Ai decis, ți s-a sugerat sau ai zis că merită să încerci… lucrezi cu un coach. Ai început și totuși ceva nu merge. Te simți încurcat și nu știi întotdeauna cum să procedezi. Nu ai sută la sută încredere că ai făcut alegerea potrivită? Parcă așteptai altceva și procesul de coaching sau coach-ul nu răspund așteptărilor?
Simți că stagnezi și nu deprinzi mai multă claritate în ceea ce ai de făcut?
Dacă găsești în realitatea relației tale de coaching unul sau mai mulți dintre acești indicatori, poate fi timpul să reevaluezi relația sau abordarea de coaching. Ia în considerare o conversație deschisă cu coach-ul tău despre preocupările tale sau explorează dacă un alt coach sau tip de coaching s-ar potrivi mai bine nevoilor tale. Este esențial ca procesul de coaching să se simtă ca un proces de susținere și productiv pentru tine, uitându-te în ambele direcții, la coach și la felul în care tu te angrenezi în acest proces de dezvoltare.
Este coachingul soluția potrivită?
Asta este o întrebare importantă pentru ambii parteneri.
Coachingul este o metodologie de învățare personalizată și individualizată bazată pe parteneriat și pe reflecție .
Dacă ceea ce-ți dorești este un partener care să vină să îți spună cum să faci lucrurile, să te învețe sau să își exprime și să împărtășească din experiența sa, atunci, cel mai probabil, nu cauți un antrenor, adică un coach, ci un mentor. Poate că unele dintre întrebările tale necesită învățare prin metode mai clasice, de exemplu training, instruiri de specialitate sau citirea unor lucrări din domeniul pe care îl cauți.
Dacă nevoia ta este să înțelegi mai bine cum să iei soluții specifice în cultura și contextul organizației tale, dacă ceea ce aștepți este împărtășirea soluțiilor cuiva care cunoaște această cultură, îți este mai potrivit un mentor.
Dar dacă ești dispus să reflectezi care ar putea fi soluțiile tale proprii, ce te-ar ajuta să-ți clarifici dilemele și ce este important pentru tine relație cu oamenii cu care lucrezi pentru a reuși, atunci coaching-ul este soluția potrivită. Poți vedea mai multe motive pentru care ai alege coaching-ul în articolul meu Recunoașterea nevoii de coaching.
”Coach-ability” – o abilitate despre care nu se prea vorbește
Această abilitate se referă la tine, cel care dorești să lucrezi cu un coach. Dar cât de bine te pregătești și cât de mult ești dispus să folosești procesul la maxim?
”Coachability” se referă la deschiderea și capacitatea unei persoane de a învăța din experiențe, de a reflecta asupra acestora, de a observa propriile tipare de gândire și de comportament cu sprijinul unui coach și de a face ajustări în comportament sau mentalitate în urmărirea dezvoltării personale sau profesionale. Acest set de abilități cuprinde mai multe atribute și componente cheie care contribuie la eficacitatea unui individ într-un context de coaching:
- Deschiderea de a împărtăși cu încredere și curiozitatea de a afla mai multe despre sine și cum poți îmbunătăți performanța
- Dorința de schimbare a comportamentelor care poate cere un efort de voință considerabil și multă conștientizare
- O mentalitate deschisă învățării
- Dorința de creștere a conștiinței de sine, a autoreglării emoționale și a automotivării
- Gândire reflectivă
- Capacitatea de a trece în revistă ariile de creștere și calitățile forte
- Anagajament pe termen lung, coachingul fiind un proces care dureaza între 6-12 luni sau chiar mai mult
- Participare activă și focus la fiecare sesiune combinată cu orientare spre scop – fiecare sesiune trebuie să aducă valoare
- Capacitate de acțiune după sesiune pentru a experiementa și a pune în practică concluziile sesiunii
- Atitudine pozitivă și optimism că progresul poate avea loc
Înainte de a decide că nu e potrivit coachingul pentru tine, gândeste-te la care dintre ariile de mai sus ai putea face un progres și ai putea culege rezultate diferite din sesiunea de coaching.
