„Cum sa inveti din toate?” In sensul de mai mult si din orice

„Cum sa inveti din toate?” In sensul de mai mult si din orice

In calitate de "arhitecti ai invatarii", ne straduim ca fiecare program de training sa aiba acele elemente, (oricare ar fi ele, de la jocuri la studii de caz etc) care sa ii sprijine pe oameni sa invete si sa isi formeze abilitati. Am ajuns astfel sa avem o lista foarte mare de metode, tehnici si „tips-uri” despre invatare, elemente care cresc eficienta invatarii sau care o fac mai placuta.

Totul porneste de la atitudine

Oamenii pot invata din orice! Si este chiar recomandat sa o faca. Invatarea tine de evolutia si dezvoltarea noastra ca profesionisti si ca fiinte umane, pana la urma. Inainte insa ca al nostru creier sa poata asimila si procesa ceva, este necesar sa avem atitudinea potrivita. Fie ca este vorba despre un material scris sau o experienta, atat timp cat nu suntem deschisi catre invatare, nu vom invata. Ce putem face aici este sa evitam reactiile de tipul „vai, 300 de pagini, nu voi reusi niciodata sa retin ceva de aici” sau „cine este aceasta persoana sa imi dea mie lectii” ci, din contra, sa ne tinem intotdeauna intr-o stare de reflectie si sa ne punem intrebari cu privire la beneficiile invatarii: „cu siguranta in tot acest material pot gasi si lucruri interesante, hai sa vad ce pot aplica” sau „OK, o sa ma gandesc la parerea ta si la ce mi-ai spus”. Antrenati-va creierul sa fie intr-o permanenta stare de curiozitate, de a dori sa intelegeti lucrurile dincolo de propria perceptie de a reflecta si extrage lectii din orice.

Transforma totul intr-o experienta pozitiva

Si nu spun asta in necunostinta de cauza, una dintre legile lui Thorndike (un psiholog american care si-a petrecut intreaga viata studiind modul in care invata oamenii) spune ca vom fi mai eficienti in invatare daca aceasta este realizata printr-o experienta pozitiva; cele negative tind sa fie uitate, eliminate de creier.

Invata alaturi de ceilalti

Fie ca este vorba despre un material, fie ca este o experienta, gaseste oportunitati de a discuta cu cei din jur despre asta. Dezbaterile si polemicile cresc sansele retinerii unor lucruri, iar din interactiunea cu ceilalti putem extrage chiar lectii valoroase pe care, de altfel, noi nu le vedem. Nu pentru ca nu am fi capabili insa, experienta anterioara este diferita la fiecare. O zicala spune chiar: „oamenii invata din greselile lor, iar oamenii inteligenti invata din greselile altora.”

Participare activa

Bineinteles ca adultii invata cel mai bine din practica si experienta concreta. Daca ai ceva nou de retinut, fie ca e un job la inceput si trebuie sa inveti sistemul in care lucrezi, fie ca este o noua reteta de negresa  sau o prezentare pe care trebuie sa o sustii la urmatoarea sedinta, doar citind nu va ajuta. Procentul va creste pana la 90% daca faci efectiv lucruri respectiv, daca pui in aplicare reteta sau iti sustii prezentarea in fata unui coleg inainte de sedinta propriu-zisa.

Cunoaste-ti stilul de invatare

Fiecare dintre noi invata diferit. Poti gasi online o multitudine de teste si chestionare pentru a afla ce stil de invatare ai. Noi, la cursuri, utilizam stilurile cercetate de Peter Honey and Alan Mumford. Odata aflat stilul, poti sa te concentrezi in acea directie pentru a-ti creste eficienta invatarii.

Joaca-te

Copiii invata prin joc. Ca adulti nu pierdem complet aceasta abilitate, ba chiar, pentru unii dintre noi, este cu adevarat eficienta. Eu personal am invatat Power Point si Excel (acum multi ani) jucandu-ma cu toate functiile si optiunile de acolo. Provoca-i pe ceilalti cu intrebari, simuleaza diferite potentiale experiente. De exemplu: cum ar reactiona o echipa la un anumit feedback despre performanta? Discutand cu colegii vei putea sa ajustezi abordarea si sa obtii rezultate mult mai bune in situatia reala. Daca ai un material complicat de retinut, coloreaza-l sau transforma-l in scheme.

Uita de multitasking

In invatare focusul este foarte important. Concentreaza-te pe un singur aspect pentru a maximiza sansa de a retine informatia. Evita orice te-ar putea distrage, zgomot, muzica, lumina inadecvata, chiar si foamea iti poate deturna atentia de la un lucru.

In concluzie

Nu uita sa ai mereu in minte urmatoarele intrebari:
  • Eu ce invat de aici, ce lectie pot sa extrag?
  • Cum ma va ajuta asta in viitor?
  • Cum pot sa aplic in munca mea, sau in aria personala?
  • Cum ma va face acest lucru sa fiu mai eficient, mai bun in ceea ce fac?

Share this post