by Anca Covaciu | Publicat pe 15 februarie 2019

‘Stiința de a achiziționare și retenție a talentelor este încă în fază incipientă’.

Chamorro-Premuzic, autorul cartii ”The Talent Delusion: Why Data, Not Intuition, is the Key to Unlocking Human Potential’ afirmă că ceea ce au în comun majoritatea celor care lucreaza cu resursele umane este faptul că se bazează prea mult pe intuiția lor. Acestia cred că recunosc talentul dupa semne exterioare si știu cum să-l gestioneze mai departe. Totuși, companiile care au success sunt acelea care iau decizii pe baza de date.

Si noi am observat in activitatea noastra de consultanti si practicanti in managementul HR acest fapt. Identificarea potentialului de talent al unui angajat prin metode de masurare cum ar fi TESTARE/CENTRE de EVALUIARE si DEZVOLTARE si numirea pe un post vacant care cere acel potential a adus mai multa garantie ca angajatul este satisfacut in noul sau rol, ca se integreaza rapid si obtine rezultate.

Instrumentele WAY de la PERFORMANSE (o companie franceza care ofera instrumente pentru masurarea potentialului) aduc ceva nou in acest domeniu si anume faptul ca pe langa ‘MASURAREA POTENTIALULUI’ unui angajat de a dezvolta anumite abilitati, indica in plus doua aspecte suplimentare importante. Primul este legat de cat anume mai poate acel angajat sa creasca abilitatea respectiva (care este REZERVA de POTENTIAL) dar si FACTORII CARE IL POT DERAIA de la parcursul ascendent de manifestare a acelei abilitati.

Aceste informatii suplimentare ajuta managementul sa ia o decizie in ceea ce priveste potrivirea angajatului cu postul, in ce abilitati si sub-abilitati trebuie sa investeasca mai departe si la ce anume trebuie managerul sa fie atent in relatie cu angajatul si performanta acestuia astfel incat potentialul sa se manifeste si nu sa fie subminat.

 

Anca Covaciu, Senior Consultant MMM Consulting Int’l, anca.covaciu@mmmconsulting.ro