Ieri a avut loc evenimentul “Dezvoltarea Strategică a Echipei” , susținut de MMM Consulting și având ca speaker și gazdă pe Madi Rădulescu, Managing Partner MMM Consulting, Senior Trainer, Facilitator și Executive Coach.
Evenimentul a fost un dialog și o prezentare a mai multor soluții care și-au dovedit eficacitatea în a oferi dezvoltare strategică pentru orice echipă.
Iată câteva idei desprinse din cadrul evenimentul:
Echipele sunt motoarele unei companii, adevărate nuclee care pun în mișcare tot ce se întâmplă organizațional, așa că modul în care facem aceste echipe să funcționeze determină atât sustenabilitatea companiei tradusă prin cifră de afaceri cât și gradul de sănătate relațională din cadrul echipelor.
Există o nevoie clară de coeziune în echipă, chiar dacă interdependențele nu trebuie să fie omniprezente. ” Spiritul de echipă este un mindset“, spunea Madi. El este un motivator în sine și un element de atașament ce se centrează pe valori și scopuri comune.
Este mai eficient și productiv să dezvolți echipe și nu indivizi. Aceasta implică însă un efort concertat de durată ( minim 6 luni), ca să poți alinia valorile și scopurile unei echipe, în așa fel încât să își poată maximiza potențialul.
Întrebările cheie sunt: ” De ce? ” ” Ce?” și ” Cum?” Cea mai importanta întrebare, este evident, “DE CE?” Așa cum sublinia și Simon Sinek în celebra sa carte ” Începe cu DE CE” , înțelegerea scopului pentru care merită investit efort într-o echipă pentru a-și maximiza potențialul este cheia care determină traiectoria de succes a acestei inițiative. Întrebări concrete pot fi: “Unde va fi această echipă dacă investim cu toții efort conștient să o dezvoltăm?” “Ce va fi capabilă să facă la finalul acestui demers?” Demers care de fapt marchează un nou început în care performanța devine mult mai posibilă datorită noilor paradigme de lucru.
Procesul în sine este laborios și complex. Pleacă de la a înțelege și accepta că suntem diferiți iar acest lucru este intens subliniat în ultimii ani de toate teoriile interculturale, mai ales că multe dintre echipele acum se întind pe mai multe continente iar diferențele sunt foarte mari. În egală măsură, pleacă de a accepta diferențe de opinii, într-o perspectivă constructivă. În sensul că nu “trebuie să ne armonizăm” cu orice preț, uneori dezbaterile sănătoase, bazate pe principii de etică și dorința de a găsi cea mai bună soluție posibilă, reprezintă o soluție net superioară și un nou pas în maturizarea echipei.
Sunt multe moduri de a ne uita la o echipă. Pragmatic însă, două direcții sunt esențiale, după stabilitea scopurilor comune: Cum luăm decizii ? și Cum rezolvăm tensiunile ?
Există multe modele ce propun diagnosticarea și îmbunătățirea proceselor dintr-o echipă. Expunem doar 2 dintre ele, folosite de noi în programele MMM:
Unul este cel propus de compania elvețiană Juhliet Sterwen și se numește “Ciclul CODE” . Modelul simplifică și reduce la esențe procesul de funcționare al unei echipe, în sensul că propune 4 arii de analiză completă a echipei:
1.Canalizarea informației ( partajarea spațiului și a informațiilor ce vor fi transmise și pe ce canale)
2.Organizarea și stabilirea ritmului ( Misiune, obiective, pricipii și obiceiuri de lucru)
3. Descifrarea semnalelor slabe ( punctele nevragice care determină disfunctionalitati)
4. Energizarea echipei ( viziune, participare, contribuții, colaborare)
Acest model este deja implementat într-un program MMM numit Conducerea Echipelor Hibride întrucât contextul actual este predominant hibrid.
Al doilea model se numește Team Booster și este un produs PerformanSe. PerformanSe este un partener strategic MMM Consulting de mulți ani și ne-a furnizat multe soluții de eficientizare în dezvoltarea oamenilor.
Este fundamentat pe cele 8 dimensiuni cheie ale performanței grupului: 𝑎𝑔𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎, 𝑟𝑒𝑙𝑎𝑡̦𝑖𝑖𝑙𝑒 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑟𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒, 𝑚𝑎𝑛𝑎𝑔𝑒𝑚𝑒𝑛𝑡𝑢𝑙 𝑒𝑐ℎ𝑖𝑝𝑒𝑖, 𝑐𝑜𝑜𝑟𝑑𝑜𝑛𝑎𝑟𝑒𝑎, 𝑙𝑢𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑑𝑒𝑐𝑖𝑧𝑖𝑖𝑙𝑜𝑟, 𝑐𝑜𝑚𝑢𝑛𝑖𝑐𝑎𝑟𝑒𝑎, 𝑚𝑜𝑛𝑖𝑡𝑜𝑟𝑖𝑧𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑝𝑒𝑟𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎𝑛𝑡̦𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑠̦𝑖 𝑓𝑒𝑒𝑑𝑏𝑎𝑐𝑘-𝑢𝑙, 𝑐𝑜𝑛𝑠̦𝑡𝑖𝑒𝑛𝑡𝑖𝑧𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑝𝑙𝑎𝑡𝑓𝑜𝑟𝑚𝑒𝑖 𝑐𝑜𝑚𝑢𝑛𝑒. Acesta analizează tendințele comportamentale în cadrul echipei și identifică abilitățile asupra cărora trebuie să lucrăm pentru a funcționa și mai bine împreună.
Aceste modele funcționează foarte bine în programele de dezvoltare strategică a echipei și sunt unanim acceptate întrucât oferă o informație obiectivă, clară și neinfluențată de decizii interne din cadrul organizației. Pur și simplu oferă atât o radigrafie clară a momentului respectiv, cât și direcții de urmat pentru creșterea performanței, implicit rezolvarea disfunctionalitătilor.
Orice model însă am integra, devine din ce în ce mai vizibil că dezvoltarea strategică a echipelor înseamnă efort colectiv, bazat pe o dorință comună de a performa cât mai bine, într-o lume din ce în ce mai provocatoare. Si în egală măsură, de a ne crea un mediu de lucru sănătos, bazat pe încredere.
Dintre toate procesele și metodele de lucru în acest sens, coaching-ul de echipă (team coaching) se demonstrează a fi cel mai eficient dintre toate. Pentru că este foarte flexibil, oferă consistență și perseverență în a crea o viziune comună, în a adresa probleme care de obicei se evita a fi aduse în discuție de teama conflictelor și care aduce oamenii împreună, într-un cadru foarte uman si autentic. Este axat pe soluții noi și idei inovatoare care se nasc din spațiile de reflecție pragmatică.
Team coaching-ul în sine concentrează mai multe modele de lucru, care uneori pot fi axate punctual pe facilitare, training, coaching 1-1, în funcție de context și de scopul vizat.
MMM dezvoltă astfel de programe, unul dintre ele și cel mai potrivit de altfel se numește chiar DEZVOLTAREA STRATEGICA A ECHIPEI și include practic toate elementele de coaching, aliniere, motivare și organizare efectivă a unei echipe pentru a-și maximiza potențialul.
Vă invităm să urmăriți evenimentul integral din înregistrarea de mai jos:
În concluzie, dezvoltarea strategică a unei echipe este un proces complex, frumos și provocator în același timp, care reflectă nivelul real de leadership al unei echipe și a unei organizații, în context actual, de leadership axat pe colaborare și sinergie.