by Anca Covaciu | Publicat pe 15 decembrie 2017

Multi dintre noi isi doresc, probabil, la inceputul carierei sa ajunga …’cineva’!

Iar daca ajungem sa lucram intr-o organizatie cu mai multi angajati, aceasta aspiratie ia forma si devine: ‘As vrea sa fiu manager’. O anume fateta a acestui rol si anume aceea care nu tine neaparat de organizarea echipei, de stabilirea rolurilor,  de management-ul performantei etc, este cea care tine de stabilirea viziunii, de comunicarea ei, de inspiratia pe care o creezi in ceilalti din jurul tau. Aceasta alta fateta se numeste a fi LIDER.

In experienta mea de multi ani de manager si om de HR in companii romanesti sau internationale din Europa si America, am intalnit multi manageri dar si multi lideri. Ce ii diferentiaza, sau cum reuseste Liderul sa aiba succes? Cum creeaza acele bune relatii cu oamenii din jurul lui, cum reuseste sa ii inspire, sa ii faca sa il urmeze, sa ii faca sa vina fericiti la munca si sa obtina rezultatele asteptate si peste?

Raspunsul pe care mi l-am dat eu a fost ca LIDERII sunt oameni foarte echilibrati emotional, oameni care stiu sa se gestioneze in primul rand foarte bine pe ei, transmit emotiile cu naturalete, comunica in jurul lor emanand incredere in sine si firesc. Ii admir foarte mult pe acesti oameni si ma bucur mult sa fiu in preajma lor sau chiar sa lucrez in echipa lor. Si am vrut sa fiu si eu asa. Sa am toate aceste calitati care transforma oamenii si ‘lanscape-ul’ in jurul lor.

Aceste personalitati au o buna inteligenta emotionala si aceasta este ceva cu care te nasti sau…nu. Vestea buna este insa ca daca nu esti printre norocosii care au primit fara sa munceasca (😊) acest frumos cadou, poti lucra la a deveni asa. Desigur,  nu garantam ca devenim cu totii Richard Branson (Virgin companies UK), Barack Obama (presedintele SUA), Florin Talpes (CEO si Actionar Bitdefender).

O definitie care imi place pentru ‘Inteligenta emotionala’ este capacitatea de a recunoaste emotiile noastre si pe ale celorlalti, discernerea intre diferitele sentimente pe care le avem si etichetarea lor, utilizarea informatiei emotionale pentru a ne ghida gandirea si comportamentul precum si gestionarea emotiilor pentru a ne adapta la mediul inconjurator si a ne atinge obiectivele.
A fi inteligent emotional mai inseamna si sa iti gestionezi bine energia, sa iti tratezi emotiile ca pe niste fapte care iti dinamizeaza energia personala influentand astfel felul in care te simti. A fi (cat mai) echilibrat in relatiile ‘EU cu MINE’ si ‘EU cu CEILALTI’ creeaza inspiratie si un model de urmat pentru oameni. Adica LEADERSHIP!

Abilitati de tipul: Constiinta de Sine, Auto-Reglarea, Auto-Motivarea, Constienta Sociala si Abilitatile Sociale fac parte din profilul unui Lider care reuseste in tot ce isi propune.

CONSTIINTA de SINE inseamna sa fii constient de emotiile tale, sa te evaluezi corect si sa ai incredere in tine. AUTO REGLAREA inseamna sa ai auto-control, sa ai incredere in ceilalti, sa fii constiincios, adaptabil si inovativ. AUTO MOTIVAREA inseamna sa ai dorinta de a te realiza, sa fii capabil de angajament, sa ai initiative si optimism. CONSTIENTA SOCIALA inseamna sa fii empatic, orientat catre oameni si amabil, dezvoltarea celor din jurul tau, incurajarea diversitatii si constienta emotionala. Iar sa ai ABILITATI SOCIALE inseamna sa ai capacitatea de a comunica si influenta in jurul tau, sa fii catalizator al schimbarii sa ai abilitati de echipa si sa fii capabil sa grestionezi conflictele in mod constructiv.

Este un puzzle cu multe piese acest Leadership. Sunt multe de care avem nevoie ca sa devenim un SuperLider, insa, repet, vestea buna este ca putem dezvolta cele pe care nu le avem prin experienta de viata din care invatam, prin training si prin aplicare constanta si constienta!

Programul de dezvoltare Super-Lider al MMM Consulting Int’l antreneaza aceste abilitati pentru Rezultate Exceptionale.

Anca Covaciu, Senior Consultant, MMM Consulting Int’l, anca.covaciu@mmmconsulting.ro