Am cautat inspiratie in prima noastra intalnire: oameni care conduc alti oameni asumandu-si responsabilitatea aceasta cu deschidere, autentiticate si bucurie. Poate acesta este motivul pentru care cele doua subiecte principale de dialog ale acestei prime intalniri au fost legate de autenticitate si bucurie.
Cum poti fi 100% autentic ca lider si cum poti face asta mentinand o atmosfera pozitiva in echipa ta? Este autenticitatea asociata uneori si cu comportamente mai putin inspirationale, pozitive leaderii fiind la randul lor oameni cu emotii pozitive si negative?
Cum poti aduce oamenii la birou cu bucurie? Cum le poti mentine aceasta bucurie chiar si in perioade de presiune, de lucru intens, de lipsa de reusite?
Acestea au fost doua seturi de intrebari care au primit cateva raspunsuri venite din experienta impartasita a celor de fata: industrii diferite, experiente de viata si de leadership diferite, perspective diferite. Ne-am provocat unii pe ceilalti, am ascultat povesti si am impartasit povesti.
Cateva concluzii?
Autenticitatea se vede in gesturile noastre simple. Conducem cu mintea dar mai ales cu inima. Oamenii ne pot considera uneori emotionali si cheia sta in felul in care reusim sa lucram cu prorpiile noastre emotii pentru a nu rani in jur si a nu omori bucuria.
Autenticitatea vine la pachet cu consecventa pentru a putea fi observata si recunoscuta. Chiar daca cei cu care lucrezi nu sunt mereu de acord cu tine, consecventa si urmarea unei viziuni puternice, bine conturate, bine communicate te va ajuta sa ramai autentic. Autenticitatea nu se arata cu efort ci cu naturalete. Altfel devine “neautentica”.
Autenticitatea presupune curaj. A defini o viziune, a afirma o viziune presupune curaj. A expune si sustine viziunea asupra demersurilor tale, asupre cerintelor si nevoilor tale presupune asumarea unei vulnerabilitatie care, neinsotita de curaj poate tine pe loc si pe cea mai instruita persoana in ale managementului. Gandirea, ratiunea, pregatire nu pot tine loc de emotie, autenticitate si curaj. Pot doar completa.
Autenticitatea cere valori puternice. Fara a-ti fi definit acele valori esentiale pentru tine, fara a le modela comportamental zi de zi, autenticitatea ramane un deziderat.
Bucuria face si ea parte din viata oricarui leader inspirat. Dupa multe schimburi de idei cele cateva directii pe care le-am desprins tin de bucuria proprie in tot ceea ce facem.
Liderii de azi traiesc o viata extrem de trepidanta si cauta permanent cai de a se automotiva si de a transmite aceasta bucurie si in jurul lor. Sentimentul de “bine”, bucuria de a veni la serviciu este o provocare continua din multe perspective: context extern din ce in ce mai competitiv, schimbare de generatii cu seturi de valori si aspiratii diferite, impactul din ce in ce mai pregnant al tehnologiei asupra vietii cotidiene.
Unul dintre conceptele cele mai “generoase” pentru a ne conecta la ideea de bucurie comuna in munca tine de “contul bancar emotional” definit de Stephen Covey. Perceptia noastra ca, de fapt, oamenii nu muncesc neaparat cu aceeasi bucurie ca si noi este de fapt o reducere a increderii pe care o avem in ei. Din contul nostru bancar emotional facem “retrageri” de empatie si integritate. Solutia? Alimentarea acestui cont! Ce ar fi sa ne cunoastem si sa intelegem mai bine motivatiile si contextul oamenilor pe care ii conducem, nevoile lor in relatiile interpersonale si in munca lor? Face parte din insasi esenta leadershipului si arata autenticitate.
Am trait cateva momente de autenticitate si bucurie impreuna si am redescoperit lucruri simple dar puternice.
Sursa: http://www.executivesummit.ro/ro/2015/12/06/cum-poti-fi-100-autentic-ca-lider/