Stilul tău de învățare
Stilul nostru de învățare poate fi foarte diferit: unii preferă să acumuleze informații și sunt mai eficienți în această acumulare citind. Învață preponderent textual. Pentru cei cu această preferință un coach poate face eventuale recomandări de lectură în afara conversației de coaching.
Alte persoane extrag mult mai ușor informație și acumulează vizual, fie preferând să lucreze cu imagini grafice, vizualizări sau urmărind diferite sesiuni video. Vizualizarea poate fi una dintre tehnicile utilizate în conversațiile de coaching și utilizarea acestor metafore poate crește foarte mult eficiența unei sesiuni. Dacă învățarea vizuală este ceva ce îți face bine, poți împărtăși acest lucru cu coachul tău iar un coach instruit în utilizarea unei varietăți de metode va fi chiar bucuros să îți ofera această experiență.
Sunt alte persoane care preferă stilul auditiv. Pentru aceștia învățarea conversațională, prin reflecție se potrivește foarte bine.
Și sunt și cei care preferă învățarea experiențială iar în coaching există metode de reprezentare sau alte metode care pot răspunde și acestei preferințe.
Pentru a nu renunța prea ușor la parteneriatul tău de coaching, împărtășește preocuparea aceasta legată de stilul tău preferat de învățare cu coach-ul tău și căutați împreună o soluție.
Ai obiective clare, cum le pregătești și cum lucrezi cu acestea?
Unul dintre motivele clasice pentru disconfort în procesul de coaching este faptul că nu se contractează și nu se clarifică bine obiectivele de dezvoltare. Și atunci, poți avea impresia că mergi în prea multe direcții, că poate fi prea vag și nestructurat, că te așteptai să vină coachu-ul și să-ți spună ce ai de făcut, iar voi, nu faceți altceva decât să stați de vorbă.
Dacă acesta este motivul care te-ar putea face să renunți, îți propun să revizuiești împreună cu coach-ul tău toate obiectivele tale de învățare și să faceți un plan, abordând temele în ordinea importanței și priorității pe care tu o stabilești.
Pentru coach este foarte valoros feedback -ul pe care l-ai putea oferi în privința nevoii tale de structură și de claritate și ajutorul de care ai nevoie pentru a stabili obiective mai clare.
Parteneriatul înseamnă drepturi și obligații de ambele părți, care sunt ale tale?
Drepturi în relația de coaching
- Să alegi temele importante pentru tine
- Să stabilești când crezi că ai ajuns la concluziile folositoare și sesiune ți-a atins obiectivele deci se poate încheia
- Să stabilești dacă procesul de coaching și-a atins obiectivele și dorești să te opreși sau să prelungești procesul solicitând mai multe sesiuni
- Să soliciți schimbarea coachului dacă relația nu se leagă și nu rezonezi – în coaching trebuie să îți alegi partenerul și cu mintea (certificări, experiență), cu sufletul (încrederea pe care ți-o câștigă prin profesionalism, stil, interacțiune) și cu intuiția (ceea ce numim ”chimie”)
- Să decizi că ți-ar folosi mai bine un alt fel de proces cu un alt profesionist (psihoterapeut, mentor, training, consilier de carieră)
- Să oferi feedback direct și deschis coachului
- Să recontractezi obiectivele inițiale dacă ceva s-a schimbat în context
- Să soliciți confidențialitate deplină mai puțin pe aspecte care sunt legate de încălcarea legii sau lipsa de etică față de compania care plătește coachingul dacă este cazul.
Obligații în relația de coaching
- Să vii pregătit cu teme și obiective de coaching la fiecare sesiune
- Să fii dornic de reflecție și autentic, sincer cu tine însuți
- Să pui în practică și să testezi ce îți propui pentru a face saltul pe care îl cauți
Ce spune etica profesiei de coach – câteva aspecte tehnice bine de știut
Pentru cei care au aderat la codul de etică al profesiei de coach foarte detaliat explicat și pe care un coach certificat ICF are datoria de a-l pune la dispoziția clienților săi, toate cele de mai sus sunt de la sine înțelese, clientul are dreptul de a aborda deschis faptul că ceva nu funcționează pentru el în relația de coaching și poate întrerupe relația. (Codul de etică în deplinătatea lui poate fi consultat aici.)
