by Camelia Gheorghiu | Publicat pe 18 februarie 2016

In copilarie adeseori mergeam impreuna cu parintii mei intr-un satuc de langa Bucuresti. Multe amintiri frumoase impreuna cu strabunicii si bunicii mei care locuiau acolo. Mi-aduc aminte de cele 2 recolte la care eram participant activ an de an. Prima recolta era cea de cartofi, iar a doua fie de porumb, fie de varza.

Nici nu incapea indoiala ca trebuia sa fiu prezent saptamanal la camp pentru a incarca varza in camionete si a o aseza in butoi mai tarziu. Stii tu, provizii pentru iarna…

Ehh si ne adunam noi acolo vreo 15 copii si ajutam la incarcarea verzei in camionete. Si o aruncam de la unul la altul, din mana in mana pana cand ajungea in camioneta. Nu era tocmai usor si nici placut sa faci asta cat era ziua de lunga.

 Ceea ce vreau sa subliniez era ca ba te uitai in stanga sa primesti varza, ba in dreapta sa o arunci catre celalalt. Parca ardea de nu puteai s-o tii in mana mai mult de o secunda.

 Mini-tehnica „VARZA FIERBINTE”

Unde vreau sa ajung? Probabil ti-ai dat seama, cand livrezi o prezentare si nu stii sa raspunzi „arunca varza”. Catre cine? Poate chiar catre cel care ti-a adresat intrebarea. Ia sa vedem el stie raspunsul?

Sau o alta varianta este sa „arunci varza” catre plen. In mod aproape sigur se va gasi cineva „mai special” sa se arunce catre un raspuns.

In felul acesta nu numai ca iti oferi putin timp de gandire, dar poate te poti lega de raspunsul pe care il ofera cel „binevoitor”. Daca stii sa maschezi faptul ca nu stii, ai cele mai mari sanse ca cei din sala sa creada ca esti super interesat sa afli de la ei raspunsul. Postura pe care o transmiti este cea de expert facilitator. Si atunci ei te vor aprecia si mai mult. Dar tu poate ca de fapt nu cunosteai raspunsul. J

 Mare atentie daca doresti sa intorci intrebarea catre cel care ti-a adresat-o ca s-ar putea sa te arunci in gura lupului fara sa vrei. Si el sa zica: „Pai tocmai de-aia te-am intrebat, pentru ca nu stiu raspunsul…”. Atunci poti apela fie la alte mini-tehnici pe care le vei afla in training-ul „D.O.C.T.O.R. In Prezentari de Impact” sau poti pasa catre toata sala, dar va trebui sa si motivezi de ce faci asta pentru ca intr-un fel ti-ai aratat slabiciunea.

 Ai putea spune, ca sa folosim aceeasi tehnica: „Hai sa vedem, cine poate sa ne ofere raspunsul la intrebarea colegului… este foarte important sa ajungem impreuna la raspuns, nu sa va ofer eu raspunsul pentru ca pana la urma-urmei suntem aici ca sa invatam sa pescuim, nu sa primim pestele de-a gata…”

 In schimb, ce-ti mai pot spune din experienta practica este ca poti utiliza linistit mini-tehnica chiar si in cazul unor intrebari specifice. De exemplu, te poate intreba cineva: „La ce ora a murit Nicolae Ceausescu?”… „Hai sa vedem, foarte buna intrebarea, cine stie la ce ora a murit Nicolae Ceausescu?”

Daca nimeni nu raspunde, voi parafraza un inalt in rang politician din zilele noastre: „Ghinion!”.

Desigur, daca nu raspunde nimeni, folosesti alte mini-tehnici, pe care ti le voi prezenta in training-ul „D.O.C.T.O.R. in Prezentari de Impact”, din 10-11 martie 2016 la care te astept cu bucurie.

Hai sa vedem, tu cum te-ai gandit sa aplici aceasta mini-tehnica in contextele tale specifice?

 Intrebare – …………………………………………………………………………..

Raspuns – ……………………………………………………………………………..