by Madi Radulescu | Publicat pe 22 decembrie 2021

mmm consulting madi radulescu2021 – puterea consolidării, din interior către exterior

La începutul acestui an, chiar pe 1 ianuarie, puneam pe hârtie câteva gânduri uitându-mă la 2020 ca la un an de transformare și plasând intenția pentru 2021 ca la un an de consolidare.

Cu câteva zile înainte de finalul anului, pot spune cu mâna pe suflet ca fost pentru mine și pentru întreaga echipă MMM un an de consolidare.

În 2020 ne uitam cu teamă la ceea ce se întâmplă, anul acesta am învățat să abordăm cu cald și flexibilitate orice a venit către noi și a avut legătură cu pandemia: de la schimbările de ultim moment în proiectele noastre pentru că restricțiile nu ne permiteau sau pentru că unul dintre potențialii participanți era afectat de Covid, pentru că tot ce ține de logistica implementării unui proiect avut nevoie să fie mult mai flexibil și mult mai bine proiectat, cu scenarii discutate pentru a putea reduce potențialele surprize pe parcurs. Am învățat să trăim și să lucrăm cu gândul că e nevoie să fim responsabili de relațiile cu cei din jur, cu colegii noștri sau cu clienții cu care intrăm în contact, pe deoparte pentru a ne proteja și pe cealaltă parte pentru a-i proteja pe ei, pentru a se simții în siguranță să intre în contact cu cineva din afara cercului lor obișnuit de lucru, și pentru a nu crea niciun fel de disfuncționalități legate de Covid în echipele cu care am intrat în contact în acesta.

Nu este natural și am progresat enorm în tot ceea ce înseamnă proiecte livrate în varianta online sau în formula blended learning și am rafinat metodologia noastră ITACA Într-un proces mult mai bine articulat: inspirație, acțiune, reflecție în care numai abordarea extrem de aplicată ci și coachingul individual și sesiunile de coaching de grup și-au găsit foarte armonios locul.

Ne întâlnim în fiecare an decembrie la o masă de Crăciun. Să ne arătăm recunoștință și să ne mulțumim unii celorlalți pentru fiecare contribuție, oricât de mică… Chiar și cu cei 3 – 4 absenți de la această masă de Crăciun, pentru că proiectele nu stau pe loc și nu au fost cu toții disponibili, am constatat cu plăcere și căldură prezența a 12 profesioniști care au contribuit pe parcursul acestui an în viețile și în dezvoltarea personală și profesională a managerilor și liderilor din peste 50 de companii în peste 70 de proiecte de sine stătătoare. Consolidarea echipei a venit pe fondul unor căutări atât personale, ale mele, în diferitele roluri pe care le am în această echipă, dar și pe fondul unei dinamici de căutare armoniei și a unui nou mod de afirmarea profesională și a valorilor noastre, la nivelul întregii echipe centrale – acei câțiva oameni care reprezintă o prezență și o contribuție constantă în decursul anilor.

Am redescoperit că ne plac relațiile bazate pe valori comune și pe o înțelegere similară a vocației noastre. Coachi, traineri sau facilitatori iubim oamenii, ne aplecăm să ne înțelegem cu empatie provocările profesionale și personale, aducem atenția, ascultarea, bună credință și pregătirea noastră profesională în slujba lor.

Pentru mine personal, 2021 am fost un an în care am consolidat extraordinar de mult practica mea de coaching și învățarea aprofundată m-a sprijinit să cresc și se pot adăuga mult mai multă valoare în coachingul meu. M-am bucurat în continuare de toate proiectele de facilitare, de team coaching sau de strategie, de transformare culturală în care am avut șansa să fiu implicată. Și sunt recunoscătoare fiecărui lider care a avut încredere în mine și care a devenit un partener de transformare al echipelor lor. Așa că mulțumim fiecărui client în parte, că au avut încredere că ne vom antrena într-un mod foarte personal în a le fi sprijin

Aș mai adăuga faptul că în 2021 am continuat activitățile noastre de voluntariat: ne-am implicat în sprijinul educației în România, în sprijinul acțiunilor civice pentru dreptate și justiție sau pentru stimularea protecției și dezvoltării mediului într-un mod sustenabil sau încurajarea donării de sânge. Am voluntariat pentru dezvoltarea profesiei de coaching, am scris despre leadership și am încercat să dăm o perspectivă mai largă la nivel de societate asupra ce înseamnă leadershipul și cum se consolidează acesta prin generarea unor așteptări corectă de jos în sus și prin promovarea comportamentelor bazate pe valori.

Deci încheiem anul 2021 cu recunoștință și gratitudine și asta ne dă un sentiment de bine.

