Ca lider astăzi, te confrunți cu un peisaj unic, dat de situații fără precedent. Niciodată până acum nu a existat atât de multă presiune, competiție și provocare, la pachet cu schimbări mari și incertitudine.
Acest lucru „împinge” de multe ori managerii să funcționeze prudent și pe pilot automat – pur și simplu nu mai au timpul, energia sau concentrarea necesară pentru a trăi fiecare moment în prezent, conștient, focalizat. Și astfel, din păcate, nu mai ajung să „strălucească”, în sensul de a-și valorifica toate resursele pe care le au la îndemâna și să își atingă întregul potențial.
Ce poți face, în aceste condiții, proactiv, pentru a schimba situația:
- Să te concentrezi pe creșterea ta interioară
Ca manager cu echipă, ai nevoie în special de acele resurse pentru a te conecta puternic cu toți membrii echipei, pentru a-i ajuta pe ei în primul rând, să strălucească. Performanța rezultatelor va fi o consecință firească ce va decurge ulterior.
Daca ei vor străluci, implicit și tu vei străluci, ca lider. Echipa te oglindește, așa cum copiii își oglindesc părinții.
Asta nu înseamnă că trebuie să îi ții de mână pe fiecare și să stai cu ei, cât timp traversează orice “prăpastie”. Că până la urmă, fiecare dintre noi se află pe o stâncă, metaforic, ca moment actual de evoluție și până la următoarea stâncă, s-ar putea să fie prăpastii de traversat. Sau, cel puțin, drumuri care nu sunt deloc ușoare.
Nu este responsabilitatea liderului să își însoțească oamenii pas cu pas însă este responsabilitatea lui să îi ghideze înspre evoluție profesională prin tehnici de coaching, mentoring și să-i încurajeze în toate inițiativele constructive.
De aceea se și pune din ce în ce mai mult accent pe abilități de coaching pentru manageri.
Odată dobândite, aceste abilități devin o modalitate eficientă de a crește atât performanța angajaților cât și nivelului de autonomie personală, a leadership-ului personal, în care, responsabilitatea, angajamentul și automotivația sunt elemente-cheie.
O bună conexiune cu oamenii din echipă iți asigură una dintre premisele cele mai importante ale unui lider cu adevărat de succes.
- Asigură-te că munca ta este vocație, nu doar carieră
Există o diferență foarte clară între carieră și vocație. Dacă întrebi un „carierist” ce face, își va expune cu emfază poziția profesională și îți vă explica câteva proiecte de anvergură la care lucrează. Plus orice alte detalii de branding personal și/sau de companie, pe care le consideră relevante pentru imaginea sa. De cele mai multe ori vorbim de persoană capabilă, de succes, ambițioasă, ceea ce este absolut lăudabil dar…cam atât.
În schimb, dacă întrebi o persoană care pur și simplu își „trăiește” vocația, vei vedea o scânteie aparte în ochii ei. Iți va povesti despre rolul ei, de ce este important. Și iți va da detalii la ce scop mare contribuie. Va povesti cu entuziasm, mândrie și recunoștință că are „norocul” să facă exact ceea ce-i place. De fapt este un „noroc” atras 100% prin conștientizarea abilităților, muncă intensă și atenție la rezultate.
Care este principalul avantaj al alegerii unei vocații? Foarte multă liniște sufletească, în ciuda tuturor obstacolelor și provocărilor date de mediul extern.
Aceasta liniște sufletească nu o ai având o carieră, pentru care de altfel ai muncit mult. Pentru că va fi permanent o voce în capul tău care te va întreba: „ Există un job mai bun pentru mine? Mai bine poziționat, mai bine plătit, în care să-mi pun și mai bine în evidență abilitățile/ inteligența/ experiența acumulată?”
Dacă ai o vocație, nu ești în acest „ film” pentru că te concentrezi pe ceea ce faci deja și nu iți mai imaginezi cum ar fi altfel. Chiar dacă munca este provocatoare și solicitantă și asta se întâmplă de cele mai multe ori, nu ai dubii și frustrări legate de ceea ce faci sau ai putea să faci. Pur și simplu știi că acela e locul tău.
Aceasta liniște interioară nu este obținută printr-un efort. Este rezultatul firesc al găsirii vocației tale.
Dacă nu ți-ai găsit vocația și nici nu intenționezi să o cauți, te liniștești mental cu diverse argumente de tipul: „ Sunt bine plătit(a)” „ Este un job important și cu prestanță” „ Am multe beneficii” „ Am multe cheltuieli de familie, deci nu-mi permit să visez cai verzi pe pereți”. Și exemplele pot continua.