In esenta, valoram doar un minut in ochii celorlalti?

In esenta, valoram doar un minut in ochii celorlalti?

Mi-aduc si acum aminte de prima intalnire pe care am avut-o la una dintre companiile pentru care livrez traininguri lunare de aproape 3 ani de zile - tipul informal, direct si care spune lucrurilor pe nume, care e mereu vesel si pasionat de ceea ce face, aproape ca ii curge prin vene. Poate nu o impresie excelenta la prima vedere, dar cu siguranta o impresie care s-a transformat si a capatat noi forme incepand de la a doua interactiune, ajungand in final la una care exprima INCREDEREA.
Se spune ca "nu ai o a doua sansa de a face o prima impresie buna"; se spune ca prima impresie se formeaza in primul minut al interactiunii, iar apoi, in urmatoarele 3 minute, interlocutorul nu face altceva decat sa isi gaseasca argumentele care ii vor confirma minutul anterior. Ma intreb: "Chiar asa, in esenta valoram doar un minut in ochii celorlalti?"; "Oare nu inseamna un soi de limitare chestia asta?". Intreb doar, nu dau cu parul.

Va propun doar cateva clipe de reflectie. O fi asta vreun mit sau este crunta realitate?! Ne invata peste tot: zambeste din prima clipa, fii deschis, priveste in ochii interlocutorului, gestioneaza-ti miscarile corpului. Insa intotdeauna suntem autentici cand facem aceste lucruri?! Pot fi de acord ca "viata este piesa de teatru, mai exact o scena pe care jucam, iar noi suntem actorii din ea", insa uneori parca mai e nevoie si de un pic de autenticitate. Si-atunci imi aduc aminte de versurile lui Chilian: "Ce caut eu in viata mea, de ce am venit sa imi tulbur linistea?" Doar pentru a face o prima impresie buna? Poate ca sunt lucruri mult mai profunde in viata care chiar conteaza. Nu le voi enumera pentru ca ne putem gandi si singuri la ele. Si lista poate continua. 

De exemplu, daca vei judeca, macar de cateva ori, ghidat fiind de "nu conteaza cat de lung ai parul, ci conteaza cat si cum gandesti", atunci vei intelege de ce "timpu-i un ac si noi suntem ata din el".

Ok, invata ca atunci cand zambesti ai nevoie sa se vada contractia muschilor zigomatici (obraji) si a muschilor orbiculari superiori si inferiori; invata ca intr-o intalnire va trebui sa oglindesti nonverbal, paraverbal si verbal interlocutorul pentru a putea apoi sa faci leading; invata sa vorbesti miltonian pentru a-l introduce intr-o stare de transa; invata sa ai grija la vestimentatia ce trebuie adaptata contextului (niciodata in costum pe plaja si in pantaloni scurti la birou); invata sa-l pui pe om in centrul atentiei pentru ca personajul cel mai important din viata fiecaruia este el insusi. Nu-i asa ca intr-un selfie cu mai multi prieteni si in care esti si tu, ochii iti cad prima oara pe propria persoana? Invata ca inceputul si finalul interactiunii sa fie emotional si de impact.

Insa nu uita niciodata de AUTENTICITATE si CONGRUENTA. Poti exersa 10.000 de ore tot ce am zis mai sus, insa in spate se mai afla si altceva. Pastreaza mintea deschisa!

Articol semnat de Catalin Chirilescu

Share this post