by Georgiana Gheorghita | Publicat pe 24 septembrie 2018

Toata lumea stie ce este o cutie de training? Dar ce ascunde ea?

Probabil ca unii stiu ce contine insa nu neaparat cum ajuta continutul ei la livrarea unor programe interesante si atragatoare pentru angajati.

Este acea cutie, rucsac, punga (cum dorim sa o denumim) care insoteste Trainerul la cursurile pe care le livreaza participantilor. Cutia contine materiale de care are nevoie un Trainer pentru crea impact, pentru a capta si mentine atentia pe parcursul programului si …poate cel mai important, pentru a facilita procesul de invatare.  

In MMM Consulting eu pregatesc aceste “cutii de training”si pot spune cu convingere ca acestea ajuta oamenii sa invete si sa se dezvolte.

De ce spun aceasta? Fiecare cutie este diferita, continutul ei fiind influentat de contextul in care Trainer-ul livreaza: indoor/outdoor, nivelul organizational al participantilor, training/workshop/team building si nu in ultimul rand de metodele de lucru ale celui care livreaza. La noi in MMM, fiecare Trainer lucreaza in stilul lui personal. Unii cer cutii mai ‘pline’, altii cer un continut mai colorat, altii sunt mai ‘austeri’ si prefera sa lucreze cu ceea ce se gaseste din plin in sala, adica cu mintea si experienta participantilor si fara prea multe elemente ajutatoare.

Si va spun un secret: eu vad si toate formularele de feed-back ale participantilor in legatura cu performanta programului si a Trainerului. Pot spune ca toate variantele de continut ale cutiei de training au succes pentru ca cel care le foloseste pune impreuna cu continutul cutiei experienta lui, personalitatea si dragostea lui fata de munca lui si participanti.

Dar sa revenim la continutul cutiei de training!

Fiecare client este diferit, si sunt multi cei care iau parte la “nasterea” unui curs pe placul si nevoia de dezvoltare a companie, deoarece asa cum stiti, noi la MMM suntem Arhitecti ai invatarii. Aceasta ne permite sa colaboram la proiectarea cursurilor cu clientii nostri si sa cream programe absolut noi si adaptate nevoilor lor specifice.

In acest sens, este nevoie ca si cutia sa contina materiale adecvate cursului respectiv. Sunt si cursuri standard unde materialele sunt mereu aceleasi, acestea fiind cel mai usor de pregatit.

Insa, dupa cum spuneam, cutia de training difera si in functie de Trainer. De exemplu, un Trainer poate prefera cartoane de pus pe masa cu numele participantilor iar altul poate prefera etichete care se lipesc in pieptul participantului si pe care acesta isi scrie cu carioca colorata numele sau. Varianta din urma asigura o mai mare apropiere a oamenilor intre ei dar si fata de Trainer precum si o deschidere chiar de la inceput pentru creativitate si implicare. Desigur si varianta cartoanelor pentru masa este buna deoarece este potrivita unor evenimente mai formale sau adresate nivelelor superioare din organizatie.

Alte articole din cutie pot fi: carioci pentru hartia de flip-chart. Aici, urmaresc sa pun un numar mai mare pentru ca Trainer-ul sa poata oferi ocazia tuturor din sala sa contribuie la exercitiile de grup dar si o gama  mai variata de culori pentru ca ceea ce scriu oamenii sa fie atragator, energizant si diferit in functie de preferinta lor. La fel, Trainer-ul accentueaza continutul instruirii subliniind cu culori diferite informatia mai importanta.

Un alt articol din cutie care ma impresioneaza pe mine cel mai mult sunt asa numitele ‘accesorii pentru training’. Acestea sunt reprezentari vizuale colorate ale unor concepte folosite in program. Participantii pot trece din mana in mana aceste cartonase (de diferite forme si culori) pentru a absorbi mai bine si mai de aproape acel concept. Cateva exemple: Curba schimbarii, Palnia delegarii, Curba de leadership situational, Piramida nevoilor lui Maslow, acronimul SMART pentru stabilirea obiectivelor etc.

Culoarea, forma si faptul ca poti ‘atinge conceptele’ invatate improspateaza atmosfera in sala, aducand energie si bucurie creand in acelasi timp si perceptia ca ceea ce invatam este usor de inteles si aplicat.

Trebuie sa recunosc, exista si situatii in care imi este greu sa pregatesc cutia. Unii Traineri sunt foarte solicitanti, cer multe accesorii, acestea sunt greu de realizat uneori si cerute in foarte scurt timp. Insa eu inteleg ca acest subiect este foarte important si reusesc sa gasesc solutii pentru a indeplini cerintele. Insa nu …intotdeauna …din motive care tin de suprapunerea programelor in timp, mare incarcare de lucru sau chiar indisponibilitatea companiilor care produc aceste articole. Atunci eu explic situatia iar Trainer-ul este nevoit sa improvizeze in sala astfel incat participantii sa nu simta lipsa unui pix, a unui name-tag sau a unui formular de lucru. Colegii mei Trainer-ii sunt experimentati, profesionisti si ….. descurcareti 😊

Mai sunt si altele in cutia de training, desigur: foarfeca, sfoara, biletele si foi colorate, banda de lipit, plastilina pentru agatarea foilor de flip-chart pe perete, cablu prelungitor, capsator, formulare si foi nescrise, boxa pentru amplificarea sunetului, esarfe etc.

Daca v-am trezit curiozitatea in legatura cu utilizarea articolelor din cutia de training, atunci va invit sa lucrati cu MMM si sa experimentati direct impactul ‘cutiei de training’ asupra invatarii in compania voastra!