Suntem in 2018. De 3 zile, deja! Multi dintre noi suntem ‘back to work’ dupa ce in binemeritata mini-vacanta am reflectat, am analizat, am tras concluzii in legatura cu 2017 si cum fost acesta. Cu bune si cu rele, astazi suntem mai bogati cu experiente, invataturi, prietenii acumulate sau pierdute.
In prima zi a anului, este obiceiul meu sa ma gandesc ce doresc de la mine si de la Univers in noul an, ce sunt dispusa sa ofer si sa investesc pentru asta. In afara de acest ‘strict plan’ mai las disponibil cam 20% din posibilitati si intamplarii sau surprizelor straduindu-ma in acelasi timp sa fiu si sa actionez in spiritul Valorilor Pozitive astfel incat aceste surprize de la Univers sa fie unele placute si benefice pentru mine si contextul meu!
Pentru ca dorintele si planurile noastre sa ia forma dorita este nevoie de multa energie si determinare, actionand intr-o lume activa in care toti suntem in competitie pentru resursele existente. Ca sa reusim frumos, sa avem sentimentul implinirii personale, sa pastram relatii armonioase cu mediul si cu ceilalti, cred ca ASERTIVITATEA este ceva care ajuta mult implinirii aspiratiilor noastre. Adica sa avem incredere, curaj si sa actionam in buna credinta pentru noi si pentru ceilalti.
Aceasta este definitia mea insa o alta definitie ar fi sa gasim echilibrul potrivit pentru noi intre a fi pasiv (insuficient de asertiv) si agresiv (manios si avand un comportament ostil). Mai inseamna sa fii constient de tine si valorile tale si sa accepti ca ‘meriti sa obtii ce doresti’. Si nu in ultimul rand este necesar sa fii curajos luand atitudine pentru tine si obiectivele tale in situatii dificile.
ASERTIVITATEA NU INSEAMNA sa actionezi pentru tine, neconsiderandu-I pe ceilalti. Aceasta ar duce la reusite nesustenabile in timp, la deteriorarea relatiilor cu ceilalti, la a ramane ‘singur’, fara oameni si caldura sufleteasca in jurul tau. Asertivitatea se invata in timp, fiind constienti de nevoile si dorintele noastre, invatand sa spunem ‘NU” cand este necesar, invatand sa comunicam ferm si direct, pe un ton neagresiv. Aplicand, reusind/nereusind intotdeauna, progresam in a fi asertivi, DEVENIM mai eficienti, mai productivi, mai RESPECTATI.
Sunt cateva atitudini si tehnici care dezvolta ASERTVITATEA. Putem lua din acestea ce ni se potriveste acum, practicand 1-2 tehnici pe o perioada de timp definita de trei luni de exemplu. Ulterior revenim asupra listei de tehnici, constientizam ce am dobandit si stabilizat si preluam urmatoarele 1-2 pe care sa le aplicam in perioada urmatoare.
1. Valorizeaza-te pe tine si interesele tale
2. Exprima-ti cu incredere nevoile si dorintele
3. Fii constient ca nu poti controla comportamentul celorlalti
4. Foloseste limbaj pozitiv
5. Fii deschis la critici si complimente din partea celorlalti
6. Invata sa ‘spui NU’
7. Foloseste tehnici de comunicare asertiva
‘Tips’ pentru tehnicile de mai sus
1. Valorizeaza-te pe tine si interesele tale
Increderea in sine se obtine intelegand exact cine suntem, ce valoare avem ca om si profesionist, faptul ca meritam sa fim tratati cu respect. Insa dezvoltarea sanatoasa a increderii in sine merge mana in mana cu a intelege ca nevoile, sentimentele si dorintele noastre sunt la fel de importante ca si ale celorlalti.
2. Exprima-ti cu incredere nevoile si dorintele
Nu asteptati ca ceilalti sa recunoasca ce nevoi aveti. S-ar putea sa asteptati mult timp! Aveti initiativa de a identifica ce va doriti sa faceti planuri pentru a implini. O data acestea facute, puteti sa spuneti clar si cu incredere colegilor, sefului sau in familie ce va doriti si ce ajutor aveti nevoie de la ei pentru a reusi. Fiti deschisi la dialog si la a obtine ajutor de la ceilalti laund in considerare posibilitatile lor concrete.
3. Fii constient ca nu poti controla comportamentul celorlalti
Este un fapt demonstrat ca intr-o lume normala fiecare dintre noi se poate controla doar pe sine insusi. De aceea este necesar sa fim calmi si echilibrati daca ceilalti reactioneaza tensionat asertivitatii noastre. Atata timp cat continuam sa aratam respect celuilalt si sa nu ii incalcam nevoile, putem sa spunem si sa actionam pentru sustinerea propriilor interese.
4. Foloseste limbaj pozitiv
Sa nu ne temem sa avem curaj, confruntand pe cei care ne provoaca! Putem chiar sa ridicam tonul daca asta ne ajuta sa ne aratam suparati atata timp cat aratam in continuare respect celorlalti si contextului in care ne aflam.
5. Fii deschis la critici si complimente din partea celorlalti
Acceptand atat feed-back-ul pozitiv cat si critica, creem un spatiu de dialog continuu in care deschiderea celuilalt la reciprocitate este aproape garantata. Daca insa nu sunteti de acord cu feed-back-ul, este momentul sa spuneti NU fara sa fiti ostili sau defensivi.
6. Invata sa ‘spui NU’
Usor de spus, mai greu de facut! Insa e bine sa ne amintim ca nu putem face mult peste limitele noastre si este important ca si ceilalti sa accepte aceasta. Spunem Nu insa in acelasi timp oferind o solutie avantajoasa si celuilalt, ramanem in dialog si buna relatie cu acesta.
7. Foloseste tehnici de comunicare asertiva
‘As vrea sa merg anul acesta de Craciun la parintii mei, pentru ca….’. ‘Nu pot sa preiau mai multe responsabilitati astazi, insa as putea sa fac maine o parte dintre ele. Astazi sunt incarcat pentru ca …..’. ‘Imi pare rau, apreciez relatia noastra, insa nu sunt de acord cu ce spui. Parerea mea este ca….’
Mai sus sunt doar cateva exemple de formulari ce tin cont de propriul interes dar si de sentimentele si nevoile celorlalti.
Din experienta mea de dezvoltare in sensul folosirii Asertivitatii, pot spune ca sunt multe avantaje ale acestei abordari. Pentru mine, cele mai importante sunt: un % mai mare de realizare a ceea ce imi propun, ascultarea opiniilor mele de catre ceilalti si referinta la ele pentru proiecte in care nu sunt neaparat implicata direct, buna pastrare a relatiilor cu ceilalti si crearea de noi cunostinte si prieteni precum si multiplicarea resurselor care ma ajuta sa traiesc frumos si implinit!
• Acest articol a prezentat pe langa opinia personala a autoarei si notiuni profesionale de pe www.mindtools.com.