Sunt Leadership Coach certificat de 4 ani si am obtinut initial atestatul de la o scoala locala de Coaching iar acum ma aflu in proces de a obtine o acreditare internationalla ICF (International Coach Federation) prin intermediul unei scoli de coaching din Australia. Foarte bune amandoua. Sunt incantata de ce am invatat in ambele scoli si de practica mea ulterioara.
Am aplicat pana acum in principal in cazul antreprenorilor locali (ca si Consultant) dar si in cazul managerilor si directorilor din Corporatii (ca si HR Head). In cadrul scolii locale de coaching am invatat si tehnica de self-coaching, care mi s-a parut foarte interesanta si utila. Prin intrebari succesive dar si folosind flip-chart-ul pentru a vizualiza mai bine informatia pe care o descoperi, lucrezi cu tine insuti cu aceeasi eficienta cu care ai lucra cu un client de coaching aflat in fata ta. In cazul self-coaching-ului exista si riscul ca uneori sa nu ‘vezi’ suficient ce este de facut sau situatia sa fie suficient de complicata si atunci discernamantul tau aflat oricum sub presiunea situatiei de self-coaching sa nu ofere ce ai nevoie. In acest caz poti apela la un Coach profesionist si la una/cateva sedinte de coaching pentru deblocare. O alta posibilitate este sa apelezi la un coleg, Coach certificat, cu care sa porti o conversatie de tip coaching dar tot cu tine insuti, ‘folosind’ colegul Coach ca pe o oglinda a reactiilor interioare pe care intrebarile de coaching o genereaza.
Certificarea internationala ICF
In rolul meu actual de Coach si Trainer la compania MMM Consulting, oportunitatile de a fi Coach au devenit mai numeroase, iar clientii sunt angajati ai companiilor internationale. Acestia au numeroase optiuni de dezvoltare si de …comparatie pe care o fac cu ceea ce au facut in trecut. Asadar, certificarea internationala la un organism universal acceptat (ICF) este necesara. Parcurgand etapa cu etapa in acest nou program de certificare am invatat mai multe tehnici de coaching ce se pot aplica cu succes in situatii diversificate ale clientilor. Am observat, marea majoritate a subiectelor provin din zona de leadership: cum sa dezvolti echipa, cum sa ai o relatie functionala cu managerul tau, cum sa facilitezi abordarea constructiva a conflictelor in echipa, cum sa dezvolti segmentul de business de care esti responsabil si sa obtii rezultate peste asteptari, care este si cum sa faci urmatorul pas de cariera, cum schimbi mindset-ul si recadrezi situatii negative in situatii din care ai de invatat si cu ajutorul carora poti merge mai departe, in sus etc.
Cateva instrumente de coaching care m-au impresionat in timpul programului pentru certificarea internationala sunt: Powerful listening (capacitatea de a asculta clientul fara interfente cu ascultarea mediului interior personal sau a mediului extern care are impact asupra clientului), Powerful questions (intrebari care schimba perspectiva clientului sau il ajuta pe acesta sa acceseze zone mai profunde ale rezervei interioare de idei si solutii), Wheel of Life (metoda de constientizare si prioritizare a subiectelor pentru care ai nevoie de coaching in primul rand)
Coaching-ul este o metoda moderna de dezvoltare pe care angajatii au inceput sa o prefere din ce in ce mai mult. Este perfect adaptata nevoilor individuale, iar timpul dedicat de Coach este 100% pentru persoana care se afla in programul de Coaching. Spre deosebire de participarea in alte forme de dezvoltare (de exemplu training in clasa sau la distanta), gradul de participare si implicare a clientului este aproape 100% pentru ca in relatia 1:1 nu prea ai unde sa ‘evadezi’ sau sa amani feed-back-ul tau pentru ca altcineva a raspuns inaintea ta. Solutia gasita impreuna cu Coach-ul este a ta 100% si perfect aplicabila pentru o abordare pas cu pas si ghidata de un profesionist.
6 motive bune pentru care sa apelezi la un Coach profesionist
1. Descoperi Resurse noi
Un Coach profesionist iti ofera perspective insa nu si solutii. Pe acestea le gasesti tu prin discutii ghidate cu el. Te vei bucura sa descoperi ca ai resurse la care nu te-ai gandit pana acum, idei si solutii concrete pentru cazul tau. Aceasta descoperire despre tine iti va creste increderea in tine si iti va da aripi.
2. Inveti sa perseverezi
Programul de Coaching se intinde de obicei pe o perioada mai lunga de timp. Inveti asadar sa ‘traiesti’ cu problema care te-a adus la coaching si sa o reduci treptat si sigur pana la finalul programului. In viitor, in situatii asemanatoare de probleme care necesita mai mult timp pentru a fi rezolvate, nu iti vei pierde rabdarea asteptand solutia, ci vei avea un model probat de actiune si asteptare pana la atingerea destinatiei potrivite.
3. Reduci stresul
Descoperind idei noi, cu sprijinul Coach-ului aplicand solutiile si obtinand rezultare, cresti gradul de control asupra situatiei si descresti anxietatea si stresul. Aceasta te va ajuta sa ai rabdarea necesara si implicarea deplina a sistemului tau de Resurse pentru a rezolva problema cu care te confrunti.
4. Descoperi o viziune noua
Descoperind solutii si resurse noi, viata ta poate capata un sens nou si o noua viziune catre ceva mai potrivit tie.
5. Progresezi rapid
Uneori, sa gasesti solutii singur dureaa mai mult si poate nu ai acest timp la dispozitie. Cu ajutorul Coach-ului poti ajunge la solutie intr-un timp mult mai scurt.
6. Self-Coaching
Poti deprinde tehnica intrebarilor de Coaching si sa o aplici ulterior fara ajutorul Coach-ului in situatii de viata mai ‘simple’. Vei obtine un rezultat foarte bun.
Cum sa alegi un Coach potrivit tie?
Un Coach nu iti da solutii ci te inspira sa gasesti tu solutii potrivite tie. De aceea, o intalnire premergatoare inceperii proramului este recomandata. Daca persoana din fata ta te inspira chiar si …tacand, te simti stimulat sa incepi o conversatie si sa doresti sa il mai intalnesti pentru a continua, atunci acela este! Decizia este luata pe criterii obiective doar cand citesti profilul professional al Coach-ului si alegi sa il intalnesti. Restul este subiectiv si chimie!
Va doresc succes!