Leadershipul sistemic are ca scop facilitarea manifestarii unei stari de sanatate, vitalitate si prosperitate in cadrul organizatiei.
Ce inseamna sanatatea, vitalitatea si prosperitatea organizationala din perspectiva sistemica?
- Sanatatea organizationala
Intr-o organizatie sanatoasa fiecare are locul sau respectat si se simte in siguranta pentru ca organizatia recunoaste si valorizeaza contributia fiecaruia, nu doar succesul. Contributia nu este judecata in termeni de “bine” sau “rau” ci este recunoscut ce anume aduce fiecare in dinamica intregului sistem. Sunt recunoscute atat valoarea cat si dificultatile si provocarile aduse in sistem, intr-o maniera care include toate perspectivele si este orientata spre invatare – lucru care este fundamental diferit de blamarea si responsabilizarea unei persoane pentru un esec sau o greseala. Fiecare intelege care sunt regulile de apartenenta la organizatie, care sunt castigurile si pretul de platit pentru a apartine si decide constient sa faca parte pentru o vreme din organizatie.
Abilitatile, competentele si creativitatea oamenilor sunt vazute si apreciate. Contributia celor care au plecat din organizatie (de buna voie sau concediati) este pastrata in amintire intr-un mod plin de respect care permite celor prezenti sa isi indeplineasca rolurile cu deplina autoritate si in siguranta. Fara contributia individuala a fiecaruia dintre cei care au fost si a celor care sunt in continuare parte din organizatie, sistemul nu ar exista astazi in forma sa curenta.
Contributia fondatorilor, scopul pentru care au creat organizatia si chiar tehnologiile si echipamentele cu care a inceput organizatia sunt onorate chiar daca, in timp, a fost nevoie ca lucrurile sa se schimbe. Astfel, oferirea de recunoastere pentru ceea ce este vechi faciliteaza aparitia noului.
Intr-o organizatie sanatoasa se vorbeste deschis despre evenimentele dificile din trecut si din prezent, nu exista secrete rusinoase si subiecte tabu. Tot ceea ce este sau a fost este recunoscut ca avand dreptul sa apartina si este pur si simplu recunoscut ca ceea ce este fara a incerca, intr-o prima etapa, sa fie modificat cu orice pret. Liderii si echipele lor accepta sa stea in dificultate in mod intentionat pentru a intelege dinamicile si retelele invizibile formate din loialitati, atasamente, motivatii numai partial constiente si apoi, odata ce acestea sunt constientizate apare ceea ce numim schimbare emergenta in directia revitalizarii si insanatosirii intregului sistem (legea paradoxala a schimbarii).
Exista un echilibru intre ceea ce se ofera si ceea ce se primeste care limiteaza stresul si epuizarea, faciliteaza dezvoltarea celor implicati si distributia echilibrata a muncii si prosperitatii.
Cei care conduc isi asuma rolul de conducere si stau in deplina lor autoritate de lideri. Exista un echilibru intre puterea si responsabilitatea pe care liderii le au in relatie cu organizatie si acest echilibru le ofera legitimitatea de a conduce.
Oamenii vor sa ramana in organizatie si isi aduc cea mai buna versiune in rolul lor. Ei simt ca implicarea lor conteaza si contribuie la rezultat. Ei simt ca se dezvolta, se simt apreciati si utili. Oamenii lucreaza cu claritate si usurinta. Ei experimenteaza starea de flux.
Organizatia isi intelege clientii, furnizorii, partenerii si se conecteaza la asteptarile lor. Ea isi cunoaste si isi indeplineste scopul pentru care exista si verifica ca acesta mai este util sistemului mai mare din care organizatia face parte.
Sanatatea organizatiei se reflecta in fluctuatia redusa a angajatilor, pastrarea si atragerea talentelor, absenteism redus, numar redus de zile de concediu de boala, un flux de clienti care asigura dezvoltarea, rata ridicata a inovatiei, productivitate si profitabilitate crescute.
Acest nivel de sanatate organizationala este atins de liderii care inteleg importanta sistemelor si tin cont de dinamicile invizibile din organizatie si de principiile organizatoare ale sistemelor umane.
- Vitalitatea organizationala
Vitalitatea se manifesta prin implinirea continua a scopului pentru care exista organizatia care ofera membrilor ei un sentiment al sensului si un flux sanatos de clienti, schimburi intense si semnificative cu mediul extern si adaptabilitate crescuta la schimbarile care apar in mediul organizatiei.
- Prosperitatea organizationala
Prosperitatea durabila se produce prin intreruperea cercurilor vicioase si declansarea cercurilor virtuoase: organizatia este tot mai armonizata cu principiile naturale care guverneaza sanatatea sistemica, ea creaza si ofera din ce in ce mai multa valoare si primeste in schimb din ce in ce mai multa recunoastere (apreciere, loialitate, recomandari, bani).
Cum va arata viitorul cu ajutorul leadeship-ului sistemic?
Abordarea sistemica a leadershipului va deveni esentiala pentru cei care doresc sa influenteze organizatii complexe in medii caracterizate prin schimbari rapide si continue pentru a naviga catre sanatate si prosperitate durabile.
Fa un pas mai departe!
Esti interesat sa explorezi dinamicile ascunse din sistemul organizational pe care il conduci?
Vrei sa accesezi informatii proaspete, sa deblochezi situatii cu care te lupti de multa vreme si nu ai inca solutii?
Vrei sa gasesti inspiratie pentru actiuni care sa contribuie la sanatatea si prosperitatea echipei, departamentului si a intregii organizatii?
Pentru a programa o sesiune de coaching sistemic sau de mapare 3D a sistemului din care faci parte suna-ma la 0722260158 sau scrie-mi la doru.curteanu@mmmconsulting.ro