La schimbare de ani – despre misiunea noastra

By Madi Radulescu

December 18, 2018

Tagged in Din proiectele MMM

Are multe semnificatii acest an 2018 care noua, in MMM, ne va ramane probabil in memorie cu amintiri placute si ne va marca viitorul cu raspunsuri gasite sau inca nu, la multe intrebari. Retrospectiva acestui an este, de fapt, retrospectiva ultimilor 15 ani. Incarcati de invataturi, de dezvoltare, de schimbare, de cautari, gasiri si regasiri, de inovare, de creatie, de emotie, de decizii, de greseli si indreptarea lor, de oameni care au venit, oameni care au ramas si oameni care au mers mai departe in locuri care le-a facut viata mai buna. O poveste de viata construita cu migala, perseverenta, inspiratie si rezistenta. As putea umple inca 15 pagini despre cei 15 ani insa, aleg sa vorbesc acum despre ultimul – 2018 – cel in care am aniversat.

 

Aniversarea - MMM la 15 ani

Majoritatea companiilor gasesc util sa vorbeasca despre cifre care sa arate si sa marcheze succesul. + X zile de training, + Y ore de coaching, + Z numar de client si altele asemenea. Le avem si noi, le analizam, din cand in cand le mai citam.


Anul acesta aleg sa vorbesc despre masurarea succesului in oameni. Oameni carora le sunt recunoscatoare, unii aici construind impreuna, altii gasind alte cai.

Anul acesta avem trei colegi noi, maturi, placuti, profesionisti: Anca, Iulian si Ramona completeaza superb o echipa capabila sa abordeze subiecte actuale, sa contribuie la schimbare si sa sprijine oameni intr-un fel foarte profesionist care, ma inspira. Facilitatori, coachi, creatori.

Avem doua colege prin tari straine cu care suntem aproape, tinem legatura si cu care inca mai glumim si schimbam amintiri. Mirela si Alexandra au fost sprijin, au contribuit, ne-au ridicat. Ne e dor de ele.

Avem doua “pietre de temelie” constante, creative si cu care avem relatii de prietenie si  incredere: Diana si Viviana au curaj sa dea viata oricarui proiect, oricat de inovator, original, nefacut de nimeni, nou nout: academii de leadership, jocuri si simulari care sa ii faca pe oameni sa imbratiseze valori, exercitii de vizualizare si o dinamica extraordinara.

Avem si copii in echipa noastra. Trei au sosit deja in lumea aceasta si inca unul este pe drum. Giorgiana, Camelia, Flavia ne-au bucurat cu acesti noi junior ai echipei…Diana, Anca si cu mine avem batai de cap cu adolescentii, adulti in formare, cu aspiratii de viata si formare de personalitati distincte…Ramona este undeva la mijloc in calatoria ei de parinte. De fapt, a ne vedea familiile dezvoltandu-se si bucurandu-se de viata este primul dintre succese. O parte dintre noi ne pregatim deja copii de facultate, altii de gradinitita. Sunt astfel si copii MMM. Si vor mai urma… Ce poate fi mai frumos decat sa vezi copii venind pe lume, crescand si venind din cand in cand sa ne viziteze la birou?

Avem transformari de cariera si punerea in valoare a vocatiei personale intr-un fel cat mai plenar. De la faptul ca majoritatea dintre noi am ales, in ultimii ani, coachingul ca arie de dezvoltare personala si profesionala la cariera de psihoterapeut. Viviana alege o transformare menita sa inchida cercul sau profesional, de la psiholog in formare la terapeut in afirmare, trecand printr-o cariera de consultanta complexa si plina de provocari si rezultate de impact.

Avem un fel de a pune lucrurile in practica din ce in ce mai simplu si mai rapid si Giorgiana face diferenta…

Si as mai fi si eu…cu povestea mea de viata direct legata de crearea a ceea ce este MMM azi, dupa ani de crestere si transformare.

15 ani exceptionali!

 

Cresterea in valoare - povesti de viata, principii si valori

Asa cum sunt povestile noastre de viata sunt si cele ale oamenilor cu care lucram si pe care ii insotim. Valoarea lor ca lideri creste din valoarea lor ca oameni. Cei care vin in salile noastre de training, de workshop sau de facilitare, in sesiunile de coaching aduc cu ei povesti de viata, aspiratii, temeri, dorinte si motivatii. Toate acestea ii vor face lideri mai buni pentru companiile lor. Intelegerea propriilor povesti de viata ii va conecta la oamenii pe care ii conduc.

Poate ca acesta a fost saltul major pentru noi in 2018: conectarea fiecarui proiect la valori si principii de viata, la principii de leadership. Credem cu tarie ca abordarea de leadership trebuie sa se schimbe. Multe din modele traditionale raman inca valabile insa, ce se intampla prin transformarea societatii, a tehnologiei, prin schimbarea stilului de viata si de invatare trebuie abordat diferit. Mai importanta decat modelele este reflectia, dezvoltarea si chestionarea propriilor paradigme.

In acest context, modul in care am decis sa abordam dezvoltarea liderilor a evoluat catre  principii de leadership. Un numar din ce in ce mai mare de companii ne-au provocat in 2018 sa abordam dezvoltarea liderilor pornind de la principii. Exprimarea clara a asteptarilor, transpunerea clara a valorilor organizatiei in principii de conducere produce un salt extraordinar in crearea de legaturi nevazute intre oameni, in crearea unui cadru de discutie autentica si de reflectie, nu numai despre ceea ce facem ci mai ales despre cine suntem în calitate de lideri. Credem ca este important sa devii lider nu doar sa faci ceea ce ar face un lider, indiferent de modelul ales.

