Doua lucruri despre a caror valoare de adevar cred ca nu va indoiti:
- Suntem din ce in ce mai ocupati si – mai ales managerii – ne plangem ca nu avem timp.
- Concomitent, ceea ce apreciaza cel mai mult oamenii cu care lucram, inclusiv clientii, este sa le acordam timpul nostru.
Asa ca, iata cateva lucruri pe care le poti face in 1-5 minute si care au impact extraordinar.
1 min – Opreste-te langa biroul colegului si felicita-l pentru ceva la care l-ai vazut ca sa straduit. Spune cateva vorbe si despre cum crezi ca beneficiem cu totii de aceasta stradanie a sa.
2 min – Scrie un email catre Echipa si spune-le in 10-15 cuvinte despre un succes recent care nu ar fi fost posibil fara efortul tuturor. Poti folosi cea mai recenta apreciere sosita de la clienti sau o cifra-cheie atinsa de curand.
2 min – Opreste-te din ce faci si focalizeaza-te pe ceea ce face unul dintre colegii tai. Observa-i cu atentie rutinele de lucru si spune-i imediat ce apreciezi, scurt si la obiect.
2 min – Fa-ti timp sa spui o gluma din cand in cand. Alege bine momentul si anunta-l ca atare. Lasa-I sa se bucure de un ras sanatos.
3 min – Pune la cale un moment-surpriza pentru Echipa ta. Poate fi doar o cutie cu ciocolata buna sau o melodie faina care sa aiba darul de a le schimba starea si a le spori concentrarea.
3 min – La finalul unui proiect cu un client, scrie un email colaboratorilor si subliniaza 2-3 lucruri care au facut din colaborarea voastra o bucurie si o valoare.
4 min – Sprijina-ti un coleg sau subaltern cu feedback. Ofera-I cel putin doua aspecte care sunt bune practici (poate nici el nu stie ce bine face acele lucruri). Pune in cuvinte potrivite si 1 aspect la care vezi ca mai are de progresat. Pe acesta, formuleaza-l ca pe o propunere – “Ce-ar fi daca ai incerca sa abordezi asa”.
4 min – Cere unui colaborator sa iti spuna pe scurt ce apreciaza la stilul tau de lucru si c ear dori sa imbunatatesti. Noteaza-ti si fa o promisiune ferma ca vei ajusta acel aspect.
4 min – Din cand in cand, povesteste despre un esec al tau, un insucces sau un blocaj. Fie l-ai depasit si spui cum ai reusit – asta ii va incuraja si pe altii sa vorbeasca deschis despre probleme – fie cere ajutorul colegilor ca sa treci peste acel moment dificil.
5 min – Intr-un loc vizibil in birou, sau in spatiul de lucru comun, pune pe hartie 2 resurse (stil de lucru, trasaturi sau talente ale echipei) si 2 provocari (aspect la care Echipa ar trebui sa se gandeasca pentru a performa mai bine). Semneaza cu o incurajare!
5 min – Decide carui membru al echipei nu i-ai mai acordat atentia si timpul tau de ceva vreme. Mergi la locul in care lucreaza si lasa-te cu totul absorbit de preocuparile sale, stilul sau de lucru, complexitatea sarcinilor si modul in care le gestioneaza. La final, lauda si incurajeaza; ba, chiar spune-i ce ai vazut si apreciat.
5 min – O data pe saptamana, ia-ti 5 minute pentru a trece in revista practicile curente ale echipei tale: fie in lucrul individual, fie in cel de Echipa. Decide care practica e “Cenusareasa” – mereu pusa la treaba si mai niciodata recunoscuta. Scoate la lumina intr-o descriere scurta acel aspect – intr-o sedinta sau un email.
5 min – Spune din cand in cand o poveste care inspira, a ta sau a altora, citita sau auzita. Neaparat, subliniaza de ce ai povestit asta: ce ai invatat din ea, la ce ne poate ajuta pe toti.
5 min – Cere regulat cate unui coleg sa impartaseasca echipei sau tie din secretele echilibrului sau. Intreaba si fii curios: cum reusesti sa faci toate lucrurile astea, care e reteta ta?