by vivianaandone | Publicat pe 5 septembrie 2014

In ultima vreme, una dintre preocuparile mele a fost sa gasesc cat mai multe informatii despre o buna administrare a timpului, lucruri practice care, odata transmise oamenilor, sa produca o schimbare in comportamentul lor. Din multitudinea de informatii citite, ceva mi-a atras atentia.

Se stie de multa vreme ca oamenii au capacitatea de a-si crea obiceiuri. Desi, in lumea in care traim si care este in continua schimbare, cuvantul “obicei” are in principal o conotatie negativa si este asociat cu lucruri la care trebuie sa renunti, e usor ciudat sa te gandesti ca a-ti crea obiceiuri e ceva bun. Inca din copilarie, comportamentele negative erau denumite „obiceiuri rele” si cele pozitive „fapte bune”.

Cercetarile au aratat ca oamenii, in general, incearca sa „renunte” la „obiceiurile rele ”depunand efort si directionandu-si energia catre a rezista unor tentatii; buna practica ne spune insa, ca e mai simplu sa „adaugam” obiceiuri bune, sa ne canalizam energia catre ce putem face diferit, sa incercam lucruri noi si sa le repetam pe acelea care ne aduc beneficii sau ne plac.

Dr. Ryan si Ms. Markova au facut cunoscuta existenta a 3 zone: confort, provocare si stres. Zona de confort este taramul obiceiurilor existente. Stresul apare atunci cand o provocare este atat de indepartata de experienta curenta incat devine coplesitoare.“Pentru organism, este fizic benefic sa iasa din zona de confort si sa mearga in zona de provocare,” Dr. Ryan sustine ca exercitiul pe care unii dintre noi il fac,  “Anul acesta imi propun sa….” “ajuta la mentinerea sanatatii creierului. Se pare ca daca nu invatam mereu lucruri noi, care ne provoaca creierul sa isi faca noi conexiuni, el incepe literalmente sa se atrofieze, lucru care poate rezulta in dementa, Alzheimer sau alte boli. Alte studii arata ca a fi mereu in zona de provocare ne ajuta la mentinerea unei greutati optime. Voluntarii care au fost rugati de catre cercetatori sa faca ceva diferit in fiecare zi — sa asculte un alt post de radio, de exemplu — si-au pastrat greutatea sau chiar au scazut in greutate. Cercetatorii spun ca spargerea rutinelor ne ajuta sa ne dezvoltam mintal si sa ne mentinem sanatatea fizica.”

Legatura dintre rutine si time management

In general, cursurile de administrare a timpului ne invata si ne spun sa ne cream rutine, obiceiuri bune. La prima vedere acest lucru poate contrazice ce am scris mai sus, insa daca ne uitam mai in detaliu, nu.

A crea un nou obicei dureaza 21 de zile. Tineti cont ca aceasta cifra este oarecum relativa si individuala. Unora le este mai usor sa isi creeze anumite rutine pentru ca au o preferinta spre acel comporament, altora mai greu. Unii, desi exerseaza in fiecare dimineata trezitul la ora 7, tot le este foarte greu sa o faca in ziua de luni a saptamanii si asta poate dura pana la 60 de ani. Dincolo de cele 21 de zile, pentru a deveni confortabil, un comportament trebuie exersat timp de 60-66 de zile. In acest timp noi investim in mod constant energie lucru care ne ajuta sa ne mentinem activi din punct de vedere fizic si mintal. Dupa aceste zile cantitatea de energie depusa se diminueaza insa nu dispare. Totul ajunge la un echilibru, comportamentul se duce in zona de confort si asta ne economiseste timp, il facem din ce in ce  mai repede, mai bine si este mai simplu; odata ajunsi aici, ne putem concentra pe a incepe o alta rutina sau pe a ne imbunatati/rafina un alt comportament sau chiar pe a face pur si simplu ceva diferit.