În mod particular două articole sunt importante în cazul în care ai vrea să întrerupi relația de coaching, articole pe care un coach profesionist, membru al ICF, ar trebui să le respecte:
Art. 8, secțiunea 1, Acord atenție indiciilor potrivit cărora ar putea exista o modificare a valorii dobândite din relația de coaching. În acest caz, modific relația sau încurajez Clientul(Clienții)/Sponsorul(Sponsorii) să caute un alt coach, un alt profesionist sau să folosească o altă resursă.
Profesionistul ICF trebuie să fie dispus să se retragă dacă și oricând serviciile sale de coaching nu aduc beneficii clientului și/sau par să nu mai servească intereselor clienților sau sponsorilor. În acest caz, Profesionistul ICF are responsabilitatea să încurajeze clientul să facă o schimbare sau să apeleze la serviciile unui alt specialist.
Este de dorit ca Profesioniștii ICF să alcătuiască un proces de evaluare orientată pe client, împreună cu clientul și sponsorul (dacă este implicat) pentru a determina valoarea relației de coaching. Dacă se evidențiază o modificare a valorii percepute la nivelul relației de coaching, este de așteptat ca Profesionistul ICF să identifice ce anume determină modificarea.
Este de așteptat ca Profesioniștii ICF să fie atenți la indicii care le depășesc competențele de coach. Prin urmare, este deosebit de important ca un coach să învețe cum să recunoască din timp dacă un client ar avea mai mult de câștigat de pe urma serviciilor unui alt furnizor profesionist. Dacă nu își pot susține clientul, ar putea fi nevoie să-i recomande alte tipuri de sprijin, cum ar fi consilierea, psihoterapia, consilierea juridică, fiscală, medicală, nutrițională, etc. În cazul în care au îndoieli, Profesioniștii ICF vor cere sfatul unui expert. (Consultați resursele de mai jos.)
Art. 9, Secțiunea 1, Respect dreptul tuturor părților de a înceta relația de coaching în orice moment, pe parcursul procesului de coaching, indiferent de motiv, sub rezerva prevederilor contractuale.
Clauza de reziliere a procesului de coaching prevăzută prin contract trebuie să specifice că oricare dintre părți sau ambele părți pot rezilia contractul în orice moment, indiferent de motiv. Profesionistul ICF trebuie să fie atent la aspecte care indică faptul că relația de coaching nu mai aduce beneficii clientului și să exploreze alte posibilități împreună. În cadrul procesului de coaching, este important să se identifice motivul pentru care clientul dorește să înceteze relația. Profesionistul ICF trebuie să sprijine și să încurajeze clientul să solicite serviciile unui alt Profesionist ICF sau ale unei alte resurse profesionale atunci când se convine de comun acord că această schimbare le-ar fi de folos. O altă soluție ar fi încurajarea clientului să se implice mai intens în conținutul procesului de coaching, eventual cu un alt Profesionist ICF. Ca parte a celor mai bune practici, acordul scris ar putea stipula o politică clară de rambursare.
Profesionistul ICF trebuie să respecte și accepte solicitarea clienților de încetare a relației; totuși, se poate organiza o sesiune finală în cadrul căreia clientul să prezinte un feedback. Profesionistul ICF ar putea oferi această sesiune în mod gratuit și voluntar. O sesiune finală se desfășoară la fel ca oricare altă sesiune de coaching în care este implicat Profesionistul ICF.
Notă de final
Nu toți cei care susțin că practică coachingul sunt membrii ai unei Asociații profesionale cu un Cod de etică (ICF, EMCC, AC etc.) De aceea, căutați să angajați un profesinost care poate dovedi pregătirea, practica și etica sa în relația de coaching.
Articol publicat in PRWave