În perioada foarte provocatoare pe care o traversăm cu toții (pandemie, războiul din Ucraina, criza economică) am avut privilegiul să lucrez cu oameni aflați în poziții de conducere și cu echipe aflate în dificultate. Dificultatea constă într-o combinație de circumstanțe organizaționale și de piață limitative și o stare de blocaj și burnout însoțită de anxietate și frustrare.
Vreau să împărtășesc cu voi abordarea pe care am folosit-o pentru a sprijini acești lideri și echipe să navigheze prin aceste ape tulburi și să își recapete starea de bine și puterea personală și colectivă. Speranță mea este că aceste gânduri să fie o sursa de inspirație și speranță.
Atunci când ne confruntăm cu situații care ne depășesc capacitatea de răspuns sau în legătură cu care nu putem face foarte multe ne simțim copleșiți. În interiorul nostru se activează tipare automate care țin de supraviețuire și adaptare dar care de cele mai multe ori ne izolează și ne limitează capacitatea de a ne alege în mod conștient răspunsul la situația pe care o trăim.
Abordarea pe care am folosit-o atât cu clienții individuali cât și cu echipele cu care am lucrat în programe de coaching a fost că mai întăi să conectez clienții cu resursele lor și abia apoi să caute soluții aflate în cercul lor de control și influență la situația dificilă în care se aflau.
Prin resurse înțeleg calități, valori, experiențe, comportamente, aspecte fizice, emoționale, mentale, spirituale și transgeneraționale (ancestrale) care cresc capacitatea clienților de a se simți în siguranță, valoroși și capabili de a se conecta cu ceilalți.
Procesul pe care l-am folosit poate fi rezumat în 3 pași:
1. Explorare pentru identificarea resurselor
2. Conectare cu resursele la nivel somatic
3. Identificarea de soluții dintr-un spațiu interior mai plin de resurse
Explorarea pentru identificarea resurselor poate fi făcută prin exerciții cum sunt: 10 motive pentru care sunt recunoscător chiar acum, clarificarea valorilor, identificarea nevoilor prezente acum (folosind piramida lui Maslow sau alte modele) și a strategiilor care funcționează pentru a onora și împlini aceste nevoi individuale sau colective, exerciții proiective care folosesc carduri cu imagini sau desen pentru a rememora experiențele, mentorii, valorile și resursele interioare care au permis să devenim cine suntem azi că oameni și profesioniști.
Conectarea cu resursele la nivel somatic o facilitez prin invitarea clienților să simță la nivel corporal senzațiile, emoțiile și gândurile care apar în prezenta resurselor lor. Acest tip de exercițiu poate îmbracă de exemplu forma unui ritual, a unei călătorii prin imaginație ghidată în stare de relaxare, a unui exercițiu de mindfulness. Clienții sunt capabili să descrie de exemplu unde anume este poziționată în corp energia încrederii sau o altă resursă, ce formă, dimensiune și culoare are, ce consistență, gust sau miros are și chiar să aibă o conversație simbolica de recunoștință și conectare conștientă cu acea resursă.
Identificarea soluțiilor folosește conversații de coaching, exerciții de tip solution focus, linia timpului, hărți dinamice 3D ale sistemelor relaționale sau alte intervenții de facilitare. Calitatea acestor procese este însă mult îmbunătățită de starea interioară mai plină de resurse a clienților – pentru că starea sistemului lor nervos individual și colectiv este una mai neutră și prin urmare cu o creativitate și capacitate de conectare sporită.
Vă invit să experimentați pentru voi înșivă, pentru cei apropiați și pentru cei cu care lucrați abordarea conectării cu resursele înainte de a încerca să găsim soluții la provocările pe care le avem.