Ieri a avut loc cel de-al 4-lea eveniment aniversar din seria “MMM- 20 de ani de LEADERSHIP“, cu tema “LEADERSHIP PE BAZA DE ÎNCREDERE, ÎN LUMEA MUNCII HIBRIDE”, susținut de Madi Rădulescu, Managing Partner MMM Consulting.
Ocazie în care am putut analiza o altă fațetă de leadership și anume modul în care funcționăm acum, că stil de lucru. Ce preferințe au oamenii din companii, ce așteptări au companiile de la ei și cum putem armoniza aceste perspective în așa fel încât productivitatea să fie în parametrii ceruți de sustenabilitatea business-urilor și pe de altă parte, să asigurăm confortul mental și fizic necesar angajaților.
Este mai mult decât știut faptul că foarte mulți angajați dintre cei care aveau job-uri potrivite lucrului la distanță, au ales după terminarea pandemiei să lucreze hibrid (48%), în ciuda încercărilor companiilor de a-i aduce înapoi la sedii. Așadar, munca hibridă s-a impus că o realitate, în consecință este de găsit, de la caz la caz, de la echipă la echipă, cel mai bun mod de a funcționa, hibrid.
Provocator obiectiv însă realizabil, în contextul în care există deja studii și metode create de companii de top la nivel international în consultanță și dezvoltare de soluții în resurse umane și management, care și-au demonstrat eficacitatea.
Este și cazul partenerului nostru strategic, Persona Global, care a creat un instrument foarte eficient și ușor de utilizat numit OPTIMIZING HYBRID WORK. Măsoară percepțiile angajaților în privința gradului de pregătire al companiei pentru modul de de lucru hibrid, pentru a putea înțelege mai bine cum poate fi acesta optimizat pentru a fi productivi, în acest nou context.
L-am aplicat într-un proiect pilot, în cadrul unei companii mari de IT și s-a dovedit a fi foarte eficace în a furniza o diagnoză completă a modului în care compania este optimizată pentru modul de lucru hibrid.
Rezultatele sunt relevate ca indicatori specifici, în 4 direcții de analiză concretă: work design și flexibilitatea muncii, tehnologia disponibilă, instrumente & spațiu de lucru, leadership pentru dezvoltarea talentului în condiții de munca hibridă, cultura organizației.
Informații foarte utile pentru că vedem exact unde compania funcționează foarte bine și modalitățile de lucru trebuie doar consolidate, stabilizate și ariile de dezvoltat, care arată un grad insuficient de adaptare la noul mod de lucru și unde managementul și echipele care au obținut aceste scoruri vor colabora ulterior pentru a găsi cele mai bune soluții să optimize procesele.
În cele mai multe cazuri este vorba de un re-design al modului în care se lucrează, în flux pentru a asigura productivitatea și a nu ajunge în burn-out, așa cum s-a întâmplat de multe ori în ultimii 3 ani.
De asemeni modul de interacțiune trebuie în multe cazuri regândit, pentru a nu supra-comunica și în același timp de asigura fluxul informațional necesar unei munci performante.
Așadar, suntem într-o perioadă de traziție, în care învățăm moduri noi de a funcționa, de a menține retenția angajaților, de a le păstra starea de bine prin inițiative de wellbeing și de crea o cultura organizațională bazată pe ÎNCREDERE, concept pe care îl asimilăm în timp, cu pași mici, dar siguri, făcuți consecvent.
Încrederea este un MUST în special pentru manageri, pentru a învață să își păstreze oamenii aproape, productivi, fericiți și cu sentiment puternic de apartenență, trăsătură intrinsecă pentru noile generații, în special generația Z.
Vă invităm să urmăriți integral acest eveniment, în linkul de mai jos: