by Camelia Gheorghiu | Publicat pe 5 august 2023

Articol redactat și publicat de Cariere.ro

 

Dezvoltarea personală, pas cu pas, de la concept la practică

Am asemănat întotdeauna dezvoltarea personală cu o călătorie. Una care începe devreme, în copilărie, și, cel mai probabil, nu se încheie niciodată. Orice călătorie este însă mai frumoasă și mai rodnică atunci când ai și buni tovarăși de drum. Cine sunt sau ar trebui să fie ei? Cum te poate ajuta dezvoltarea personală pentru a evolua socio profesional? Ce rol joacă în tot acest proces de evoluție personală credințele, valorile, principiile?

Cum îți poți antrena mintea pentru succes?

Sunt doar câteva dintre întrebările la care ne propunem să răspundem în acest articol, împreună cu invitații noștri: Madi Rădulescu, Executive Coach (PCC) și Managing Partner al companiei MMM Consulting Intl.; Aliz Kosza, Business mentor & strategist; Sorin Faur, expert în Resurse Umane, psiholog, sociolog, trainer și autor activ pe teme de HR, antreprenoriat, management, leadership, recrutare și dezvoltare personală; și Anne Pleșuvescu, Trainer&Executive Coach, founder Innerchords.

De asemenea, colegii de la Bookster au acceptat provocarea noastră și împreună am construit un itinerar prin impresionanta lume a cărților de dezvoltare personală și a celor mai citiți autori de dezvoltare personală.

dezvoltare personala

Ce este dezvoltarea personală – definiție

E firesc să vrei să te cunoști din ce în ce mai bine, să ai o mentalitate sănătoasă, să fii în armonie cu tine și lumea din jur. De aceea, dezvoltarea personală este un subiect ce suscită din ce în ce mai mult interesul, mai ales acum, când toți simțim acut nevoia unei reconectări, unei redresări sociale.

Dar ce înseamnă, de fapt, dezvoltare personală?

Dezvoltarea personală este un concept ce se referă la activități și experiențe care au scopul final de a îmbunătăți starea de conștientizare, dezvoltarea talentelor și abilităților personale, îmbunătățirea calității vieții și contribuirea la realizarea aspirațiilor și viselor personale.

Aceasta este cea mai cunoscută definiție, oferită de Wikipedia. Ea ascunde însă printre rânduri multe elemente de finețe, ce țin de motivații, reacții, aspirații, scopuri, atitudini, dar și de resurse, capacități ori conștientizări. Exact asupra acestui reglaj fin vrem să insistăm în cele ce urmează.

 

Dezvoltarea personală. De la concept la practică

Ce definiție dau specialiști conceptului de dezvoltare personală?

Dezvoltarea personală înseamnă, în primul rând, auto-cunoaștere, apoi echilibrare și îmbunătățire pe direcțiile stabilite pentru sine, precizează Sorin Faur. Fapt ce asigură, confirmă el, atât energia pentru a face față, cât și, dacă putem spune așa, ”trusa cu unelte”, metafora pentru competențele și mindset-ul de care avem nevoie pentru a reuși.

 

Sorin Faur:

Din punct de vedere psihologic, conceptul este unul eclectic, adică înglobează mai multe dimensiuni și perspective ce țin de motivație și ambiție, autocunoaștere și percepție de sine, managementul emoțiilor și mindset. Concret, conceptul se referă la o suită vastă și diversificată de acțiuni și activități pe care cineva le (poate) face pentru a evolua și dezvolta ca persoană. De la noi abilități pe care cineva le poate deprinde (de exemplu, de managementul timpului sau de inteligență emoțională), până la schimbări profunde, ce țin de perspectiva asupra vieții și spiritualitate.

Din acest motiv, dezvoltarea personală ia forme diferite pentru fiecare dintre noi, important fiind ca, de-a lungul acestui proces, să existe o transformare pe care să o percepem ca pozitivă, o îmbunătățire, în sensul că starea ulterioară este considerată mai bună decât cea de start.

Totul începe cu un act de conștientizare a propriei condiții și al propriului status la un moment dat, conștientizare dublată de nevoia de mai mult, de mai sus. Are loc o transformare a propriei ființe dublată de o maturizare a nevoilor pe piramida lui Maslow, astfel încât sunt activate nevoi de ordin superior de stimă, respect și autoactualizare. Din acest motiv, dezvoltarea personală nu încetează de fapt niciodată, deși este adevărat că are loc în valuri, momente când suntem foarte focusati pe procesul transformării personale și momente în care mai degrabă ne bucurăm de rezultatele acestei transformări prin realizările pe care le avem, acumulând energie pentru următorul salt.

 

Strategii de dezvoltare personală

Ca în orice proces nou început, și în cazul dezvoltării personale trebuie să îți conturezi mai întâi un plan, o strategie. Cum ar trebui să arate o astfel de strategie de dezvoltare personală? Care sunt întrebările de la care trebuie să pornești? Ce rol joacă în tot acest proces de evoluție personală credințele, valorile, principiile?

 

Madi Rădulescu:

În înțelegerea mea, strategia de dezvoltare personală trebuie să fie un set de intenții și direcții de dezvoltare profund pozitive, asemenea esenței cuvântului dezvoltare. Simt nevoia să menționez asta, pentru că am întâlnit de multe ori confuzia sau suprapunerea între o strategie de dezvoltare și o strategie de ”reparare”.

De când l-am descoperit pe Simon Sinek și ”cercurile sale de aur”, acum vreo 13 ani, progresul pe care l-am făcut atât în viața personală cât și cea profesională a fost major. De aceea, întrebările de la care cred că e nevoie să pornim sunt:

  • De ce vreau să fac asta? Care este scopul meu, ce vreau să găsesc la capătul drumului și de ce este asta important pentru mine și pentru viața mea?
  • Ce rezultat îmi propun să obțin? Ce mă va ajuta să-mi dau seama că ajung la acest rezultat? Este vorba doar despre tranzacționale tangibile materiale sau e mult mai mult decât atât? Este vorba despre cum mă simt? Cum îi fac pe ceilalți să se simtă? Ce fel de relații vreau să construiesc? Ce vreau să las în urmă?
  • Cum îmi propun să ajung acolo? Iar la această întrebare, pentru că nu există manuale de funcționare și de instruire care să cuprindă metode universale, tabela de conținut listează credințele valorile și principiile fiecăruia. Pentru cineva care dorește să se dezvolte într-un rol de leadership, răspunsul la această ultimă întrebare este foarte important pentru că oamenii se uită permanent la tine și dacă ai succes își doresc să te urmeze dar și să te imite.

Am înțeles ceva mai târziu că un alt element care ne influențează major în dezvoltarea personală sunt presupunerile noastre în privința a ceea ce se întâmplă în mediul nostru și, în general, în mediul care ne influențează. Sunt foarte multe lucruri implicite în societate, în familie, în companiile în care lucrăm. Uneori nu sunt convingeri, sunt doar presupuneri. V-aș invita să faceți acest exercițiu simplu de a enumera toate presupunerile care vă ghidează în momentul în care intrați pe ușa unui loc de muncă. Încercați apoi să vedeți cum s-ar schimba gândirea, simțirea sau acțiunile voastre dacă ați îndepărta, pe rând, aceste presupuneri. Ce ar deveni posibil? Ce ar deveni mai ușor? Ce bariere ar putea fi îndepărtate?

Pentru că una dintre strategiile de dezvoltare personală este revizuirea presupunerilor și a ipotezelor de bază, după care mă ghidez și la care mă raportez în parcursul meu. Avem momente în care avem aha-uri în privința acestor aspecte. Felul în care ne raportăm la colaboratori, felul în care ne raportăm la anumite situații. Odată revizuit setul de presupuneri și ipoteze, am foarte multă energie care poate fi utilizată pentru dezvoltarea personală și pentru succes.

 

Dezvoltarea personală – Sens, nu fericire!

Toți avem nevoie de formare continuă, toată viața. Dezvoltarea personală este lucrul sincer, conștient, onest, asumat și neobosit cu noi înșine, spune Aliz Kosza. Conform ei, obiectivul, implicit rezultatul absolut și palpabil al transformării noastre nesfârșite, este împăcarea cu noi înșine.

 

Aliz Kosza:

Dacă sunt împăcat cu mine însumi, am pace în suflet și sunt mai protejat în sălbăticia lumii exterioare, am bucurie pentru ceea ce fac, relaționez mai bine cu familia și cu oamenii din jur, fac performanță și am satisfacția muncii mele. Altfel spus: sunt un om împlinit.

Însă gradul de implicare în acest proces depinde de trecutul, de modul de viață, de problemele existențiale ale fiecăruia dintre noi, de capacitatea noastră de a privi în oglindă și de a conștientiza starea noastră, felul nostru de a fi, situația în care ne aflăm în acel moment.

Din nefericire, oamenii caută FERICIREA (care înseamnă altceva pentru fiecare persoană de pe planeta asta), în loc să caute SENSUL, sensul vieții, sensul de a exista, misiunea lor pe Pământ, pe care s-o îndeplinească cu darurile primite de la Dumnezeu la naștere. Majoritatea oamenilor se pierd pentru că nu își urmează menirea, aspiră la lucruri pentru care nu au talent, vocație sau daruri; caută lucrurile de suprafață, doresc să urmeze mereu pe cineva (false modele), în loc să fie ei înșiși. Și devin astfel un distrugător „copy – paste”.

 

Etapele dezvoltării personale

Esența dezvoltării personale este să ajungem la ECHILIBRU. La echilibrul dintre Hard și Soft, la o inteligență spirituală (fuziunea dintre IQ și EQ) care permite îmbunătățirea calității vieții noastre și a proporțiilor relațiilor interumane, subliniază Aliz Kosza.

 

Care ar fi calea, pașii, etapele?

 

Aliz Kosza:

Nu cred că există reguli. Fiecare individ este diferit, răspunde diferit în situații similare, unii au nevoie de zeci de ani, alții se transformă în câteva luni, săptămâni, zile. Dar indiferent dacă vrem să ne dezvoltăm pe plan personal sau pe plan profesional, sunt totuși câteva stadii, într-o ordine firească, fără de care evoluția este imposibilă.

Astfel:

  • Bifează trecutul. Eliberarea de trecut este posibilă doar prin iertare. Atâta timp cât suntem ancorați în trecut, nu putem trăi prezentul și nici evolua pentru viitor.
  • Iubește-ți aproapele, caută mereu ce este mai bun în celălalt. Este esențial să ne gândim că dacă oamenii se poartă urât cu noi, oare cu ce contribuim noi la acele reacții?
  • Descoperă sensul vieții și dă-i sens.

 

Dezvoltarea personală – Cum îți poți antrena mintea pentru succes

Să explorezi, să descoperi, să îți îmbunătățești continuu abilitățile și să-ți crești constant performanțele, să gândești pozitiv, construindu-ți o mentalitate de învingător, teoretic, acestea ar fi principalele ingrediente ale succesului. Cum ar putea deveni succesul un ”far” pentru acțiunile noastre, un scop care să ne ajute să perseverăm atunci când ni se pare greu? Madi Rădulescu punctează câteva direcții de lucru.

 

Madi Rădulescu:

Aș spune că înțelept ar fi pentru fiecare dintre noi să avem acele conversații cu noi înșine în care să clarificăm ce înseamnă succes. În diferite etape ale vieții, succesul înseamnă lucruri complet diferite și în momentul în care devenim conștienți de evoluția acestor lucruri avem marea șansă să scăpăm din capcana în care succesul trecut ne ține captivi.

Dacă între 20 și 30 de ani poate succesul reprezintă să-ți începi cariera într-un domeniu aspirational pentru tine sau într-o companie pe care o admiri și în care ți-ai dori să ajungi pentru că atașarea cu brandul respectiv este un soi de confirmare a succesului tău, mai târziu în viață, după ce ai reușit aceste lucruri, succesul poate fi definit pur și simplu de grupul tău de prieteni și de relațiile autentice pe care le ai. Asta se întâmplă cel mai adesea după 50 de ani, când nevoia ta de confirmare socială s-a realizat și succesul poate nu mai are legătură cu banii. Ar putea avea legătură cu sentimentul de libertate pe care ți-l dorești, pe măsură ce te apropii de anii de pensie nevoile materiale scad însă nu vrei să fii dependent. Are legătură cu transformarea noastră spirituală și cu schimbarea ierarhiei de valori.

Este foarte personală definiția succesului. Însă, dacă o revizuim din când în când – și aici, a lucra cu un coach este un exercițiu foarte sănătos pentru că te poate sprijini și ghida în această analiză care ține de profunzimea valorilor și a aspirațiilor tale cele mai intime – șansele de a obține o definiție a succesului care să ne ofere sentimentul de împlinire personală cresc considerabil.

Mintea ta va începe să caute acele elemente ale succesului pe care l-ai definit, pentru că plasezi acolo o intenție conștientă. Definiția succesului devine un ”far” pentru acțiunile noastre, un scop care să ne ajute să perseverăm atunci când devine greu.

Un alt mod de a antrena mintea pentru succes este exercițiul recunoștinței și capacitatea de a vedea mai degrabă progresul în fața eșecurilor sau erorilor inerente în parcursul către succes. Orientarea către progres ne dă reziliență și energia de a merge mai departe și alimentează speranța că este posibil pentru noi. Capacitatea de a fi recunoscători pentru ce ni se întâmplă ne dă forță și liniște pentru momentele de agitație sau de confuzie și ne ajută să menținem direcția.

Valoarea pe care o aduc cărțile de dezvoltare personală

Pe lângă avantajele care vin din simpla citire de cărți – extinderea vocabularului și a imaginației, expunerea la perspective diferite și reducerea stresului, cărțile de dezvoltare personală, în particular, aduc și alte beneficii.

Mai ales în ultimii ani, la Bookster, gestionarea stresului a fost unul dintre subiectele cel mai des căutate.

 

BOOKSTER

Cărțile de dezvoltare personală oferă atât explicații pentru ceea ce se întâmplă în corpul nostru când ne simțim anxioși și vulnerabili, cât și metode pentru a reduce frecvența și intensitatea acestor stări. Ne fac astfel mai rezilienți în fața evenimentelor mai puțin fericite din viața noastră.

De asemenea, între paginile unei cărți de dezvoltare personală poți găsi informații despre menținerea unor relații sănătoase, atât romantice, cât și platonice, continuarea unor obiceiuri bune, productivitate, negociere, leadership și alte abilități care ne pot fi de folos și în viața profesională.

O particularitate a cărților de dezvoltare personală pe care am observat-o e valoarea recitirii acestora. Nu numai că mare parte din noțiuni nu sunt efemere, dar le poți trata ca pe un manual, care necesită repetiții și exerciții până va fi învățat în întregime.

De asemenea, dacă ai o carte preferată de dezvoltare personală scrisă acum 10-20 de ani, cel mai probabil ea continuă să ofere informații valoroase și celor care abia acum o descoperă.

Top cărți și autori de dezvoltare personală

 

Top titluri din ultimul an (cele marcate sunt recent apărute)

Când corpul spune nuGabor Maté
Atomic HabitsJames Clear
Lumina din noiMichelle Obama
Mitul normalitățiiGabor Maté
Arta subtilă a nepăsăriiMark Manson
Tată bogat, tată săracRobert T. Kiyosaki
Despre somnMatthew Walker
Cele cinci limbaje ale iubiriiGary Chapman
Dulce-amarSusan Cain
Inteligența emoționalăDaniel Coleman

 

 

Top autori de dezvoltare personală

Top autori de dezvoltare personală, cu mai multe titluri care se află printre cărțile populare de la Bookster.

Gabor Maté
Daniel Goleman
Robert T. Kiyosaki
Irvin Yalom
Andreea Săvulescu

 

Recomandare carte Bookster: „Trezește uriașul din tine” Tony Robbins

Una dintre cărțile de dezvoltare personală care poate fi citită și recită chiar și la 30 de ani după ce a fost scrisă este „Trezește uriașul din tine”, de Tony Robbins, autor, speaker motivațional și instructor financiar.

Aici, Tony ne învață despre importanța deciziilor și sistemului nostru de credințe atunci când vine vorba de transformarea noastră în persoana care ne dorim să devenim..

Referitor la gestionarea emoțiilor negative, poți găsi aici câteva capitole care să-ți ofere metode de depășire a acestora. Autorul ne îndeamnă să ne explorăm sentimentele mai puțin plăcute, să ne punem întrebări și să descoperim astfel ce se află în spatele lor. Doar odată ce le aflăm cauza, spune el, le vom putea controla.

Una dintre metodele pe care le propune este de a ne influența emoțiile prin reformularea descrierii pe care le-o dăm acestora. În loc să spunem că suntem la pământ, fără șansă de reușită, să ne descriem ca fiind într-un impas pe care îl putem depăși odată ce ne odihnim și ne refacem forțele. Astfel, diminuăm impresia dificultății pe care o întâmpinăm și avem încredere că vom progresa.

Îți recomandăm această carte dacă îți dorești să-ți schimbi obiceiurile, dar nu știi cum să-ți găsești motivația sau dacă vrei să simți că ai mai mult control asupra bunei tale dispoziții.

 

Un răspuns

  1. Articolul dumneavoastra a fost unul extrem de interesant si bine documentat. Am gasit informatii pertinente si utile, precum si perspective interesante si sfaturi de la mai multi specialisti in domeniul dezvoltarii personale. Va multumesc pentru aceasta invitatie in calatoria de descoperire si evolutie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *