„ Inteligență emoțională “ ..o temă actuală și din ce în ce mai studiată și antrenată… Oricât de mult s-a discutat și s-a întors subiectul pe toate părțile, încă mai este loc de rafinare. Încă mai există argumente suficiente pentru a-i descoperi partea sa practică, aplicabilă.
Acest aspect ne-a determinat ca în MMM Consulting să antrenăm leaderii în această arie de mai bine de 10 ani, din prisma pragmatismului. Cum putem măsura inteligența emoțională și cum o putem dezvolta în sensul creșterii performanței în muncă.
Altfel, inteligența emoțională este o resursă extrem de valoroasă, în egală măsură profesional și personal, pentru că viața în esență este o înlănțuire nesfârșită de emoții, fie că le conștientizăm sau nu. Înainte de orice gând, simțim. De aceea, merită să le oferim toată atenția noastră. Avem toate motivele să vrem să le punem în armonie, să ni le facem prietene, să nu le lăsăm să izbucnească la întâmplare, așa cum spunea Diana Voicu, recent, într-un eveniment: “ ca niște gheizere, pe care nu le putem controla ”.
Evenimentul a fost o Pastilă de Învățare MMM Consulting, cu tema: “ Conștiența emoțională și impact asupra productivității ” și a avut drept scop punerea oamenilor în contact cu emoțiile și gândurile lor prin exerciții experiențiale și oferirea de informații pentru cunoașterea unor bune practici și soluții deja aplicate de noi, pentru dezvoltarea acestei abilități specifice inteligenței emoționale. Participanții au primit foarte bine aceste exemple pentru că, oricât am citi despre acest subiect și oricâte materiale am avea la dispoziție, o ghidare profesională iți oferă un sprijin valoros.
Ce este Conștienta Emoțională ?
Acea parte din noi care ne pune față în față cu emoțiile noastre. Ne face prezenți în privința lor chiar atunci când se întâmplă, le dă un nume, corespondent realității noastre și ne conștientizează efectele asupra comportamentului ulterior.
Poate, mai științific exprimat și aplicat în cadru profesional, este abilitatea de a citi și a înțelege propriile emoții precum și de a recunoaște în timp real impactul lor asupra performanței în muncă și asupra relațiilor.
De ce analizăm conștiența emoțională ? Pentru că este responsabilă de gândurile și emoțiile noastre și, spune Diana, “ influențează interacțiunile, judecățile, rezolvarea problemelor, comunicarea, evaluarea situațiilor, abordarea sarcinilor, relaționarea cu colegii sau partenerii, DECIZIILE, optimismul, reziliența, sănătatea & imunitatea.” Adică… totul, nu-i așa?…
Tot ce facem, trece prin spectrul emoțiilor noastre. Și daca emoțiile pozitive nu cer să fie mult analizate, ne dau o stare bună, energie de viață și le putem transforma oricând în ancore pozitive, cu emoțiile negative avem mai mult de furcă. Și, adaugă tot Diana „avem nevoie de pauză și conștientizare ca să ne asigurăm că acțiunea și comportamentul care derivă dintr-o emoție negativă nu sunt nefolositoare ci, aliniate scopurilor noastre”.
De ce este importantă conștiența emoțională? Pentru că e baza a tot ceea ce înseamnă inteligența emoțională. Este inima acestui vast complex. Ne pune față în față cu noi înșine și, pentru o bună aprofundare, ne cere autocunoaștere.
Ca să putem recunoaște emoțiile din nou și trigger-ele care le-au declanșat, este esențial să ne cunoaștem bine personalitatea, valorile, convingerile, copilăria. Și nu numai. Experiențele pozitive și negative care ne-au marcat trecutul și care oricând, printr-un stimul din exterior, pot determina creierul nostru reptilian să creeze o reacție total neașteptată. Tot ce a lăsat urme adânci, sau orice neconcordanță între valorile noastre și ceea ce trăim real, este benefic să fie rezolvat, ca să ajungem să fim în armonie cu noi înșine.
Mai mult de atât, mergând în contextul profesional, e esențial să ne cunoaștem abilitățile, stilul de lucru, scopurile profesionale, stilul de leadership și să ne comparăm, pentru acuratețe, părerile noastre cu ale celor din jur, despre noi. Un feedback realist ne ajută să avem opinii mult mai obiective și să putem ajusta aspectele care necesită acest lucru.
Pentru ca toate acestea, individual și împreună, ne afectează, în cele din urmă, comportamentul și performanța.
