Poveste in poveste

Poveste in poveste

Salutare dragi prieteni!

Stiu ca va intrebati cu totii cum se capteaza atentia si cum se starneste interesul intr-o audienta.

Imi aduc aminte de un workshop de improvizatie la care am participat in urma cu cativa ani. Exercitiul-debut (icebreaker-ul) pe care actrita l-a explorat cu noi suna cam asa: “Va rog sa va plimbati in mod Brownian prin sala, iar la prima mea bataie din palme va rog sa va opriti – STOP; la a doua bataie din palme va invit sa va uitati in sus si sa va imaginati ca priviti un mar intr-un copac; la a treia bataie din palme sa intindeti mana catre marul din copac; la a patra bataie din palme sa luati marul in mana si sa va uitati de aproape la el; la a cincea bataie din palme sa il aruncati pe sol pentru ca nu va place; iar la a sasea bataie din palme sa continuati sa va plimbati Brownian prin sala.

Dupa ce a repetat cele 6 batai de cateva ori cu noi in scopul fixarii, am trecut la exercitiul eliminatoriu. Cine gresea, era dat afara din joc. Ei bine, imi aduc aminte ca eram “ochi si urechi” la bataile din palme ale instructorului nostru. Eram intr-o “stare-flux”, focalizat pe un singur punct, si anume sa aud bataile instructorului. Ca putea sa efectueze si 3-4 batai una dupa alta.

Nu-i asa ca intr-un asemenea flux va doriti si voi sa pastrati sala pe care o aveti in fata voastra?

Public Speaking-ul s-a inspirat din multe stiinte ca sa perfectioneze aceasta “stare-flux” pe care o putem traduce prin “captarea atentiei si starnirea interesului”. Expertii in domeniu nu au stat pe ganduri si au inovat si construit o multime de tehnici in acest sens. Drept pentru care tehnica ce urmeaza a fi descrisa mai jos ajuta “creierasul” audientei sa nu fuga departe in propriul dialog mental si ii retine pe oameni in suspans pentru a afla deznodamantul a aceea ce urmeaza sa transmiti.

Ba mai mult, oamenii se vor implica emotional si vor trai la persoana I cele rostite de speaker.

Ei bine, cum elimini interferentele auditoriului tau? Pai e destul de simplu. Si nici nu este dificil sa pui in aplicare in speech-urile tale aceasta tehnica. Si nici nu trebuie decat sa o repeti de 4-5 ori in mod constient in vorbirea uzuala cu un prieten atunci cand iesi la o terasa si-ti va intra in reflex.

In primul rand deschizi o “poveste”, un mesaj pe care vrei sa-l transmiti oamenilor. Noi o s-o denumim ethnic “poveste” in randurile de mai jos.  Ai grija sa nu inchizi aceasta poveste. Apoi deschide o a doua “poveste”, care are stransa legatura cu prima, pe care SURPRIZA nu o inchizi. Deci nu inchizi nici a dcoua poveste. De ce? Ca sa pastrezi suspansul primei si celei de-a doua povesti. Si, culmea tupeului, deschizi si o a treia poveste, care evident se leaga de primele doua povesti sau macar de a doua. Ca sa nu dam impresia de haos, aceasta a treia poveste este recomandat sa o inchidem. Apoi in ordine inversa le inchidem si pe celelalte. A doua si prima. Iar ca sa clarifici mesajul si ca sa fii demn de luat in seama, trage si o concluzie a celor 3 povesti la sfarsit. Doar daca nu vrei sa ramai in sfera “miltoniana”.

Cu alte cuvinte, cum arata tehnica?

POVESTE 1

POVESTE 2

POVESTE 3

POVESTE 3

POVESTE 2

POVESTE 1

CONCLUZIE

Cred ca toti ne gandim la Florin Piersic in cazul acestei tehnici, asa-i? Insa Florin Piersic de cele mai multe ori nu inchide povestile. Are o charisma de invidiat, insa cu structura lasa de dorit. Altminteri, un actor exceptional. La fel cum la tv avem functie de picture in picture, tot asa in public speaking utilizam “poveste in poveste”.

A venit momentul sa aflam si numele tehnicii. Nimic mai simplu, tocmai ti-am spus mai sus. Tehnica se intituleaza “Poveste in Poveste” si o putem folosi in toate speech-urile noastre, la intalnirile cu prietenii intr-o terasa atunci cand povestim ceva, in articolele pe care le scriem, atunci cand vorbim cu soacra :P sau atunci cand construim o stire senzationala. Cand? In orice moment al speech-ului, in orice parte a articolului, cu precadere atunci cand observam ca audienta noastra se afla in “usoara cadere” a nivelului de atentie si energie.

3 povesti de preferat, nu mai mult de 3 pentru ca s-ar putea sa “aburesti” de tot publicul, sa nu mai inteleaga nimic si sa fie dezamagit.

Acum, in randurile ce urmeaza, pentru ca tehnica sa fie relevanta pentru tine, te rog sa o testezi. Subiectul si povestile sunt la alegerea ta. Este important sa fie utile pentru urmatorul tau speech. In alegerea subiectului este important scopul pe care il ai prin tehnica. Care doresti sa fie reactia salii tale? De exemplu sa informezi publicul, sa persuadezi publicul, sa spui ceva “fun” sau sa motivezi publicul. Apoi iti poti alege povestile potrivite, care sa indeplineasca scopul.

……………………………………………………..

Mult Succes! Cu respect si Apreciere!

Sursa: http://www.catalinchirilescu.ro/2014/02/p-s-poveste-in-poveste/#sthash.TtDo7gAD.dpuf

Share this post