 

 2022 – sens și semnificație

În fiecare an scriu câte un mesaj personal, de mână, mesaj în care pun gândurile și emoțiile alături de intențiile mele… se adună în jur de 200 de mesaje… Este mai mult decât un gest de curtoazie către parteneri, clienți sau furnizori…sunt mesaje către oameni care contează pentru mine, pentru noi ca echipă și numărul ar putea fi crescut… Uneori sunt oameni cu care nu am lucrat în ultimii ani dar care, acum câțiva ani ne-au creat o experiență bună de dezvoltare, de învățare, ne-au provocat și ne-au pus în valoare și le suntem recunoscători.

În călătoria mea personală acest 2021 a fost un an în care am căutat, definit și redefinit sensul multor acțiuni, semnificația acestora, sensul pe care-l caut mai departe și semnificația pe care doresc s-o creez în viețile celor cu care interacționez și pe care îi pot influența.

Poate de aceea, toți cei care vor primi un gând scris de mâna mea la acest final de an vor găsi această urare: să vină un 2022 plin de sens și semnificație.

Contribuția noastră ca echipă nu se limitează doar la proiectele în mediul privat în care suntem prezenți. Credeam poate vărat că avem o contribuție care se extinde în societatea românească prin felul în care ne raportăm la ceea ce facem și prin valorile pe care le afirmăm în comportamentele noastre. Ne place să dansez fiecare propuneri și ne simțim foarte responsabil în fiecare proiect pentru a influența în bine și a putea contribui la schimbarea de paradigma de care are România nevoie și nu doar cele câteva zeci de persoane cu care interacționăm într-un proiect.

Lumea se transformă și alegem să facem parte din această transformare făcând învățarea să fie posibilă și plăcută. Nu suntem neapărat idealiști ci cu ancorare în realitate, înțelegând procesele și provocărilor companiilor în care intrăm, ne propunem să conectăm pe lideri la oamenii pe care-i conduc. Vedeam chiar astăzi unul dintre citatele lui Simon Sinek: ”Cine nu înțelege oamenii nu înțelege businessul!” Iar noi rezonăm pe deplin cu asta.

Sensul pe care îl vom da fiecărui proiect în parte este acela de a-i conecta pe lideri la conștientizarea modelelor lor mentale și a emoțiilor lor și, la a-i sprijini în deprinderea mecanismelor de autoreglare și auto motivare care, să le creeze premisele de a putea fi leaderi buni. Leaderi cu un mindset agil, capabili să conducă echipele de la distanță sau de aproape, să gândească și să inițieze schimbări și inovație, leaderi care să contribuie la implementarea transformărilor organizaționale. Lideri care să aibă îndrăzneala de a contura o viziune pentru echipa lor și de a le explica misiunea și contribuția acestora în planuri care depășesc aria lor imediată de acțiune. Leaderi care să dea adevărată semnificație responsabilității pe care au primit-o în ghidarea și dezvoltarea oamenilor din echipele lor.

De foarte multe ori, în companii se vehiculează termeni care în timp își pierd conținutul și rămân doar forme fără fond. Misiunea noastră este să sprijinim re crearea unui mediu în care noțiunea de viziune să nu fie doar ceva abstract și să devină un sens și o speranță reală pentru fiecare dintre cei care au o contribuție. Ne dorim să traducem valorile care conduc la progres și la învățare, la adaptare și la prosperitate în comportamente pe care oamenii să le poată observa, să le poată recunoaște și să și le poată însuși fiind convinși de valoarea acestor bune obiceiuri. Ne propunem să traducem noțiunea de performanță în ceva care să motiveze în egală măsură indiferent de locul și rolul pe care îl poate avea cineva în organizație și să stimuleze nu să conducă la competiție internă și la conflicte care nu au nicio legătură cu dezbaterea și cu soluționarea provocărilor care apar.

Ne dorim să schimbăm mentalitatea despre ce înseamnă colaborare în așa fel încât fiecare dintre cei cu care ne întâlnim să poată deveni un real model pentru echipele lor și pentru familiile lor sau pentru comunitățile în care trăiesc. România în acest fel se va schimba. România în acest fel va reține aici o forță de muncă care să producă plusvaloare și să ne permită un trai civilizat și decent.

Ceea ce ne propunem să facem cu această mică echipă de oameni pasionați și dedicați meseriei lor, în proiectele MMM Consulting este să contribuim la o stare de bine generală păstrându-ne luciditatea și realismul.

Vom continua să punem accent pe toate temele legate de leadership, dezvoltare personală și profesională, transformarea culturii de organizație și asistență în managementul schimbării, identificarea și cultivarea acelor talente de care este nevoie în epoca pe care o traversam și, mai ales, pe conectarea interumană de calitate.

Vă dorim tuturor un 2022 plin de sens și semnificație!