Beneficiul formarii liderilor pornind de la principii sta în faptul că transformarea organizatiilor, pasul catre agilitate devine posibil. Acesta a fost pariul proiectelor noastre in 2018 si tindem sa credem ca am reusit.

Am definit un CREDO a ceea ce facem: dezvoltam lideri pornind de la principiile de leadership. Acestea sprijina mult mai bine intelegerea rolului leaderului pentru, ca nici o fisa de post care descrie responsabilitatile managerului nu va reliefa rolul de conducator, acela de a fi un model de integritate, nu va explica nevoia loialitatii fata de politicile de companie si valorile acestea, rolul primordial de dezvoltare al oamenilor inaintea oricarei responsabilități fata de KPIs si de crearea unui cadru de lucru singur si motivator, bazat pe respect si in care liderul trebuie sa tina un echilibru intre orientarea catre oameni si cea catre rezultate.

Conducerea pe baza de principii transforma organizatiile pentru că le ofera sansa oamenilor sa vorbeasca despre ceea ce este cu adevarat important si permite raportarea oamenilor la aspecte care nu sunt vremelnice, adica la valori fundamentale, la valori umane si nu la pozitii ierarhice.

 

Misiunea noastra – despre caracter si integritate

Am reafirmat astfel in 2018 misiunea noastra: sa contribuim la formarea de caractere. Liderii autentici au integritate. Comunica cu integritate, invata cu deschidere, conduc cu modestie, cu respect. Adevarul, respectul, empatia si umanitatea sunt valori fundamentale pe care le includem si pe care ne bazam in fiecare proiect. Ii provocam pe oameni sa reflecteze la ele, sa le includa in viata lor si in obiceiurile zilnice. Le readucem aminte de responsabilitatea mediului privat de a forma oameni, de a modela valori, de a forma caractere. Companiile sunt sustenabile si se dezvolta sustenabil avand un fundament real, profund si nu numai orientarea catre rezultat. Profitul este un rezultat. DE CE-ul, lucrurile in care oamenii cred, este ceea ce va duce compania mai departe si peste perioade ambigue, incerte sau prea complexe in care, daca oamenii nu au incredere unii in altii, nu au cum sa reuseasca.

 

Urmatorii 15 ani

Viziunea noastra este ca vom continua sa fim o echipa cautata si preferata ca partener in dezvoltarea si schimbarea organizationala avand ca diferentiator capacitatea noastra de a ne conecta, intelege si modela in plan uman si profesional la problematica reala cu care se confrunta managerii in viata lor profesionala de zi cu zi.

 Credem ca vom reusi:  prin ascultare si empatizare, prin diagnoza atenta, prin respect profund fata de clienti si contextul lor, prin respect intre colegi, munca lor si competenta lor, prin invatare continua si focus, prin auto disciplina si self - leadership.

Filozofia noastra in ceea ce facem este sa:

  • Personalizam 100% - credem cu adevarat ca fiecare proiect este diferit, suntem prezenti 100% si dispusi sa aplicam cu multa rabdare si atentie ceea ce stim si am experimentat la contextul concret al clientului. Nu reinventam ci personalizam.

  • Empatizam si aratam profund respect: sunt cele doua premise fundamentale a capacitatii noastre de personalizare si de conectare a situatia si personalitatea clientului. Respectul ne va aduce la acelasi nivel cu clientul si ne va da acces la resursele si cunoasterea lui, il va face pe acesta dispus sa se deschida, sa impartaseasca si sa invete. Respect fata de afacerea clientului, fata de pregatirea lui si experienta lui, fata de timpul lui. Empatie pentru a intelege atent contextul lui si provocarile pentru care ne solicita sprijinul.

  • Flexibilitate si deschidere, inalta adaptabilitate, smerenie si parteneriat.


Cum arata 2019 pentru noi?

2019 arata bine. Arata ca un an in care va fi nevoie sa ne afirmam ca cetateni ai unei tari europene. Arata ca un an in care vom fi responsabili, in care vom sprijini, ca in fiecare dintre cei 15 ani urmatori, fiecare client, mai mic sau mai mare, sa gaseasca o cale buna pentru el. Vom continua, ca in ultimii 7 ani, sa sustinem aparitia unei carti reper in dezvoltarea de leadership.

Arata ca un an in care ne-am propus sa abordam leadershipul in mod transformational ducand dezvoltarea acestuia la un nivel superior.

In acest fel, sala de training devine o sala in care putem facilita discutii despre adevar, respect, empatie si modestie, responsabilitate, despre progres, contributie individuala si invatare continua. Putem dezbate importanta asumarii rolului, a devenirii ca lider, putem reflecta asupra propriilor vulnerabilitati si arii de dezvoltare intr-un mediu sigur, lipsit de judecati de valoare, menit sa incurajeze liderii sa aplice acelasi tip de discurs si dialog si in echipele lor.

In acest fel, sala de training va deveni o sala de coaching, in care fiecare lider care doreste sa fie un model de reusita, se poate oglindi in principii de conducere si valori fundamentale, poate invata despre ceilalti dar, mai ales, despre el insusi. Pentru ca in esenta, leadershipul de calitate porneste dintr-o resursa interioara pe care o cunosti, o stapanesti si o modelezi pentru a putea reusi alaturi de oamenii din echipa ta.

Sala de training va deveni o sala de coaching de echipa, unde leadershipul se invata impreuna, leader si echipa la un loc, in context specific, real, de aplicare si respectarea principiilor de leadership de catre toata lumea. Nu cred ca mai putem dezvolta leaderul separandu-l de echipa sa. Transformarea adevarata apare din interactiunile umane, din incredere si adevar.

Va dorim un an nou bun!

 

 

La schimbare de ani – despre misiunea noastra | MMM Consulting