în dezvoltarea leadership-ului la nivel de organizație, concluzii desprinse din parteneriatul de aproape 15 ani cu MMM Consulting și în egală măsură, din filozofia de business MMM:
❂ Se investește în mod inegal în abilități de leadership, în funcție de nivelul de conducere. Experiența noastră arată că, în general, companiile care au ales să investească nu doar la vârf, ci si in adancime, până la nivel de specialist, în ”leadership pe bază de încredere” sau ”leadership pe bază de principii” sunt companii care gândesc strategic și investesc în mod sustenabil în dezvoltarea noilor generații, care preferă dialogul și colaboarea stilului tradițional, mai degrabă orintat doar către rezultate. Acest stil de – empatic, colaborativ – conferă angajaților o capacitate mai bună de adaptare din mers atunci schimbările îi iau prin surprindere, așa cum a fost cazul pandemiei și evenimentelor negative ulterioare.
❂ Experiența ultimilor ani, în care s-au luat decizii de investiție în dezvoltarea abilitaților de leadership pentru angajații din linia întâi sau poziții cheie, a evidențiat o creștere a productivității muncii în mod semnificativ, o mult mai bună coeziune în echipă și în consecință, o scădere a fluctuației de personal. Este o relaitate pe care MANGA EXTERIORS o trăiește și culege roadele acestor decizii de investiție.
❂ Atunci când oamenii sunt plasați în “driver seat” – Spune Daniela Alexandru – și sunt provocați în special prin simulări de business, programe construite foarte aplicat și ședințe de coaching 1-1 să găsească și să aplice soluții la probleme în afara spectrului job-ului lor, se crează contextul favorabil pentru o nouă viziune comună, limbaj comun, realiniere în principiile care țin de cultură organizațională și, nu în ultimul rând, un nou suflu și motivație de a face lucrurile cu mai multă responsabilitate și plăcere.
❂ In MMM, credem în puterea dialogului și în valoarea pe care împărtășirea experiențelor o aduce procesului de învățare, chiar dacă de multe ori, oamenii vin în acest proces de învățare mai degrabă cu probleme și provocări și cu nevoia de a fi ascultați și de a simți că pot spune în siguranță lucruri care îi preocupă sau le afectează activitatea.
❂ Schimbările de mindset de leadership sunt posibile acolo unde se formează o cultură organizațională solidă, bazată pe valori, pe care oamenii din interiorul companiei le trăiesc în mod autentic.
Leadership-ul personal nu se referă doar la viață profesională, ci și la implicarea în comunitate. Proiecte umanitare, sociale, care i-au adus pe cei de la Magna împreună la plantat de mii de pomi sau donat sânge, i-au ajutat să devină mai uniți și mai empatici, mai ancorați în realitatea unei lumi în care ne aducem cu toți contribuția.
În intervenția sa, Diana Voicu a punctat pragmatic aspecte care țin de optimizarea muncii hibride: utilizarea eficientă a tehnologiei și adaptarea la platforme și alte modalități de lucru și de împărtășire a modului de rezolvare de probleme curente, reproiectarea spațiilor de birouri într-un mod cât mai creativ și incluziv, reducerea timpului alocat ședințelor și mail-urilor la un nivel de minim necesar și cel mai important, readucerea în prim plan a conectării sociale, care merită să fie poziționată ca timp de calitate și wellbeing, știut fiind faptul că lipsa acesteia duce la creșterea anxietății și a altor dezechilibre personale.
Munca hibridă va rămâne permanent, de aceea merită optimizată la maxim și în același timp prețuită pentru că ne oferă mai mult confort personal și timp de calitate alături de cei dragi.
Legat de acest aspect și dezvoltandu-l cu argumente, statistici și oferire de modele de wellbeing, a intervenit apoi Luiza Ștefan – trainer și coach colaborator MMM completând tematica cu ideea că, dincolo de rol, suntem toți auto-responsabili de calitatea vieții noastre și de nivelul de wellbeing – bunăstarea pe care o trăim.
Wellbeing-ul este astăzi preponderant despre sănătate mintală și mentală, așadar grija companiilor este să se asigure că oamenii sunt bine și în siguranță, că sunt apreciați și de asemeni susținuți prin diverse metode să facă față presiunilor și provocărilor sociale și economice, rezultante ale perioadei de pandemie, război și alte dezechilibre majore ulterioare.
În concluzie, evenimentul a fost foarte bine primit de audiență și au apreciat actualitatea temei, modul profesionist în care a fost abordată și a pragmatismul oferit prin exemple și proiecte de succes. Cei mai mulți au acum o preocupare intensă legată de cum își pot păstra oamenii pentru cât mai mult timp în companii, cum să îi motiveze și să le genere angajament într-un loc de muncă în care sunt co-creatori la obiective și realizarea lor. Și mai mult de atât, sunt parte din ceva mai mare decât ei, care îi ține motivați și implicați mental și emoțional.