by Camelia Gheorghiu | Publicat pe 18 februarie 2016

De multe ori oamenii care ajung in pozitii de management considera ca a fi manager este cumva un proces natural in evolutia lor profesionala – de la subordonat promovez ca sef –  dar defapt multi nu realizeaza ca este o cu totul alta profesie iar ceea ce li se parea relativ simplu prin prisma competentei lor inalte si a performantei pe masura in rolul anterior, se dovedeste mult mai complicat acum. Pentru ca e al naibii de greu sa lucrezi cu oameni in subordine. Ca si in viata, primul an de management poate sa fie echivalent din punct de vedere profesional cu anii de studiu in care ai oportunitatea sa inveti lucruri noi si interesante, sa faci proiecte minunate dar din cand in cand sa mai pici si un examen.

Care este solutia, totusi?

  • In primul rand, imediat ce esti avansat, nu te grabi sa te „arunci” in activitate. O sa ai tendinta sa rezolvi singur sarcini, ca pe vremea cand nu aveai oameni in echipa. Ia-ti un timp de gandire, discuta cu seful tau, incearca sa intelegi cat mai bine care ti-e rolul, ce se asteapta de la tine, care iti sunt resursele si provocarile.
  • In al doilea rand, daca vezi (si vei vedea) ca sunt probleme, prima intrebare trebuie sa fie „cine dintre oamenii mei ar putea sa aibe solutia?” Vorbeste cu ei, acorda-le sprijin si doar daca ei nu reusesc sa vina cu  o solutie ofer-o tu (DAR nu o si implementa tot tu!!!)
  • Daca vezi conflicte, nu te grabi sa tragi concluzii, informeaza-te inainte de a actiona. De multe ori conflictele in organizatii nu sunt personale, au la baza obiective de business care se contrazic pe anumite portiuni.
  • Foarte important: intelege-ti oamenii din punct de vedere al potentialului si al dorintei de dezvoltare. Ca in dragoste, si in dezvoltare e nevoie de 2, asa ca daca angajatul nu vrea sa se dezvolte, nu il forta doar de dragul de a-l trimite la un training.
  • O sa vezi ca lumea zice ca trebuie sa fii un leader pentru echipa ta, sa-i inspiri si entuziasmezi dar in acelasi timp trebuie sa-i tragi de urechi daca nu fac bine si sa le urmaresti performanta.

Eu iti propun sa abordezi lucrurile din ambele parti si sa te dezvolti la „Leadman”!

Poate te intrebi ce inseamna un Leadman? E un personaj de poveste, jumatate Leader, jumatate Manager, care imbina cu succes doua roluri esentiale.

  1. Gandeste-te unde vrei sa ajunga echipa ta! Daca organizatia are o viziune si o directie, cu atat mai bine – o poti discuta cu ei si poti vedea ce provocari vad si cum se poate sa ne facem impreuna viata mai simpla in drumul spre obiective; daca cele doua nu sunt clarificate, stange echipa in jurul tau si alcatui-ti-o impreuna! (iata aici o potentiala sursa pentru detalii suplimentare: https://www.linkedin.com/pulse/20140805154246-17953514-visions-boards-for-business-success)
  2. Atentie ce zici/ce faci/ce promiti/ce lauzi/ce critici, si nu face niciodata ceva ce tie nu ti-ar place sa-l vezi pe seful tau facand.
  3. Ai o strategie (ce va propun sa facem impreuna si de ce)!, pe care trebuie sa o traiesti chiar tu, sa fii in acel film
  4. Intreaba, intreaba, intreaba si asculta, asculta si iar asculta! O intalnire cu un angajat ar trebui sa te aiba pe tine vorbind 20% din timp, nu mai mult!
  5. Foloseste feedback-ul bazat pe descrierea a ce s-a intamplat si impactul observat, fara judecati de valoare

Dar, dincolo de toate aceste aspecte, foarte importanta este exersarea si punerea in practica a lucrurilor de mai sus si chiar impartasirea de idei si experiente cu ceilalti. De aceea te invitam in programul nostru „SuperMan-ager. Prima mea echipa” in 12-13 mai 2016, pentru a afla mult mai multe, dar cel mai importnat (pentru ca acum informatia este peste tot) pentru exersa si a pune in practica cele mai importante aspecte ale unui manager pentru prima data.

Trainerul cursului este Marius Mirea (Marius Mirea), un om cu experienta de peste 10 ani in management, care a evoluat cu succes in mai multe companii mari si s-a lovit de toate problemele asociate cu acest rol foarte important, de manager de oameni.