by vivianaandone | Publicat pe 12 martie 2019

Chiar daca esti manager, chiar daca esti membru in echipa cunosti cat de importante sunt sesiunile individuale (numite si 1 la 1). Ai simtit cu siguranta, in oricare dintre cele doua posturi ai fost, ce impact au avut, cat de bine sau nu au for primite si ce ai obtinut in urma lor. De multe ori acestea pot deveni rutiniere sau mai putin inspirationale iar oamenii vor tinde sa le evite. Ce va propun mai jos, sunt cateva idei simple care sa va inspire pentru urmatoarele sesiuni 1 la 1.

 Folositi-va de timp pentru a discuta despre provocari si nu despre ‘updates’ de proiecte. Exista alte oportunitati sa discutati despre cum merg lucrurile in general sau ce progrese au fost facute; sunt sedintele de proiect, informarile pe mail. Nu irositi timpul pretios in interactiunea 1 la 1 cu informatie ce se poate obtine si pe alte canale. Discutati despre provocari! Fii curios ce a invatat acest om din fata ta, care sunt lectiile invatate in ultimul proiect care a avut succes, ce buna practica a extras din ultima situatie conflictuala rezolvata cu bine etc.

Contul de economii emotionale (The Emotional Savings Account).    Este un concept foarte interesant care a aparut mai intai in psihologia cuplului insa poate fi extins pentru orice tip de relatie, inclusiv cele profesionale.  La ce se refera?  Cand faci lucruri care sa creasca increderea oamenilor, sau le arati intelegere fata de dificultatile cu care se confrunta, chiar si cand in loc sa ii certi pentru ceva ii lauzi pentru un minim de progress, umpli acest cont. Cand ai nevoie ca omul din echipa ta sa faca ceva in plus, sau ai un termen foarte stans de livrare a lucrarii la clientsi unde este nevoie de efort suplimentar, iei din acest cont.  Sesiunile 1 la 1 sunt o ocazie excelenta sa pui ceva deoparte in contul de economii emotionale.  Ofera apreciere, vezi daca in viitorul apropiat ar avea nevoie de ceva (o invoire de la program, sprijin intr-un proiect etc), orice poate fi pus aici e binevenit si va fi de ajutor in ocazii viitoare.

Primeste feedback (in loc sa il oferi). De regula se intampla invers, adica tu, in calitate de manager ii dai feedback colegului din echipa ta. Incearca o sesiune in care sa primesti. Insa, nu il pune in fata faptului implinit pentru ca daca va fi luat pe nepregatite, si nu te va intreba nimic important sau nu iti va da eedback folositor. Trimite-i in avans cateva intrebari pe mail la care sa aiba timp sa reflecteze. Iata cateva exemple din care sa va inspirati amandoi.

  • Cum te pot eu sprijini mai mult/bine?
  • Ce pot face eu, in calitate de manager ca sa iti fac munca mai usora?
  • Care ar fi un lucru pe care eu l-as putea face mai bine? Ce ai ajusta, modifica, imbunatati tu la modul in care lucram noi?
  • In ce aspect al muncii tale ai avea nevoie de mai multa directie, claritate de la mine?
  • Cum ti se pare stilul meu managerial? E ceva ce ai ajusta, modifica?
  • In trecut, e ceva ce fostii tai manageri au facut si as putea si eu sa fac astfel incat sa lucram mai bine/usor?

Cea mai apasatoare problema. Daca de regula discutiile sunt in jurul obiectivelor de viitor, al dezvoltarii, incearca sa discutati data viitoare despre cea mai apasatoare problema pentru el/ea?  Poate e un proiect pe care nu si-l doreste, poate are o frustrare interna care ii consuma energia. Discutati despre cei il apasa cel mai mult la locul de munca. Daca exista o baza de incredere, o sa iti spuna fara rezerve. Chiar daca nu vei putea face ceva concret ca sa il ajuti, cautati impreuna cai prin care sa ii fie mai usor sau daca nu poate sa schimbe nimic, prin care sa tolereze mai usor situatia, sa reduca stresul.

CONCLUZIE

Sesiunile individuale intre manager si membrii echipei pot fi inspirationale, de folos si dorite. Gaseste-ti propria reteta sau lasa-te ghidat de ideile de mai sus. Rezultatul asteptat nu va intarzia. Mult succes!