Noi stim deja ca doar 10% din invatare se intampla in “sala de curs”, impreuna cu trainerul si ceilalti colegi care participa. Adica 90% se intampla practicand, exersand, trecand efectiv prin experienta de a face lucrurile diferit si colaborand cu altii, colegi si interlocutori de la locul de munca.
Stai asa! va aud spunand. Asta inseamna ca trainerul nu poate sa contribuie la aceasta invatare?
Am vesti bune pentru voi – trainerul poate sa acompanieze si sa ghideze practica, toate acele momente in care, dupa un curs reusit, participantii aplica si exerseaza.
Si azi o sa va povestesc pe scurt despre un mod util, rapid si eficient in care fac eu acest lucru.
Step 1: Ma asigur ca la finalul cursului fiecare dintre participanti stie exact ce isi doreste sa aplice, cum va arata acel lucru si cum il poate transforma in realitate. Asta necesita o discutie amanuntita in care cursantii isi imagineaza noua abordare, o descriu in amanunt, tinand cont de situatiile lor reale de la locul de munca, anticipand chiar si eventuale obstacole.
Step 2: Odata stabilit acest plan de aplicare, facem o conventie de comunicare. Iar eu le propun de multe ori sa folosim whatsapp pentru asta. E la indemana, larg utilizat de noi toti iar telefonul nu ne prea paraseste in decursul unei zile obisnuite.
Step 3: Intorsi la locul lor de munca, cursantii trec la aplicare si imi scriu periodic ce intentioneaza sa faca si cum vor aborda situatia. Ca sa fie usor, uneori folosim template-uri completate de ei si trimise ca fotografie via whatsapp.
Step 4: Ca sa sprijin invatarea, ofer fiecarui cursant un feedback personalizat, amanuntit. O sa spuneti ca acest lucru necesita timp foarte mult. Ei, bine, nu e chiar asa! Am observat din experienta ca un feedback detaliat care sa ii sprijine in efortul de invatare nu dureaza mai mult de 5 minute – cu conditia ca el sa fie verbal. Asa se face ca eu inregistrez ca mesaj vocal feedback-ul – o metoda mult mai buna decat feedback-ul scris, pentru ca permite nuante si detalii.
Din calculele mele, acelasi mesaj pe care il inregistrez in 5 minute mi-ar lua aproape 20 de minute daca ar trebui sa il explic in scris. Si impactul e mult mai bun – vocea mea adauga o nota personala care face diferenta. In plus, un mesaj vocal poate fi reluat pentru clarificare si aprofundare ori de cate ori e nevoie.
Step 5: Mentinem legatura astfel pe toata perioada celor 30 de zile de dupa curs – despre care stim deja ca sunt esentiale pentru ca o schimbare de comportament sa se produca (remember: in primele 30 de zile dupa instruire, este nevoie de cel putin 5-6 repetari ale practicii noi pentru ca procesul de mielinizare sa inceapa si un obicei nou sa se formeze).
Va invit sa incercati asta nu numai ca traineri, ci si ca manageri. Spor!