Talent Management cu risc scazut

By Anca Covaciu

October 12, 2017

Tagged in Bune practici , Corporatie , Leadership , Cursuri leadership , Competente manageriale

Un process de Talent Management bun inseamna performanta mai buna cu risc scazut. Aceasta este concluzia mea dupa multe iteratii ale acestui proces in companiile in care am lucrat.

De ce?

Pe parcursul carierei mele in HR intodeauna am avut emotii deruland procesul de Talent Management. Atat eu cat si managerii de echipe ne doream foarte mult sa ajutam oamenii sa creasca, sa ii rasplatim pentru performanta lor, sa le oferim perspective profesionale atragatoare. Si chiar puteam sa facem asta. Insa eram perfect constienti de riscuri. Ce vedeam zilnic in performanta colegilor nostri era evident si sansele de eroare in aprecierea acesteia erau mici insa ne puneam intrebari despre ce este in spatele acestei performante, ce o sustine, cat de durabila va fi?

Pentru ca…

Am regretat uneori sa vedem ca unii colegi dupa starturi stralucitoare au avut momente in care dificultatile au fost foarte mari, ca au avut nevoie inca de suficient timp sa confirme, ca au mai avut inca nevoi mari de dezvoltare. Performanta superioara intr-un rol de Specialist a fost o buna premisa insa nu a garantat si performanta superioara intr-ul rol de Manager, succesul intr-un rol local nu a atras dupa sine neaparat si succesul intr-un rol international.

Nu te joci cu resursele companiei.

Cu multe eforturi uneori am reusit sa evitam situatii de tipul ‘Hero to Zero’. Si am hotarat apoi ca nu ne putem juca cu carierele lor, nu ne putem juca cu resursele companiei, nu ne putem juca cu moralul organizatiei si rezultatele tuturor. Trebuia sa fie ceva care sa ne faca alegerile mai predictibile si sa neofere garantii mai mari asupra rezultatului!

Ce ne-a ajutat...

Astfel am creat Seturi de Competente pentru job-urile noi si am inceput sa evaluam potentialul profesional al candidatului la dezvoltare sau promovarea lui prin Centre de Evaluare cu scop de Dezvoltare. In acest mod am avut confirmarea faptului ca alegerile de cariera si promovarile colegilor nostri urmau sa aduca ambelor parti satisfactia dorita!

Multiplele proiecte pe care le-am implementat in companii ne-au demonstrat ca utilizarea Centrelor de Evaluare cu scop de Dezvoltare in procesul de Talent Management a facut ca acesta sa aiba cu adevarat un risc scazut.

 

Talent Management cu risc scazut | MMM Consulting