by Camelia Gheorghiu | Publicat pe 20 octombrie 2021

Fiecare dintre noi are un potențial uriaș. Pe care nu ni-l atingem, de cele mai multe ori, pentru că ne autosabotăm prin lipsă de viziune și planuri coerente, convingeri limitative, frici și, nu ne creăm un set de reguli, principii și bune practici, pe care să le susținem consecvent.

Iată câteva dintre ele:

 

  1. Asigură-te că iți aliniezi pasiunea cu abilitățile naturale

Urmează-ți pasiunea!” auzim destul de des în diverse mesaje motivaționale. Sună foarte bine însă, nu putem face performanță decât acolo unde avem abilități naturale.

Cunoașterea abilităților naturale este esențială pentru a începe să ne construim un drum, o carieră. Vine la pachet cu foarte multă muncă de perfecționare și exercițiu constant, pentru a rafina aceste abilitați până la nivelul lor maxim.

 

  1. Dă-i carierei tale o misiune și fii deschis și receptiv la oportunități

Ritmul rapid cu care tehnologia avansează afectează pe toată lumea. Te face să te simți nesigur, inclusiv te poate face să te întrebi cât va mai exista poziția/jobul tău până la a fi preluată de roboți.

Deci, ce poți face pentru a te proteja?

O modalitate eficientă este să te concentrezi pe o misiune, nu pe funcția ta. La urma urmei, nu cu foarte mult timp în urmă, termenul „proiectant de aplicații” nu însemna nimic. Titlurile posturilor pot dispărea la fel de repede pe cât apar!

Deci, mai degrabă decât să pariezi pe puterea de a rămâne într-un rol specific, crează-ți o misiune care spune ce dorești să realizezi și ce probleme vrei să să rezolvi. Astfel, de exemplu, în loc să devii un „director de inovație online”, poți fi mai clar cu privire la valoarea misiunii tale fiind cineva care dorește să dezvolte modalități inovatoare de publicare a cărților online.

De asemenea, deși s-ar putea să te simți nesigur cu privire la viitor, nu trebuie să simți că norocul nu este de partea ta. Norocul nu este o forță misterioasă. Este ceva ce poți cultiva fiind atât alert, cât  și deschis și receptiv la posibilitățile infinite ale vieții.

De aceea, du-te unde apar oportunitățile. Evenimente, întâlniri, cursuri, prezentări. Cu cât întâlnești mai mulți oameni, cu atât vei avea mai multă inspirație in oportunități de carieră.

 

  1. Cultivă-ți dorința de a evolua prin acceptarea greșelilor și solicitarea ajutorului

Cu cât vom fi mai anxioși că greșim, cu atât vom greși mai mult. Până la urmă, greșeala este o nouă experiență și o oportunitate din care putem învață să fim mai buni.

Solicitarea ajutorului nu ne face să părem incapabili ci, ne va semnala că știm să comunicăm nevoi, că avem nevoie unii de alții  și suntem conștienți că împreună putem face mult mai mult decât individual. La rândul nostru, vom primi cereri de ajutor și răspunzând, vom spori impactul muncii de echipă și vom câștiga, de asemenea, individual, consolidând potențialul propriu.

 

  1. Folosește un jurnal pentru a dezvolta idei și soluții

Păstrarea unui jurnal nu ar trebui să pară nimănui un lucru copilăresc. La urma urmei, Che Guevara, Virginia Woolf și Andy Warhol sunt doar câteva exemple ale unor oameni celebri care au ținut un jurnal.

Dar, aceasta nu este o soluție de a face consemnări pentru posteritate, ci o modalitate prin care poți să scrii gânduri și idei spontane și apoi să revii regulat asupra lor, pentru a te inspira că ai soluții legate de munca ta. Sau viața ta privată.

 

  1. Pentru a construi relații durabile, fii deschis cu privire la modul în care ambele părți pot beneficia și colabora

Nu exista dezvoltare de potențial fără relații solide, bazate pe încredere. Nici o relaționare pe termen lung nu a funcționat fără o clarificare a așteptărilor de la proces și legate de rezultat.  Atunci când relațiile sunt construite win-win, șansele de a-ți dezvolta potențialul cresc, de asemenea.

 

  1. Nu rata oportunitățile, îngrijorându-te cu privire la riscuri și potențiale capcane

În vremurile preistorice, speranța noastră de viață nu era foarte mare. Animalele periculoase, expunerea la condiții meteorologice extreme și multe alte pericole te așteptau în fiecare colț.

Așadar, nu este de mirare că, deși lumea s-a schimbat, instinctele noastre sunt încă extrem de adaptate la evitarea riscurilor. Nu putem ignora faptul că trăim într-o lume imprevizibilă și că este imposibil pentru noi să cunoaștem fiecare rezultat posibil al deciziilor pe care le luăm. Indiferent cât de multe informații colectăm, oricât de mult am încerca să luăm cea mai informată decizie posibilă, putem rămâne în continuare cu îndoieli și griji dacă am făcut alegerea corectă.

Aceste temeri fac parte din aversiunea noastră înnăscută față de risc, dar ne putem antrena creierul să se concentreze asupra oportunităților care fac parte din deciziile pe care le luăm, mai degrabă decât asupra potențialelor capcane.

Până la urmă, “ nu riști, nu câștigi”, nu-i așa? 🙂

…Continuare