Alături de o autoevaluare corectă, adică o evaluare a tuturor punctelor noastre forte și a limitărilor și încrederea de sine – abilitatea de a proiecta credințe pozitive cu privire la capabilitățile și aptitudinile personale, conștiența emoțională completează perfect conștiența de sine, principala componentă a capabilitații emoționale. Adică setul complet de abilitați ce țin de inteligență emoțională, pe care le analizăm și apoi le dezvoltăm în sensul dezvoltării noastre profesionale.
Performanța o vom asocia mereu și cu alte abilități de inteligență emoțională: autocontrol, motivare, conștiența socială și abilități sociale, toate foarte importante. Însă ceea ce face conștiența emoțională atât de specială este faptul că dacă lucrăm asupra ei, toate celelalte abilități se vor dezvolta exponențial.
Primul pas important pentru creșterea sa este autoreflecția. Pentru că aceste emoții negative vin la pachet cu gânduri negative, de cele mai multe din gândirea noastră „reziduală”, adică acele patern-uri deja existente în noi, pe care psihologii le numesc „erori de gândire”:
– Gândirea polarizată de tip alb sau negru („ Nimic nu merge, orice aș încerca”)
– Gândirea catastrofică („Toți mă fixează cu privirea și mi se oprește respirația”)
– Gândire prin prisma emoțiilor („Puțin îi pasă de mine”)
– Gândire prin atribuirea culpei pentru problemele tale altcuiva („ Părinții mei sunt de vina pentru că eu gândesc așa.”)
Cum convertim aceste gânduri în echivalentul lor pozitiv?
Diana ne-a recomandat ca soluție tehnici de rescriere a gândurilor și a oferit câteva exemple:
- Tehnica prin contra-argumente (definirea termenilor și găsirea contra-argumentelor logice: „ Anul ăsta e un eșec, nu am reușit să merg în vacanță.” – „ Ce înseamnă eșec? Doar pentru că nu am reușit să merg în vacanță? E doar un aspect, dat în cazul de față de pandemie. Anul ăsta am reușit să fac alte lucruri, la care nu mă așteptam. Inclusiv să economisesc banii de concediu, și am cumpărat o mobilă nouă.”)
- Tehnica reducerii la absurd („ Nu o să îmi pot lua niciodată mașina la care visez” – „ Ok, și dacă lucrul ăsta ar fi real, care este cel mai grav lucru care derivă de aici? Ce se poate întâmpla? Nu pot să cumpăr altă mașină la un moment dat?”)
- Tehnica standardului dublu (sunt situații în care ne considerăm foarte buni și altele în care ne simțim foarte slabi. „ Nu pot să cred, în situații d-astea chiar sunt foarte slab!” „ E normal, până la urmă nu pot să excelez în orice.”)
- Tehnica sesizării contradicțiilor interne („ Mi-e frică, ce mă fac?!”- „Ok, hai să îmi amintesc când am avut curaj, ca să îmi iau curajul din acele momente!”)
- Tehnica evaluării dovezilor pro și contra (o listă de argumente pro și contra, ca să luăm o decizie finală și să nu mai stăm blocați în incertitudini).
E important de reținut: sunt tehnici ce minimizează efectele negative, nu sunt niște baghete magice care ne rezolvă problemele, ca prin minune. Tot ce construim prin aceste tehnici, trebuie să fie autentic, să fie gânduri cu care rezonăm.
Gânduri pe care apoi le testăm și le ajustăm, dacă e cazul, până devin soluții pe care le putem pune în ”trusa noastră de prim ajutor emoțional”.
Pentru fiecare dintre noi, acest proces durează, ne cere eforturi, perseverență, răbdare, blândețe, dar merită 100%!
Pentru că, toate celelalte elemente ce compun capabilitatea emoțională și, amintim doar câteva: dorința de realizare, angajamentul, nivelul de inițiativă, optimismul – se vor dezvolta și ne vor ajuta, nu doar să avem o performanță superioară ci, să fim mai mulțumiți de noi înșine, în toate aspectele vieții profesionale și personale.
Toate aceste abilități sunt antrenabile. În MMM am descoperit acest aspect acum mai bine de 10 ani, preluând din portofoliul partenerului nostru extern, Persona Global, lider mondial in soluții de dezvoltare, o metodologie de excepție, un instrument de măsurare a acestei capabilități emoționale – Emotional Capability Profile (ECP).
Acesta oferă o evaluare 360, măsoară atât percepțiile personale, cât și ale celorlalți despre noi, nivelul individual de inteligență emoțională și propune soluții de dezvoltare a sa, în ansamblu și detaliat pe fiecare dintre cele 5 componente: Conștiența de sine, Autoreglare, Automotivare, Conștiența socială și Abilități sociale.
Mai multe detalii despre acest model și cum îl folosim în proiectul nostru dedicat acestui instrument găsiți aici #Smartleadership și, vă putem oferi oricând mai multe informații invitându-vă să ne contactați.