- Nu percepe succesul ca pe un joc cu rezultantă zero
Suntem învățați de mici să fim cei mai buni! La școală, pe terenul de sport, apoi în carieră. Nu este suficient să fim buni – trebuie să fim mai buni decât toți ceilalți. Ce crează asta? Succes limitat. Și multă frustrare, la pachet cu un individualism foarte pronunțat.
În orice industrie sunt doar câteva vârfuri absolute, că personalități distincte, măsurate prin rezultate și impactul avut. S-ar putea să nu fim acolo, orice am face. Însă, dacă vom caută să fim mai buni decât noi, cei de ieri, și îi vom susține pe ceilalți să aibă succes, vom avea acces la un nou fond de resurse valoroase. De experiențe, abilitați și oportunități. Și rezultatele vor fi îmbucurătoare. Întotdeauna, împreună reușim mai mult decât dacă am acționa total independent.
- Pentru a atinge noi culmi, inconjoară-te de influențe pozitive și de diversitate
Dacă pe o trambulină sar cel puțin două persoane, ele experimentează un super-salt. Impactul greutății lor combinate amplifică efectul.
Similar, în plan uman, potențialul maxim este că poți atinge un super-salt doar împreună cu alte persoane. Așadar, primul secret pentru atingerea potențialului maxim este să te înconjori de oamenii potriviți.
Și mai mult de atât, de diversitate. Adică diverse tipologii. Există oameni foarte buni care susțin în perioadele grele, există oameni-conexiuni, esențiali pentru relaționare și există curajoși care te scot mereu din zona de confort și iți propun soluții foarte eficiente și inovatoare. De toți este nevoie, în egală măsură.
Dacă ești înconjurat de oameni motivați, implicați, creativi, asta are o influență extraordinară asupra ta ca om. Pentru că vor scoate tot ce este mai bun din tine, te inspiră în a avea idei bune, iți dau energie să le pui în practică și să fii la rândul tău creativ, găsind noi soluții.
- Recunoaște-ți puterea de a conduce și de a crea schimbări pozitive și extinde-o și celorlalți
Să ne imaginăm că avem niște idei grozave de schimbare, care ar putea îmbunătăți modul în care lucrurile funcționează la locul de muncă și suntem foarte încântați de ele. Dar… nu suntem șeful, deci cum am putea schimba status quo-ul ?
Simplu: prin comunicare către managerul echipei, în cadrul întâlnirilor de grup. Dacă avem un manager receptiv la propunerile venind dinspre echipă și aceste idei aplicate își demonstrează eficiența în timp, atunci și alti membri din echipă ne vor urma exemplul. Și în felul acesta, fiecare își exersează puterea de a conduce, indiferent de nivelul în ierarhie.
Ce se întâmplă când avem un manager care deconsideră orice inițiativă de acest gen? Ne căutăm sens și împlinire în munca de zi cu zi, ca plus-valoare, personal și profesional.
- Ajută oamenii să se dezvolte, incurajându-i si laudându-i
De ce să lăudăm oamenii? Pentru că lauda motivează și crește angajamentul și entuziasmul oamenilor. Îi inspiră să aibă succes și le crează noi oportunități de a fi lăudați.
Dacă îi încurajăm și pe alții și ei vor face la fel, încuranjându-ne pe noi și astfel cercul se va lărgi și va produce un efect amplificat de susținere și implicit de eficiență, raportat la rezultatele de echipă și individuale.
- Negativitatea trebuie evitată, redirecționată sau uneori poate fi semnul că trebuie să facem o schimbare majoră
Putem compara negativitatea cu fumul de țigară. Și dacă nu fumăm noi, tot îl inhalăm. Depinde foarte mult de ce oameni ne lăsăm înconjurați și influențați. Simpla expunere la negativitate ne scade motivația și ne face mai puțin încrezători în atingerea obiectivelor noastre.
În primă fază, de negativitate trebuie să te aperi. Iar în apărare de obicei se folosesc tactici de război.
Șanțurile țin dușmanii departe iar cetățile adăpostesc armatele să își refacă forțele.
Cum putem crea șanțuri? Evitând surse de negativitate, cum ar fi știrile, e-mailurile și rețelele de socializare în anumite momente. De exemplu, stările noastre de spirit sunt cel mai vulnerabile dimineața la prima oră și seara târziu, înainte de a dormi.
Cetățile noastre mentale pot lua forma unor sesiuni de recunoștință pentru a ne reaminti lucrurile bune din viață noastră. Uneori însă, din păcate, chiar și cu cele mai bune fortărețe, sentimentele negative, cum ar fi stresul, ne copleșesc. Și atunci cea mai bună tactică este redirecționarea lor în echivalentul lor pozitiv. De exemplu: dacă o anumită situație ne stresează, ar trebui să ne întrebăm: ” De ce contează asta atât de mult pentru mine? ” și ne ajută să ne raportăm la imaginea de ansamblu și la scopul mare pentru care suntem în situația respectivă. O altă metodă de redirecționare a energiei negative este să ne reamintim că nu suntem singuri. Când ne dăm seama că alți oameni – indiferent dacă sunt colegi sau membri ai familiei – se confruntă cu sentimente similare, ne putem îndrepta atenția spre susținerea lor. Acest lucru ne întărește și conexiunile cu ei.
Dar când apărarea și redirecționarea eșuează și nu putem evita negativitatea, ar putea fi timpul pentru o pauză. Cercetările arată că pauzele ne îmbunătățesc de fapt productivitatea, performanța și fericirea.
Iar uneori, este necesară o pauză permanentă. Dacă eforturile de combatere a negativității nu funcționează, poate fi un semnal pentru a schimba cu totul și cu totul contextul. Până la urma, cineva care își pune toată energia într-un loc mort, pierde șansa de a prospera în altă parte.
Așadar, iată câteva idei care te pot ajuta să iți dezvolți potențialul.
Daca în plus, ai șansa de a apela la coaching ca și metodă de a-ți dezvolta potențialul asistat de un coach profesionist sau un manager care-și îndeplinește rolul fiind în același timp un bun coach pentru echipa sa, este perfect. Dacă nu, până atunci, poți sa iti faci o idee concreta din această perspectivă și ca să iti poți construi apoi întrebări provocatoare legate de scopurile tale, ce oportunități uriașe ascunde fiecare dintre ele, atât prin imaginea rezultatului final cât și prin depășirea obstacolelor care îl fac greu de atins.
Una peste alta, potențialul nostru este ca un munte cu un vârf care poate fi atins, în care drumul este la fel de important ca și destinația finală, pentru că pe acest drum câștigăm resurse valoroase nu doar evoluției profesionale, ci întregii noastre existențe, văzute sistemic.