Organizațiile de “azi” nu mai au nici o legătură cu organizațiile de “ieri”, luând că reper masiva digitalizare iar procesul este în plină desfășurare și se întâmplă cu o viteză care te poate ameți sau debusola complet.
Companiile evoluează azi de la modelul unor ‘instituții’ care fac jocurile pe piață și semnează ștatele de plată, la modelul unor entități “vii”, dinamice, formate din oameni cu o personalitate pe care începem să o luăm în considerare din ce în ce mai mult. Oameni care nu se mai atașează pe termen lung unui loc de munca și nu “semnează în alb” regulile companiilor, ci rămân loiali companiilor care sunt în concordanță cu valorile și scopurile lor personale.
Conform celor mai recente date ale US Bureau of Labor Statistics, un angajat își păstrează slujba, în medie pentru 4,2 ani. Angajații mai tineri, mai exact generația Y ( cei născuți intre 1977 și 1997) își schimbă joburile chiar mai des. Astăzi, marea majoritate a angajaților aflați la jumătatea carierei vor fi schimbat intre 10 și 15 slujbe până la momentul pensionării. Nu mai vorbim de generația Z, despre care se estimează că vor schimba aproximativ 35 de joburi, în medie, pe tot parcursul vieții.
Așadar, ne aflăm într-un context în care, pe de o parte, nevoile de lucru ale generațiilor actuale și, pe de cealaltă parte provocările actuale date de efectele post-pandemice și disfuncționalitățile economice și sociale rezultate, ne duc în direcția de a reconsidera leadership-ul. Atât din perspectiva importantei, prin creșterea complexității sale, cât și a modului de a raportare, cu referire la roluri, în companii.
Dacă, în mod tradițional, leadership-ul a fost asociat mulți ani la rând cu rolul de manager, la orice nivel ierarhic, în ultimii ani, în mod organic aproape, nevoia de leadership s-a simțit la toate nivelurile. Pentru că schimbările la nivelul individului și, în același timp, factorii externi, dați de mediul VUCA, accelerat de efectele inflației și a vitezei uluitoare cu care tehnologia a schimbat fața fiecărui domeniu economic, “cer” de la fiecare dintre noi un nou “echipament” și noi ”instrucțiuni” de funcționare. Adică, o serie de abilitați de leadership, care, în esență, sunt abilități de reziliență și capabilitate emoțională. Și, dincolo de acest punct, sunt abilitați care ne definesc modul de a fi, în viitorul apropiat.
Ritmul cu care se schimbă mediul de afaceri în ziua de astăzi este motivul-cheie pentru care există un decalaj atât de mare intre cei care prosperă și cei care eșuează. Incapacitatea de a te adapta constant, de a-ți menține energia și de a continua să înveți și să progresezi te poate trage mult în jos.
Oamenii văd din ce în ce mai clar asta, mai ales cei care sunt foarte conștienți mental și emoțional. Și, în consecință, nu mai caută patronajul cuiva ci pornesc pe cont propriu sau se alătură companiilor care le permit să își valorifice oportunitățile de învățare, de dezvoltare și de transformare, într-o versiune mai fericită a propriei persoane. Vechea terminologie folosită pentru desemnarea succesului – ascensiune în ierarhia corporatistă și depășirea propriilor limite, începe să sune demodat, ca o umbră a vremii în care oamenii își îndreptau ambițiile și pasiunea într-o singură direcție.
Acum, rolurile la locul de muncă și pe piață sunt într-un flux constant. Preocuparea și sinteza informațiilor au devenit o sarcină copleșitoare. Într-o astfel de lume incertă și neliniștită, este nevoie de creativitate, capacitate de adaptare, inovație, identificarea tiparelor, viziune și rezistență. Acestea sunt valabile atât în plan personal, cât și pentru organizații.
Așadar, devine din ce în ce mai clar că leadership-ul personal nu este un moft modern, o găselniță care sună inteligent și comercial. Este, pur și simplu, baza prosperității personale, astăzi. Iar prosperitatea personală devine premisă fundamentală pentru organizații prospere.
Companiile au trebuit să devină mai agile și mai receptive la ritmul rapid al schimbării și angajații sunt nevoiți, la rândul lor, să își dezvolte spiritul antreprenorial și intraprenorial. De aici și nevoia, deja exprimată din ce în ce mai clar, de leadership personal.
Simon Sinek, un vizionar al leadership-ului modern, afirma că: „ Dacă le spunem oamenilor să își îndeplinească joburile, îi transformăm în simpli angajați. Dacă le spunem însă să își finalizeze scopurile pe care le-au agreat împreună cu compania, îi transformăm în lideri.”
Așadar, totul vine că o consecință firească la fluditatea de gândire a oamenilor, a deciziilor și a schimbării, pe toate planurile.Și, tot că o consecință firească, vin și alti indicatori de leadership care din teorii de management clasic devin acum indicatori de lucru, la nivel individual: stabilirea priorităților, dezvoltarea rezilienței – set de abilitați-cheie, dezvoltarea abilitaților de inteligență emoțională, abordare interumană incluziva, asumare, disciplină, abilitați de lucru în echipă, puterea de a convinge prin exemplul personal și multe altele.
Toate aceste schimbări s-au produs cu succes în mediile în care dezvoltarea oamenilor reprezintă parte semnificativă din cultura organizațională. Cultură care are la baza întotdeauna schimbări de mindset. Flexibilitate direcționată, în doua cuvinte. Pentru că flexibilitatea implică nu doar adaptare la noua realitate și valorizarea tuturor contextelor pentru a ne a atinge scopurile, ci și dez-învățarea unor practici și a unor convingeri care nu ne mai servesc evoluției profesionale.Acest proces este în plină desfășurare și încă mai avem nevoie de mult că să îl înțelegem cu totul în ansamblu și în detaliu și în același timp să îl acceptăm că pe un fenomen firesc funcționarii noastre.
Acesta este contextul în care ne aflăm și noi, cei din MMM Consulting, care, nu numai în ultimii doi ani, amplificat de marile schimbări sociale, ci de când a luat ființă această companie, ne-am adaptat toate programele la cerințele clienților noștri. Și, toate programele noastre, au venit că soluții la cerințele pietii și reprezintă fațete ale leadership-ului actual.Având o experiență de 20 ani, dorim să celebrăm această frumoasă vârstă într-un mod cât mai pragmatic și aproape de clienți noștri, cei de astăzi și cei de mâine.
Și, începem acest demers, printr-o serie de evenimente interactive, prin care să vă putem sprijini, cu exemple din practică, din proiectele derulate, din experiență noastră profesională, de experți în training și coaching, la toate întrebările și provocările pe care le aveți acum, în zona nevoilor voastre de leadership.
Acesta este contextul evenimentului propus, din 11 octombrie, cu tema LEADERSHIP, DINCOLO DE ROL.
Un eveniment interactiv, în care vă invităm să veniți cu toate provocările de leadership pe care le vedeți în companiile în care lucrați și unde doriți să aveți o perspectivă din partea noastră. Iar perspectiva noastră, este permanent îmbogățită de interacțiunea cu voi, cu realitatea descrisă din experiențele voastre de zi cu zi. Pentru că totul se întâmplă într-o dinamică, în care ne putem sprijini reciproc și valorifica experiența, expertiza și scopurile comune.
Vă puteti inscrie pentru eveniment aici.
Vă așteptam cu bucurie, curiozitate și convingerea că leadership-ul personal devine, dincolo de rol, parte uzuală a modului nostru de a fi, în orice context, personal și profesional.