by dianavoicu | Publicat pe 13 iunie 2019

De ce cautam un coach? Cel mai adesea pentru ca trecem prin schimbare. Nimic mai natural decat schimbarea, doar ca in zilele noastre schimbarea e adesea mai ampla, mai rapida si mai disruptiva decat oricand.

Deci te gasesti in mijlocul unei schimbari si nu stii la ce sa te astepti sau te pregatesti pentru o schimbare. Ai emotii, intrebari, nesigurante si necunoscute. Si e un moment bun sa iti potrivesti pe crestet palaria de coach. Majoritatea ne transformam in proprii nostri coach-i inainte de a cauta sprijinul unuia profesionist.

Cum devii propriul tau coach?

Procesul incepe atunci cand in mod constient si sistematic iti pui intrebarile esentiale. Iata cateva pe care procesul de coaching orientat pe solutie le recomanda ca interogatii puternice de natura sa te sprijine:

  • Cum m-am descurcat pana acum? Ce lucruri bune am facut si m-au ajutat sa ma descurc pana in acest moment?
  • Ce spun colaboratorii mei apropiati ca functioneaza cel mai bine in munca mea cu ei?
  • Daca mi-as intreba colegii si clientii, care ar fi acele lucruri (comportamente si atitudini) care le-au fost de un real folos pana acum?
  • Din tot arsenalul meu – zestrea de abilitati si experienta – ce anume as putea sa utilizez chiar mai mult decat pana acum ca sa reusesc in ce mi-am propus?
  • Ce as putea sa fac diferit?

Sunt doar cinci intrebari dar pot consolida baza de incredere in sine pentru a aborda procesul de schimbare prin care treci. Apoi, intors cu fata catre viitorul tau e vremea sa te intrebi ce iti doresti cu adevarat, care ti-e obiectivul si cum ai dori sa arate rezultatul tuturor eforturilor tale.

Pe masura ce iti asumi rolul de coach pentru tine insuti, vei avea, probabil, aceleasi provocari pe care le avem si noi, cei care facem coaching cu altii. Poate fi dificil sa iti vorbesti si sa te asculti in acelasi timp, sa cauti raspunsuri si sa constientizezi ca uneori mergi pe cararea acelorasi rationamente de pana acum cand poate ai nevoie de unele noi.

Vei gasi, poate, ca e incomod ca in aceeasi conversatie cu tine sa iti acorzi si sprijin dar sa te si provoci sa gandesti diferit, sa vezi lucrurile intr-o noua lumina, sa poti mai mult, sa iti iesi din carapace.

Sau va fi greu sa mentii focusul atunci cand mai multe probleme deodata – legate intre ele sau separate – te asalteaza.

Daca ai experienta de proces anevoios sau nestructurat, cu siguranta vei simti ca e momentul sa iti cauti un coach sau mentor din afara. Un partener dedicat cresterii tale, disponibil sa asculte la cele mai subtile nuante ale gandurilor tale, un camarad de nadejde in transformarea prin care treci.

Mai multe detalii despre cum te putem ajuta. De asemeni va invitam sa participati in evenimentul dedicat abilitatilor d ecoaching pentru manageri :

COACHING BREAKFAST by MMM Consulting, 25 septembrie , 9:30