Episodul 1 – Motivatii pentru delegare
Ne confruntam zilnic cu noi responsabilitati intr-un mediu de lucru din ce in ce mai dinamic si mai lipsit de resurse …umane. Data fiind dificultatea de a gasi si angaja oameni potriviti pentru posturile din companie, lucram mai mereu cu un efectiv sub nivelul bugetat.
Sigur, la prima vedere, aceasta are avantaje de budget, insa daca privim mai profund, efectele lipsei de personal se rasfrang in primul rand asupra echipei prin supra incarcare si asupra business-ului prin activitate sub nivelul necesar.
Oamenii preiau responsabilitati noi in cadrul aceluiasi cadru de lucru (8h/zi), prelungesc timpul petrecut la birou dupa program sau se straduiesc sa fie mai eficienti (nu neaparat si mai…eficace), pun presiune pe ei insisi si pe ceilalti prin solicitari mai multe si mai complexe.
Un nou mindset prin recadrarea situatiei dificile
Lipsa unei verigi din echipa poate fi privita asa, ca mai sus, sau poate fi privita ca pe o oportunitate de a folosi motivatii si metode creative pentru rezolvarea problemei prin…DELEGARE.
3 motivatii pentru delegare
1.Crearea de timp pentru …a gandi
In iuresul operational (sedinte, call-uri, mail-uri, livrabile), nu ne mai acordam timpul necesar pentru a …gandi. Intram in automatisme organizationale, devenim parti din ‘process flow’, bazandu-ne pe veriga dinaintea noastra si pe cea de dupa pentru a impinge sarcina mai departe, catre rezultat. Gasind sarcini pe care le putem transfera altor membri ai echipei, creem timp ‘liber’ pentru a gandi, pentru a duce mai departe job-ul pe care il avem, pentru a oferi mediului de business si noua privilegiul de a gandi pe termen mediu si lung sau pentru a gandi si gasi solutii pentru imbunatatirea continua.
2. Dezvoltarea abilitatilor de comunicare, influentare si relationare
Pentru a reusi sa transferi un task unui coleg (subordonat sau nu) precum si sa obtii din partea colegului un ‘engagement’ autentic pentru realizarea sarcinii de calitate si in termen, sunt necesare cateva abilitati. Comunicarea, influentarea si relationarea sunt cele la care ma gandesc. Chiar daca nu am participat la cursuri de dezvoltare a acestor abilitati, putem totusi sa incercam. Vom mai si gresi insa perseverand, primind feed-back-ul celorlalti si inavatand din greseli si succese, ne vom dezvolta. Ceea ce insa este necesar ca si fond pe care sa dezvoltam abilitatile de mai sus prin practica este respectul pentru ceilalti si mentalitatea ‘castig-castig’.
3. Dezvoltarea colegilor
Delegarea, ca si orice alt proces de business, ar trebui sa aiba o motivatie etica si generoasa in fundal, pentru a avea succes. Succesul in delegare inseamna ca cel caruia i se transfera sarcina sa o faca cu placere, sa isi asume fara resentiment provocarile si eforturile necesare pentru a duce sarcina la bun sfarsit. De asemenea, sa nu dam colegului sentimentul ca este ‘folosit’ de manager sau de ceilalti pentru sarcinile simple sau plictisitoare. Asadar, cand delegam, prima intrebare ar trebui sa fie: de ce deleg aceasta sarcina? Este fara valoare pentru mine? Am nevoie de timp pentru alte proiecte? Vreau sa plec mai repede acasa astazi? Sigur, toate aceste motivatii pot fi valide uneori insa motivatia superioara a delegarii ar trebui sa fie cea de a dezvolta pe cineva. Transferul unui task plictisitor sau prea simplu creeaza resentimente si probabil efecte asupra calitatii rezultatului muncii. Chiar si acest tip de delegare poate fi facut insa cu o explicatie onesta catre cel pe care il rogi sa efectueze acel task (de ex. ‘Nu am timp sa fac ceva cerut de manager sau pentru un proiect important pentru noi toti si atunci te rog sa ma ajuti cu acest mic task’, sau ‘Am nevoie sa ma concentrez pe un singur task pentru o perioada mai lunga de timp insa si acest task mic trebuie rezolvat. Ai vrea te rog sa ma ajuti’? etc).
Transferul unui task valoros insa, creaza engagement authentic, o buna relatie cu colegul respectiv pecum si o buna reputatie pentru cel care deleaga. Ca sa nu mai vorbim de oportunitatea de dezvoltare pentru acel coleg, beneficiu cae se va intoare echipei si celui care deleaga cat de curand pri contributii mai valoroase si mai motivate din partea acelui coleg.
‘Metode pentru delegarea …creativa’ – in Episodul 2. Pana atunci, va puteti intreba care sunt motivatiile pentru care delegate sarcini. Imi puteti scrie daca doriti sa discuam despre aceasta tema la anca.covaciu@mmmconsulting.ro.