de Luiza Stefan, Trainer Asociat MMM Consulting
Pandemie sau nu, viața continuă să meargă înainte. Companiile se străduiesc să asigure fluxurile de funcționare, așa că oamenii pleacă și alții vin. Cei care ocupă pentru prima oară o poziție managerială sau vin ca manageri într-o echipă abia formată, au avut dintotdeauna o provocare.
Să devii șeful celor care ți-erau colegi până mai ieri te propulsează într-o lume complet nouă, unde este nevoie să îți accepți statutul de începător, mai ales în managementul echipei.
Să preiei o echipă deja formată din altă companie este, de multe ori, ca și cum ai fi rătăcit într-o pădure încețoșată: auzi glasul celor care îți spun pe unde să o iei, dar durează până te orientezi.
Punem aceste scenarii în contextul actual, în care managerul nu a apucat să vadă decât bustul oamenilor pe Zoom, oameni cu care trebuie să livreze rezultate și să mențină standardul de performanță și obținem un scenariu demn de un film dramatic.
Din fericire mindset-ul de coach și dorința de a construi mereu experiențe relevante de învățare ne-au ajutat să continuăm să fim alături de cei care au vrut să schimbe scenariul.
În ultimele 3 luni Doru Curteanu și cu mine am fost alături de o echipă de tineri manageri pe care compania Tenneco și-a dorit să îi transforme în regizori pricepuți.
Am creat pentru ei un program complet personalizat, care a îmbinat instrumentele MMM Consulting cu mentorat, coaching și mini-serii de training, un program de 4 luni de dezvoltare intensivă – ”Fast Track Development for First Time Managers”.
Pentru a dezvolta planul de training si directiile de coaching și mentorat am folosit instrumentul Way Manager®PerformanSe. În acest fel ne-am asigurat că adresăm un set de competențe specifice rolului managerial, dar și a contextului specific în care se afla compania.
Pe parcursul derulării proiectului, am observat o schimbare în dinamica și subiectele pe care le abordam – o trecere de la operațional și indicatori cantitativi către latura umană și aspecte calitative ale relațiilor din echipe. Participanții au trecut destul de repede și firesc de la întrebarea ”cum să”, la deschiderea și curiozitatea ”pentru ce” și ”pentru cine”, care erau în preocuparea lor, însă mai puțin evidențiate. De multe ori, aceste aspecte erau puse în umbra nevoii de a face față și de a confirma încrederea cu care fuseseră investiți.
Însă, odată cu parcurgerea etapelor proiectului a crescut conștientizarea a ceea ce înseamnă leadership-ul unei echipe. Schimbarea de paradigmă a avut loc când a devenit evident ce resurse personale au ei înșisi le au și cum să le utilizeze mai eficient conducând o echipă.
Ne bucurăm că participanții au aprofundat cunoașterea de sine, au creat strategii potrivite pentru schimbarea prin care trec, si-au stabilit repere flexibile de succes și au învățat tehnici de facilitare care să îi apropie pe membrii echipelor lor.
”Fast Track Development for First Time Managers” a căpătat viață într-un context mai provocator decât normalitatea care, pentru cineva care prelua un rol managerial era oricum un salt important de făcut.
Ne bucură că am confirmat încrederea pe care ne-a oferit-o compania noastră client și, mai ales, încrederea celor pe care i-am însoțit.
Închei aici cu câteva cuvinte pe care ni le-a lăsat în feedback unul dintre managerii participanți:
„Cursul m-a impresionat pentru că mi-a oferit o perspectivă nouă asupra înțelegerii managementului organizațional și rolul indicatorilor în atingerea obiectivelor, despre cum te pot ajuta în prioritizare și înțelegerea strategiei de business. Trainerii au fost foarte deschiși, clari în explicații. Sesiunile de coaching au fost foarte utile pentru că am putut aborda aspecte pe care am nevoie să le îmbunătățesc (am putut alege subiectele discutate în coaching).Mi se pare minunat modul în care se ajunge la concluzii și claritatea pe care o capeți legat de planul de acțiune. Pentru mine felul în care s-a întâmplat asta a fost pur și simplu mind blowing.”